Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koronavirus: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva…


V Sloveniji smo 6. marca 2020 potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Od tedaj se število okuženih hitro povečuje.

Spodaj navajamo glavne informacije in usmeritve NIJZ o tem, kaj je koronavirus, kakšni so simptomi ter kako ravnati ob določenih situacijah.

Nujni preventivni ukrepi, ki so podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal

1. Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
3. Zelo pomembno je, da upoštevamo pravila higiene kašlja (torej, kašljamo v robec).
4. Redno si umivamo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke.
5. Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.

etuzyrkxqaa0yr9

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)
Sprememba načina naročanja na testiranje na novi koronavirus Vstopni točki SB Celje TUKAJ (klik!).
Kaj je koronavirus? 

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Postavljen je sum, da je izvor okužbe (ki še ni identificiran) ena od vrst živali.

Nov koronavirus so poimenovali 2019 nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoarja in se je prilagodil na ljudi. Potrjen je bil tudi prenos med ljudmi.

Kakšni so simptomi in znaki, kako poteka bolezen?

Bolezen se kaže z vročino nad 38°C, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka (otežkočeno dihanje), kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni. Sklepa se, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev pljučnic ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacija dolga 7 dni.

Kakšna je smrtnost pri okužbi s koronavirusom?

Natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, zaenkrat se ocenjuje na 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Statistiko o številu obolelih, ozdravelih, umrlih,… za koronavirusom lahko spremljate na spodnjih dveh naslovih:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse. Zdravljenje je zato simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd. Cepivo (še) ne obstaja.

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben  tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji 1,5 m) ne predstavlja tveganja.

Virus bi se med ljudmi lahko širil prek prebavnega trakta. Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom. Pri simptomih diareje je mogoč fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste.

AKTUALNO

PREPREČEVANJE OKUŽBE  NAVODILA ZA BOLNIKA  POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI  MITI IN RESNICE

SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE V ČASU EPIDEMIJE  KAKO OTROKOM POJASNITI POJAV COVID-19  INFORMACIJE ZA POTNIKE  INFORMATION FOR TRAVELLERS

NAVODILA ZA DELOVNE ORGANIZACIJE  NAVODILA ZA SPECIFIČNE POKLICNE SKUPINE     PRIPOROČILA GLEDE MNOŽIČNIH DOGODKOV

NAVODILA ZA ČIŠČENJE PROSTOROV  DODATNE INFORMACIJE ZA SPLOŠNO JAVNOST  NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST  GRADIVA

Ključne informacije o koronavirusu – tukaj (klik!):
Kaj storiti, če sumumo na okužbo s koronavirusom?
Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

Po Sloveniji so vzpostavljene posebne telefonske številke, na katere lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

  • UKC Ljubljana: telefonski številki za osnovne informacije o koronvirusu sta 01 522 45 40 in 01 522 45 41.
  • UKC Maribor: telefonska številka 031 653 929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure.
  • Splošna bolnišnica Celje: informacije dobite na 03 423 30 79, številka deluje 24 ur na dan. Sprememba načina naročanja na testiranje na novi koronavirus Vstopni točki SB Celje
  • Splošna bolnišnica Jesenice: Pacienti, ki menijo, da so okuženi, naj pred vstopom v poseben zabojnik pred tamkajšnjim urgentnim centrom pokličejo 051 668 651.
  • Splošna bolnišnica Brežice: kontakt v urgentnem centru ob sumu na okužbo: 07 466 82 46.
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: na voljo imajo tri nove telefonske številke za informacije v primeru suma okužbe s koronavirusom, in sicer za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številki 051 656 509. Med vikendom pa je na voljo dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici), ki je dosegljiva na tel. številki: 05 330 11 17.
  • Zdravstveni dom Izola: Ambulanta nujne medicinske, 05 663 5000.
  • Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.
  • ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00
  • Zdravstveni dom Velenje: telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje: Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.
  • Ministrstvo za zunanje zadeve: Na telefonskih številkah 01 478 6772 oz. 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.

koronavirus-informacije

Zemljevid vstopnih točk po Sloveniji:

Viri in dodatne informacije:

foto: pixabay