Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stanko Šket potegnil črto pod mandatom. Županovanje bo prepustil mlajšim


Župan Občine Šmarje pri Jelšah, Stanko Šket, je na današnji novinarski konferenci razblinil govorice o morebitni njegovi ponovni županski kandidaturi. Kot je povedal, se s koncem mandata poslavlja od županske funkcije, saj želi dati prostor mlajšim. Pri tem ne bo podprl nobenega od obeh že znanih kandidatov, ker enega pozna premalo, drugega pa preveč.

Novinarjem je Šket predstavil pestro dediščino svojega prvega in zadnjega štiriletnega mandata na čelu občine, ki je delno okrnjena predvsem zaradi znanega “upora”, ki se mu je sredi mandata zgodil med občinskimi svetniki z njegove liste. 

»Zadovoljen sem, da sem skupaj s sodelavci v občinski upravi in ob podpori občinskega sveta skoraj v celoti uresničil svoj program, na osnovi katerega so mi volivci pred štirimi leti zaupali mandat. Žal vseh načrtov nismo uresničili, a se nismo predali,« je dejal Šket.

Pri tem je po letih navedel glavne od približno 70 projektov, ki so jih v tem obdobju peljali v občinski upravi, nekatere še podedovane iz prejšnjega, Čakševega mandata, druge zastavljene na novo. Denimo izgradnjo kolesarskih stez, ureditev parkirišč in avtobusnih postajališč, semafor na prehodu za pešce, energetske sanacije knjižnice in kulturnega doma, pa izgradnjo kanalizacije s čistilno napravo v Mestinju, izgradnja pločnikov, ureditev športnih igrišč in otroških igral, vključitev v Medobčinski inšpektorat, vzpostavitev Zavoda za turizem, šport in kulturo, začetek mesečnega izdajanja občinskega glasila, postavitev prve polnilnice za električna vozila, sprejetje cestne prometne strategije občine, sanacije plazov, izgradnja telovadnice pri Sv. Štefanu, nadhoda nad cesto in železnico v Šmarju pri Jelšah sprejem občinskega prostorskega načrta, ureditev postajališča za avtodome s parkirišči, koloparka itd..

V pripravi je še precej drugih projektov, od plinifikacije Šmarja pri Jelšah, skupaj s polaganjem optičnih kablov, energetske in tehnološke sanacije devetih objektov v lasti Občine Šmarje pri Jelšah, izgradnje čistilne naprave in kanalizacije Šentvid-Grobelno, izgradnja nadomestne ceste a kolesarsko stezo Stranje-Mestinje, izgradnja križišča v Mestinju, razširitev mostu v Kolodvorski ulici, vključitev v sistem izposoje koles, izgradnja kopališča v Šmarju, oskrbovanih stanovanj, in drugih.

Žal mu je  za bazen in oskrbovana stanovanja
sket-obcinska-uprava
Stanko Šket je pred novinarje stopil s svojo pomlajeno ekipo v občinski upravi in podžupanjo Majo Špes

Na vprašanje, kateri trije projekti so mu zaradi različnih okoliščin še posebej pri srcu in za katere mu je najbolj žal, da jih ni uspel realizirati, je Stanko Šket najprej izpostavil projekte, ki so sofinancirani s strani Direkcije za infrastrukturo: nadvoz Grobelno, rekonstrukcije železniških prehodov in križišč, rekonstrukcije in preplastitve regionalnih cest (Šentvid-Halarjev breg, Šmarje-Belo …), pri srcu mu je tudi majhna investicija z velikim pomenom – postavitev semaforja pri prihodu za pešce v centru Šmarja, pa tudi nadhod, ki povezuje osrednji del kraja s šolo, saj se še iz časov ravnateljevanja spominja, kakšne težave so bile v zvezi z realizacijo te rešitve.

Škoda mu je predvsem za bazen, ki bi se ga po njegovem mnenju z “nekim racionalnim pristopom” do sedaj že dalo zgraditi. Glede plinifikacije, ki se bo v naslednjih letih končno zgodila, mu je žal, da ni bila izpeljana že pred 20-30 leti, ko je za to bila volja. “Neizmerno pa mi je žal za oskrbovana stanovanja,” je dejal in poudaril, da je bila možnost javno-zasebnega partnerstva, uredili bi Lorgerjevo domačijo, celostno bi uredili okolico v centru Šmarja itd..

A prav glede  načina izvedbe projekta oskrbovanih stanovanj je med županom in delom njegovih svetnikov, na čelu z Davidom Stupico, konec leta 2016 najbolj počilo.

“Bilo je prelepo, da bi trajalo”

Na vprašanje, ali namerava svoje delo nadaljevati v naslednjem mandatu, je Šket orisal celotno zgodbo, kako je sploh pristal na kandidaturo, čeprav je bil na koncu ravnateljskega mandata leto pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev.

“Mislil sem končati svojo kariero, na dolgo prigovarjanje Davida Stupice sem takrat privolil v kandidaturo, sestavil listo Stanka Šketa, s katero smo dobili šest svetnikov.” A ti dve leti, preden je prišlo do razpada liste, je bilo po Šketovih besedah “prelepo, da bi trajalo”.

“Potem pa je David Stupica na tisti tiskovni konferenci izjavil, da se z menoj ne da delati, nad čemer sem bil zelo neprijetno presenečen.” je dejal, ter omenil Zlatko Pilko kot jedro spora, oziroma za nekatere “moteči element”. Po tem ga je zapustilo pet svetnikov in v svetu ni imel več večine.

” Ne bom analiziral, kaj je bil glavni razlog, lahko pa trdim, da so bili tu tudi osebni interesi nekaterih, ker sem bil sam v tisti fazi tudi malo proti, da se kupijo prostori v hramu,” je nadaljeval Šket. Poudaril je, da je bil bolj naklonjen gradnji energetsko varčne stavbe za občinsko upravo na mestu, kjer so stali kontejnerji Upravne enote, kjer so že bili idejni projekti, predračun in “bi bilo to pol ceneje”, ampak “je že pač tako moralo biti”.

Tudi glede “blokade oskrbovanih stanovanj” je po njegovih besedah v lanskem in letošnjem letu šlo “samo za sprenevedanje”, saj je bil projekt tako daleč, da bi s 100 tisoč evri naredili zadrževalnik vode in ribnik.

“Dajmo priložnost mladim … tudi v občinskem svetu so nekateri že predolgo”

Vrnil se je v čas volitev, ko je zmagal v prvem krogu, glede česa je bil presenečen in navdušen. “Nato pa se je zgodilo to in leto 2017 bo zame najtežje leto v moji karieri.” 

Ko je o vseh teh stvareh zadnje obdobje razmišljal in jih premleval, se je Stanko Šket na koncu odločil, da ne bo več kandidiral, obenem pa od zdaj znanih kandidatov ne bo podprl nobenega.

“Enega ne bom podprl zato, ker ga premalo poznam, drugega pa zato, ker ga preveč poznam,” je glede Matije Čakša in svojega nekdanjega podžupana Davida Stupice dejal Šket. “Upam, da se bodo Šmarčani odločili prav, ker moj moto je bil: dajmo priložnost mladim in ne glejmo na strankarsko pripadnost.”

Po tem motu je tudi zaposloval v občinski upravi. “In tudi v občinskem svetu so nekateri ljudje že predolgo, ker nimajo idej, zato upam, da bomo volivci znali izvoliti ljudi, ki imajo voljo, znanje in so pripravljeni sodelovati.”

Šket je izrazil upanje, da se še kdo pojavi, ki “ima voljo, ki je nekaj v življenju naredil zase, da bo lahko naredil tudi za druge.”

“Ne bom pa pozabil,” je še nadaljeval odhajajoči župan, da “te nekdo pregovori in da ti pet od šestih svetnikov obrne hrbet, češ da se z menoj ne da pogovarjati, zdaj jim pa je neizmerno žal in bi radi mojo podporo,” ter dodal, da te zdaj ne bodo dobili.

Izzivov in želja na vseh področjih delovanja lokalne skupnosti pa je po mnenju poslavljajočega se župana Šketa še nekaj, tako da dela v prihodnje ne bo zmanjkalo.

R. Č.