Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število klicev v zdravstveni dom zaradi koronavirusa se umirja. A vrste aktivnih zaposlenih so vse redkejše


Tekom današnjega dne so v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah prejeli skupaj 40 klicev pacientov z utemeljenim sumom na koronavirus, katerim so odredili samoizolacijo. 36 je bilo občanov Šmarja, po dva pa občana Rogaške Slatine in Podčetrtka. enega Šmarčana so zaradi težjih simptomov napotili v Bolnišnico Celje.

Glede na obstoječe podatke je naša ocena števila okuženih s koronavirusom v občini Šmarje pri Jelšah med 450 in 500, v občini Rogaška Slatina okrog 20 v občini Kozje med 15 in 20 in v občini Podčetrtek okrog 10. Med uradno potrjenimi ima 2 okužena tudi Šentjur, druge občine kozjansko-obsoteljskega pa so trenutno brez testirano potrjenih in odrejenih samoizolacij.

Po statistiki klicev v zdravstvene domove, ki so prepoznani kot utemeljeni sum na okužbo s koronavirusom, bi lahko sklepali, da se situacija v občini Šmarje pri Jelšah umirja. A to je lahko le zatišje pred viharjem, predvsem s smislu težjih oblik bolezni, ki se lahko razvijejo nekoliko kasneje, v slabem tednu dni od prvih simptomov.

Epidemija je sicer še v svojem začetku in se še lahko razmahne.  Še posebej ob neupoštevanju napotkov o samoizolaciji in zadrževanju doma tako tistih s simptomi kot ostalih, uradno zdravih občanov. Ob današnjem lepem sončnem vremenu so se denimo, brez primerne varnostne razdalje, večje skupine staršev z mlajšimi otroki družile na šmarskem športnem igrišču in na koloparku, dokler jih od tam ni napotil občinski redar. Ob neupoštevanju ukrepov lahko situacija, podobno kot v Šmarju pri Jelšah, hitro izbruhne tudi v občini Rogaška Slatina ali Kozje, kjer se je zadnje dni število odrejenih samoizoliranih precej povečalo.

Z osmimi uradno potrjenimi iz testiranj je denimo občina Rogaška Slatina na 4. mestu med slovenskimi občinami, občina Šmarje pa je druga s svojimi 22 potrjenimi primeri, takoj za Ljubljano (70). Ampak kot vemo, je iz znanih razlogov dejansko število okuženih precej višje.

Zdravstvena postaja Šmarje vstopna točka, v obtoku vse manj zaposlenih

Kot smo že poročali, bo ZP Šmarje pri Jelšah postala tudi vstopna točka za jemanje brisov huje obolelih in je v ta namen postavila dva kontejnerja. Lahko pa se zgodi, da se ZP Šmarje pri Jelšah znajde v kadrovskih težavah, saj se zaradi samoizločanja ob stikih z obolelimi osebami število medicinskega osebja v delovnem obtoku vsak dan zmanjšuje. Če kadra ne bo dovolj, bodo za pomoč prosili sosednje zdravstvene domove.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

R. Č., foto: G. K.