Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začetek šole prinesel naraščanje števila okužb. Odslej na voljo cepivo, prilagojeno omikronu


Danes se začenja cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in različici omikron. Slovenija je prejela skupno za 152.640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. Izvajalci cepljenja bodo naročene odmerke prejeli danes. V skladiščih je tudi za okoli 33.000 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, ki pa še ni dostavil vseh potrebnih dokumentov, da bi ga NIJZ lahko sprostil za uporabo.

Cepivi obeh proizvajalcev sta registrirani za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 12 let in so bili pred tem osnovno cepljeni. Prilagojena cepiva bodo tako namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih za starejše in vsem starejšim od 60 let. Cepljenje pa je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev, je povedala.

Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice. Omenjeni cepivi sta sicer prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, v Sloveniji pa je trenutno prevladujoča podrazličica BA.5.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 10.485 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 3.482 okužb, kar je 37,1 % več kot teden prej, ko je bilo potrjenih 2.540 okužb. Število okužb je največje po aprilu letos.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 21.553. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je 1.754. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji trenutno 956 primerov. Po tem parametru smo trenutno najslabši v Evropi.


Rahlo narašča tudi število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19. Trenutno je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 85 covidnih bolnika z vodilno diagnozo covid-19, kar je 2 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 12 potrebuje intenzivno covid nego, 4 manj kot dan prej (7 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 8 bolnikov na intenzivni covid negi je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 18 obolelih, odpustile pa 15 prebolevnikov. Včeraj je umrl en oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije sta skupaj umrla 6.795 bolnika s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 448 okužb (prejšnji teden 3473). V Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 15 bolnikov (dan prej 14), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 4 obolele za covidom-19, odpustili so 3 prebolevnike.

Primeri okužb po občinah in število hospitaliziranih:


foto: pixabay