Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lokalne volitve 2018 na KiO: kdo izmed sedanjih županov bo ponovno kandidiral in kdo se jim bo zoperstavil


Zgolj dobra dva meseca nas loči od lokalnih volitev, na katerih bodo občani 212 slovenskih občin ponovno izbirali župane ter občinske in mestne svetnike. Redne lokalne volitve 2018 se bodo zgodile v nedeljo, 18. novembra 2018.

Na Kozjansko.info smo se obrnili na župane osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ter jih povprašali, ali se nameravajo ponovno potegovati za županski stolček (lokalne volitve 2018).

Občina Šmarje pri Jelšah (NE):

Župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket se je odločil, da se s koncem mandata poslavlja od županske funkcije, saj želi dati prostor mlajšim. Znani so tudi že trije kandidati za njegovega naslednika. Prvi je Matija Čakš, kandidat, skupni kandidat pomladnih strank (SDS, SLS in NSi) in svoje liste. Drugi je neodvisni kandidat David Stupica, nekdanji Šketov zaveznik, podžupan in nosilec njegove liste. Tretja pa je neodvisna kandidatka Bojana Pevec. Za mesto župana se bo potegoval neodvisni kandidat Janko Šket. V zadnjem trenutku je postalo znano, da se bo za mesto župana Šmarja potegoval tudi v Zibiki živeči Marko Ketiš.

Na prejšnjih volitvah je Stanko Šket, sicer za las, zmagal že v prvem krogu. Kot kandidat liste David Stupica In Skupina volivcev je prejel 50,73 % glasov. Takrat je bil njegov najbližji zasledovalec kandidat stranke SDS, Janko Šket.

Občina Podčetrtek (DA):

Peter Misja, ki je na čelu Občine Podčetrtek od leta 2005, bo ponovno kandidiral za župana, kar je potrdil tudi na nedavni slavnostni seji Občine Podčetrtek. Kandidiral bo s podporo volivcev. Peter Misja je na prejšnjih volitvah, kot edini kandidat, zmagal v prvem krogu. Na volitvah je nastopil kot kandidat liste Jana Stojnšek in skupina volivcev.

Občina Dobje (DA):

Župan občine Dobje Franc Leskovšek nam je v prvotnem pogovoru dejal, da bo ponovno kandidiral, če bo dobil podporo svoje stranke SLS. Sedaj je tudi uradno jasno, da je Leskovšek, kot kandidat stranke SLS, vložil kandidaturo za župana Dobja. Protikandidata ne bo imel.

Na volitvah 2014 je Leskovšek sicer zmagal v prvem krogu. Dobil je 64,12 % glasov. Njegova edina protikandidatka Natalija Plemenitaš Fuchs, kandidatka liste Magdalena Doberšek In Skupina Volivcev, pa je prejela 35,88 % glasov.

Občina Šentjur (DA):

Zdajšnji župan občine Šmarje mag. Marko Diaci je napovedal, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za svoj tretji mandat na čelu občine. V Šentjurju se je dolgo špekuliralo o morebitnem Diacijevem protikandidatu, ki naj bi postal dr. Nejc Jelen, vendar je ta nedavno govorice javno zavrgel. Znana pa sta že tudi dva Diacijeva protikandidata. V imenu SDS bo Diacija na županskem stolčku skušala zamenjati tesna strankarska sodelavka poslanke Jelke Godec, Mojca Inkret, v imenu stranke SMC pa se bo za mesto župana potegoval tudi Janez Jenšterle. Kandidaturo je napovedala tudi Mihaela Rožej, ki bo kandidatka stranke SLS. Kot peti kandidat se v boj za mesto šentjurskega župana podaja Vincenc Frece (SD).

Na prejšnjih volitvah je sicer Diaci, ki je bil kandidat liste Miran Koren In Skupina Volivcev, zmagal v prvem krogu. Dobil je 86,83 % glasov. Njegov edini protikandidat Lovro Perčič (stranka SDS) je prejel 13,17 % glasov.

Občina Rogaška Slatina (DA):

Župan z najdaljšim stažem v Sloveniji (skupaj še s šestimi kolegi župani svojo občino vodi že 24 let), mag. Branko Kidrič je potrdil, da bo ponovno kandidiral za župana občine Rogaška Slatina. Zaenkrat je znana tudi ena njegova protikandidatka. To je kandidatka stranke SD mag. Andreja Flucher.

Na lokalnih volitvah 2014 je Kidrič kot kandidat strank SLS in SDS, zmagal že v prvem krogu. Prejel je prepričljivih 85,19 % glasov, njegov najbližji zasledovalec, Stanko Fajs (Skupina Volivcev In Lista Toneta Plevčaka Za Prihodnost) pa 9,02 % glasov.

Občina Bistrica ob Sotli (DA):

Zdajšnji župan občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, nam je potrdil, da se bo na letošnjih volitvah potegoval za svoj tretji mandat na čelu občine. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bil Debelak edini kandidat za župana, tako da je zmagal že v prvem krogu. Kandidiral je na listi Lucija Debelak In Skupina Volivcev. Zadnji tenutek je kandidaturo vložila tudi Petra Misja Zorko katere predlagatelji so Metoda Rainer in skupina volivcev.

Občina Kozje (DA):

Županja občine Kozje Milenca Krajnc bo ponovno kandidirala za županjo. Leta 2014 je kot sveža kandidatka liste Jožef Kajba In skupine Volivcev zmagala že v prvem krogu. Dobila je 54,34 % glasov. Njen najbližji zasledovalec je bil Dejan Guček, kandidat liste Darko Kolar In Skupina Volivcev, ki je prejel 30,98 % glasov. Znan je tudi že vsaj en protikandidat Krajnčeve. To bo dr. Peter Kozmus. V zadnjih dneh je kandidaturo vložila tudi Anica Bidar (gibanje Zedinjena Slovenija)

Občina Rogatec (DA):

Dolgoletni župan Rogatca Martin Mikolič bo letos ponovno kandidiral za župana Rogatca. Na volitvah leta 2014 je kot edini kandidat zmagal v prvem krogu. Kandidiral je kot kandidat stranke NSi. Sicer pa sta se za jesenske lokalne volitve že omenjala dva kandidata za mesto župana Rogatca. To sta bila Fredi Ferčec (SD) in Viktor Božak (SDS), a očitno v boju za župana zaenkrat ostaja samo Božak. Fredi Ferčec je namreč odstopil od kandidature, namesto njega pa bo za to stranko kandidirala Brigita Vodušek. V zadnjem trenutku je kandidaturo vložil tudi Viljem Prevolšek (Lista Hrast – Martin Korez in skupina volivcev).

club1946-premium-klik