Lokalne volitve 2018 na KiO: kdo izmed sedanjih županov bo ponovno kandidiral in kdo se jim bo zoperstavil

13. 9. 2018 12:37

Zgolj dobra dva meseca nas loči od lokalnih volitev, na katerih bodo občani 212 slovenskih občin ponovno izbirali župane ter občinske in mestne svetnike. Redne lokalne volitve se bodo zgodile v nedeljo, 18. novembra 2018.

Na Kozjansko.info smo se obrnili na župane osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ter jih povprašali, ali se nameravajo ponovno potegovati za županski stolček.

Občina Šmarje pri Jelšah (še ni znano):

Župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket se je odločil, da se s koncem mandata poslavlja od županske funkcije, saj želi dati prostor mlajšim. Znana sta že tudi dva kandidata za njegovega naslednika. Prvi je Matija Čakš, kandidat, skupni kandidat pomladnih strank in svoje liste. Drugi pa je neodvisni kandidat David Stupica, nekdanji Šketov zaveznik, podžupan in nosilec njegove liste. Na prejšnjih volitvah je Stanko Šket, sicer za las, zmagal že v prvem krogu. Kot kandidat liste David Stupica In Skupina volivcev je prejel 50,73 % glasov. Takrat je bil njegov najbližji zasledovalec kandidat stranke SDS, Janko Šket.

Občina Podčetrtek (DA):

Peter Misja, ki je na čelu Občine Podčetrtek od leta 2005, bo ponovno kandidiral za župana, kar je potrdil tudi na nedavni slavnostni seji Občine Podčetrtek. Peter Misja je na prejšnjih volitvah, kot edini kandidat, zmagal v prvem krogu. Na volitvah je nastopil kot kandidat liste Jana Stojnšek in skupina volivcev.

Občina Dobje (pogojno DA):

Župan občine Dobje Franc Leskovšek nam je dejal, da bo ponovno kandidiral, če bo dobil podporo svoje stranke SLS. Konvencija stranke naj bi potekala že naslednji teden, ko bo postalo tudi uradno znano ali bo Leskovšek ponovno kandidat za župana Dobja.

Na volitvah 2014 je Leskovšek sicer zmagal v prvem krogu. Dobil je 64,12 % glasov. Njegova edina protikandidatka Natalija Plemenitaš Fuchs, kandidatka liste Magdalena Doberšek In Skupina Volivcev, pa je prejela 35,88 % glasov.

Občina Šentjur (DA):

Zdajšnji župan občine Šmarje mag. Marko Diaci je napovedal, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za svoj tretji mandat na čelu občine. V Šentjurju se je dolgo špekuliralo o morebitnem Diacijevem protikandidatu, ki naj bi postal dr. Nejc Jelen, vendar je ta nedavno govorice javno zavrgel. Znano pa je, da bo v imenu SDS Diacija na županskem stolčku skušala zamenjati tesna strankarska sodelavka poslanke Jelke Godec, Mojca Inkret.

Na prejšnjih volitvah je sicer Diaci, ki je bil kandidat liste Miran Koren In Skupina Volivcev, zmagal v prvem krogu. Dobil je 86,83 % glasov. Njegov edini protikandidat Lovro Perčič (stranka SDS) je prejel 13,17 % glasov.

Občina Rogaška Slatina (še ni znano):

Župan z najdaljšim stažem v Sloveniji (skupaj še s šestimi kolegi župani svojo občino vodi že 24 let), mag. Branko Kidrič, nam je odgovoril, da odločitve o tem, ali bo ponovno kandidiral za župana, še ni sprejel. Na lokalnih volitvah 2014 je Kidrič kot kandidat strank SLS in SDS, zmagal že v prvem krogu. Prejel je prepričljivih 85,19 % glasov, njegov najbližji zasledovalec, Stanko Fajs (Skupina Volivcev In Lista Toneta Plevčaka Za Prihodnost) pa 9,02 % glasov.

Občina Bistrica ob Sotli (DA):

Zdajšnji župan občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, nam je potrdil, da se bo na letošnjih volitvah potegoval za svoj tretji mandat na čelu občine. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bil Debelak edini kandidat za župana, tako da je zmagal že v prvem krogu. Kandidiral je na listi Lucija Debelak In Skupina Volivcev.

Občina Kozje (DA):

Županja občine Kozje Milenca Krajnc bo ponovno kandidirala za županjo. Leta 2014 je kot sveža kandidatka liste Jožef Kajba In skupine Volivcev zmagala že v prvem krogu. Dobila je 54,34 % glasov. Njen najbližji zasledovalec je bil Dejan Guček, kandidat liste Darko Kolar In Skupina Volivcev, ki je prejel 30,98 % glasov.

Občina Rogatec (še ni znano):

Dolgoletni župan Rogatca Martin Mikolič še uradno ni sporočil svoje odločitve. Na volitvah leta 2014 je kot edini kandidat zmagal v prvem krogu. Kandidiral je kot kandidat stranke NSi. Sicer pa sta za jesenske lokalne volitve že znana dva kandidata, ki se bosta zagotovo potegovala za mesto župana Rogatca. To sta Fredi Ferčec (SD) in Viktor Božak (SDS).

B.S.

club1946-premium-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,353 seconds.