Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S ponedeljkom v lekarnah na voljo brezplačni testi za učence in dijake. Predstavljeni tudi ukrepi po fazah


Brezplačni testi za samotestiranje v lekarnah na voljo od ponedeljka

Na Ministrstvu za zdravje so predstavili usmeritve pred prihajajočim šolskim letom. Sporočili so, da bodo brezplačni testi za samotestiranje za tiste vključene v vzgojo in izobraževanje v lekarnah na voljo od ponedeljka, 29. 8. 2022. Namen samotestiranja, ki bo potekalo v domačem okolju in na povsem prostovoljni bazi, je iskanje okuženih s simptomi, ne bo se pa iskalo okuženih brez simptomov. Vsak učenec bo imel na voljo 10 testov mesečno. Priporočeno pa je samotestiranje zgolj tistim s simptomi.

Strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2

Pred dnevi so člani Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 predstavili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimskem obdobju. Vsi ukrepi iz sheme imajo tudi zakonske podlage.

Izhodišča in usmeritve slonijo na petih stebrih: cepljenje, obvladovanje prenosa okužb, testiranja in zdravljenje, spremljanje SARS-CoV-2 ter ukrepi, ki zmanjšujejo stike. V vsakem stebru so oblikovana specifična priporočila, ki se nanašajo na osnovno stanje (faza 1) in fazo eskalacije (faza 2).

Več podrobnosti najdete tukaj.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 8.075 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 2.280 okužb, kar je 309,3 % več kot teden prej, ko je bilo potrjenih 557 okužb, pri čemer gre izpostaviti, da je bil pretekli ponedeljek prazničen.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 18.586. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 1.508.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, sta po podatkih Covid-19 Sledilnika 94 covidna bolnika. Od vseh jih trenutno 14 potrebuje intenzivno covid nego (12 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19). Včeraj je umrl 1 oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije sta skupaj umrla 6.758 bolnika s covidom-19.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 20 bolnikov, katerih vodilna diagnoza je covid-19.

Število okužb po občinah:

foto: pixabay