Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje postaja vstopna točka za jemanje brisov. Kaj to pomeni


Šmarje pri Jelšah je od danes naprej postal vstopna točka za okužene z novim koronavirusom. Direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak je o tem že obvestila župane kozjansko-obsoteljskih občin.

Kot je povedala direktorica, so se sicer z lastnim sistemom organizacije v zdravstvenem domu že takoj ob izbruhu virusa v Šmarju pri Jelšah organizirali tako, kot bi že bili vstopna točka.

Danes so na ZD Šmarje preko Ministrstva za zdravje naročili dva kontejnerja, ki bosta postavljena pred zdravstvenim domom. Eden bo namenjen čakalnici, drugi pa za ambulanto.

ZD Šmarje pri Jelšah se je z lastnim sistemom organizacije kot vstopna točka obnašal že od prvega pojava okužb z novim koronavirusom, s čimer je postal zgled za celotno Slovenijo. To dokazuje tudi to, da so se in se še za nasvete, kako se ob trenutni situaciji organizirati, na ZD Šmarje obračajo številni slovenski zdravstveni domovi.

Dobri organiziranosti navkljub pa Zdravstveni dom Šmarje trenutno trpi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme, predvsem mask FFP3, ki jih sicer primanjkuje povsod po Sloveniji. Kljub temu so danes, 18. marca, uspeli z zaščitno opremo opremiti tudi Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je potrjena ena okužba z novim koronavirusom, sveže testiranih pa 15 stanovalcev. O razmerah v DU Šmarje pišemo tukaj.

Skupaj proti koronavirusu

Prav tako so v ZD Šmarje danes pri Ministrstvu za zdravje naročili dva kontejnerja, ki bosta namenjena za ambulanto in čakalnico. Glede na krizno situacijo je Žerakova šmarskega župana Matijo Čakša zaprosila tudi, da se prostor mladinskega kluba v stari šoli očisti in pripravi za primer, da bodo v Šmarju potrebovali izolacijsko sobo za obolele občane. Civilna zaščita Šmarje bo priskrbela dve premični stranišči.

Žerakova je ob pozivu županom izrazila upanje, da bodo občine pomagale tudi pri pokrivanju stroškov (medicinska in zaščitna oprema, razkužila,…), ki jih trenutno za obvladovanje situacije pokriva ZD Šmarje.

Kot še dodaja Žerakova, pa gre pri obvladovanju kriznih razmer še največja zahvala in pohvala odlični ekipi Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki opravljajo odlično delo, kljub temu, da delajo v zelo okrnjeni sestavi (15 zaposlenih je v samoizolaciji, ena tretjina zaposlenih pa je bolniško odsotnih).

Vladna navodilo za organizacijo dela na primarni ravni

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)