Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu nova županska kandidatka, v Šmarju se obetata še dva


Družbeno aktivni posamezniki imajo še deset dni časa za zbiranje poguma, predvsem pa potrebnih podpisov za vložitev županske kandidature v občini svojega stalnega prebivališča.

brigita-vodusekPotem ko se je v Rogatcu najprej napovedal, nato pa umaknil občinski svetnik SD, Fredi Ferčec, se bo v imenu te stranke za župansko mesto potegovala magistrica poslovnih ved Brigita Vodušek. Samostojna podjetnica, ki je tudi mama in žena ter podpredsednica Društva žena, je minula leta politične izkušnje nabirala v Svetu krajevne skupnosti Donačka gora.  Kot pravi, v lokalno politiko prihaja z vrednotami, znanjem, delovnimi izkušnjami in ljubeznijo do domačega kraja.

Voduškova se je s tem v bitki za županski stolček pridružila kandidatu SDS, Viktorju Božaku, medtem ko dosedanji župan Martin Mikolič svoje odločitve o kandidaturi še ni sporočil, čeprav jo je za pričakovati. Mikolič, ki je župan Rogatca že od leta 1994, je bil pred štirimi leti kot edini kandidat izvoljen s 785 glasovi podpore.

Mikolič je sicer na junijskih državnozborskih volitvah za las zgrešil izvolitev za poslanca državnega zbora. Potem ko je že kazalo, da bo županski stolček dokončno zapustil, so ga iz poslanskih klopi izrinile glasovnice po pošti in v Ljubljano namesto njega poslale kandidata NSi iz Vranskega.

V Šmarju še Janko Šket in Marko Ketiš?

Potem ko je sedanji župan Stanko Šket sporočil, da se z novembrom umika iz županske funkcije, je optimizem zavel med kar nekaj občani, ki so zaslutili svojo priložnost. Tako je prejšnji teden v boj vstopila neodvisna kandidatka Bojana Pevec, ki upa, da so jo kljub poučevanju nepriljubljenega predmeta, kot je matematika, bivši učenci OŠ Šmarje ohranili v dovolj lepem spominu, da bi jo obkrožili tudi na glasovnici.

Dva zaporedna poraza v letih 2014 in 2010 pa od želje, da volivce poskusi prepričati še v tretje, očitno nista odvrnila živinorejca in vinarja z Belega, Janka Šketa. Pod okriljem stranke SDS je v prvih dveh poskusih uspel prepričati skoraj identično število občanov: prvič 1052 in drugič 1011, mesto na strankarski listi pa mu je v mandatu 2010-2014 prineslo tudi stolček podžupana. Za uspeh bi ga moralo v tretje voliti vsaj dvakrat toliko volivcev, kar pa bo zdaj mnogo težje, saj se je pomladna politična opcija tokrat združila v podpori mlademu veterinarju in kmetovalcu Matiji Čakšu, za katerega verjamejo, da lahko kot visoko izobraženi in dela vajeni predstavnik mlajše generacije razvoju občine da nov zagon in energijo.

Šket bo tako v bitko za županski stolček vstopil kot samostojni kandidat, če mu bo seveda uspelo zbrati potrebnih 90 in še nekaj podpisov podpore.

Podobno velja tudi za še enega morebitnega kandidata, računalničarja Marka Ketiša iz Zibike. Tudi Ketiš, po izobrazbi geodetski tehnik, se je pred leti že potegoval za županski stolček, in bil, podobno kot Janko Šket, precej daleč od izvolitve. Leta 2010 je zbral 392 glasov podpore, a takrat še v težki konkurenci dolgoletnega župana Jožeta Čakša, ki je na lokalnih volitvah suvereno zmagoval vse do umika leta 2014.

Ketiš pravi, da ga h kandidaturi nagovarjajo sokrajani in znanci, a bo izziv sprejel le, če ob tem, da mu uspe zbrati potrebne podpise, dobi podporo še določenih zanj pomembnih ljudi. Kateri so to, in kako mu gre z zbiranjem podpisov, zaenkrat še ne razkriva.

Prvi v tej druščini je sicer župansko kandidaturo v Šmarju že januarja napovedal David Stupica, nekoč občinski svetnik SDS, nato Zaresa in pod Stankom Šketom podžupan do znamenitega javno odmevnega spora konec leta 2016.

Do 18. oktobra, ko je zadnji rok za vložitev županskih kandidatur ter list za občinske svete in krajevne skupnosti, bo na širšem območju Kozjanskega in Obsotelja svojo srečo zagotovo poskusil še kdo. Tovrstno politično aktivnost bomo na Kozjansko.info tudi v prihodnje pozorno spremljali.

Županski kandidati, stranke in svetniške liste, ki se želite v predvolilnem času obširneje predstaviti na Kozjansko.info, nam pišite na [email protected].

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vašem kraju

18. novembra boste prav vsi imeli novo priložnost, da izvolite ljudi na čelo vaše občine. Zato na Kozjansko.info tokrat vabimo občane osmih občin Kozjanskega in Obsotelja, da v naši anonimni anketi izrazite (ne)zadovoljstvo nad razvojem in kvaliteto življenja v vaši občini.

Anketo, ki vam ne bo vzela več kot 3 minute časa, lahko izpolnite tukaj:
Create your own user feedback survey

B. S., R. Č.