Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

30-letnica Društva vinogradnikov Trta: Vinogradništvo na našem območju zelo napredovalo (foto)


V četrtek se je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah odvila proslava ob 30-letnici Društva vinogradnikov in kletarjev Trta.

Ob vstopu v kulturni dom so visoke in druge goste pozdravili zvoki godbe na pihala Šmarje pri Jelšah. V dvorani se je najprej predvajal kratek video o zgodovini društva, nato pa sta prisotne pozdravila župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Jani VrežeTekom prireditve je gledalce zabavalo več kulturnih točk, na koncu pa so predstavniki prijateljskih društev ob obletnici predsedniku izrekli čestitke in podelili simbolična darila.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič

Na oder je stopil tudi predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Najprej se je zahvalil vsem tistim, ki vztrajajo z obdelovanjem slovenske zemlje kljub vsem težavam, kot so vedno hujše vremenske ujme.

Ob tem je poudaril, da je za uspešno izvajanje panoge pomembno ne le znanje, temveč tudi podporno okolje. Izpostavil je zmago nad poizkusom uvedbe zahteve za prepolovitev uporabe sredstev za varstvo rastlin na ravni Evropske unije, ki je na koncu niso sprejeli. Za zaključek je dodal: “Za kos kruha, kozarec vina in tudi pečenko na naši mizi se bomo borili, čričke pa naj jedo drugje,” in s tem požel bučen aplavz.

Po koncu uradnega dela je sledilo sproščeno druženje ob žlahtni kapljici in okusni hrani, ki sta jo za prisotne pripravila Društvo kmetic Ajda in Gostilna Krpan.

Na prireditvi je med drugimi nastopila Vokalna skupina Freya
Društvo ogromno prispevalo k razvoju vinogradništva na našem območju
Društvo sedaj sestavlja 176 članov, v svojih tridesetih letih delovanja pa je z raznimi dejavnostmi ogromno prispevalo k razvoju vinogradništva in izboljšanju kvalitete vin, ki so pridelana na našem območju. Eden največjih dosežkov je zagotovo Šmarska vinska klet, ki se nahaja v Skazovi hiši. Člani in drugi prostovoljci so jo več let obnavljali in odprli leta 2016. Tam društvo sedaj organizira sestanke in druga druženja. Njihove dejavnosti vključujejo ocenjevanje vin, dogodek Pozdrav mlademu vinu, ki bo letos že izveden v že 19. izvedbi, ter vsakoleten izbor županovega vina.

Predsednik društva Jani Vreže nam je po dogodku veselo zaupal njegove občutke: “Sem vesel, zadovoljen, saj nam je uspelo tako, kot smo načrtovali. Danes smo pripravili en lep, kratek in razumevajoč kulturni program, da prisotni spoznajo, kaj je delo vinogradnika in kaj smo mi storili v tridesetih letih našega delovanja.

V prihodnjih dneh bomo objavili še prispevek pogovora s predsednikom društva. Na kratko nam je opisal zgodovino društva, kaj je to naredilo za razvoj vinogradništva na našem območju in kaj jih čaka v prihodnosti.

Vabljeni k ogledu fotografij z dogodka: