Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova potrditev, da bo Kozjansko in Obsotelje dobilo satelitski urgentni center


Ministrstvo za zdravje je pripravilo kriterije za določitev lokacij satelitskih urgentnih centrov, ki so del državnega načrta za izboljšanje dostopnosti nujne medicinske pomoči.

Končno število bo očitno 15, kar pomeni, da so nekatere v preteklosti predvidene lokacije tudi izpadle. Ne pa lokacija v občini Šmarje pri Jelšah, kjer bo na križišču cest v Mestinju zrasel nov zdravstveni objekt, ki bo naloge urgence opravljal za območje šestih občin Kozjanskega in Obsotelja.

Ideja satelitskih urgentnih centrov ima sicer že večletno brado, prvi zemljevid lokacij bodočih satelitskih centrov, tudi z označeno občino Šmarje pri Jelšah je bil izrisan že leta 2015.

Vlada RS je na včerajšnji seji sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024. Slednja se osredotoča predvsem na krajšanje čakalnih dob in na večjo dostopnost do osebnega zdravnika, preoblikovana pa bo tudi mreža nujne medicinske pomoči.

Osrednja faza preoblikovanja je vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov, katerih namen je razbremeniti že obstoječe urgentne centre ter nujno pomoč približati lokaciji bolnika. S tem bo omogočeno boljše in hitrejše zagotavljanje nujne medicinske oskrbe ter zmanjšanje čakalnih vrst.

Uvedba satelitskih centrov bo omogočila takojšnjo nujno in kakovostno obravnavo pacientov na tehnično in kadrovsko opremljenih lokacijah bližje njihovemu domu.
Namesto iz Šmarja na nujno vožnjo iz Mestinja

Satelitski center v občini Šmarje pri Jelšah, ki bo deloval v sklopu tukajšnjega Zdravstvenega doma, bo tako imel pomembno vlogo pri izboljšanju zdravstvenih storitev za območje vseh šestih občin Kozjanskega in Obsotelja, ki jih pokriva Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.   Obenem bo s tem razbremenjena urgenca v Splošni bolnišnici Celje.

V satelitskih urgentnih centrih po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel zagotavljajo takojšnje hitre odzive nujnih reševalnih vozil in istočasno razbremenjujejo dežurnega zdravnika, ki bo na teren šel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta.

Lokacija v Mestinju, na križišču regionalnih cest proti Rogaški Slatini in Podčetrtku, po zmanjšala odzivne čase za Kozjansko-Obsoteljske občine, saj so zdaj urgentna reševalna vozila locirana v Šmarju pri Jelšah. Župan Podčetrtka Peter Misja zato na Facebooku poudarja, da gre za dobro novico za vseh šest občin, ki jih pokriva ZD Šmarje pri Jelšah.

Izgradnjo satelitskih urgentnih centrov kot tamkajšnjo ekipo bo financirala država. Zemljišče bo v ta namen odstopila Občina Šmarje pri Jelšah, ki je že uredila tudi občinski podrobni prostorski načrt.

Kdaj se bo začela gradnja in kdaj lahko računamo, da bo satelitski urgentni center v Mestinju operativen, po besedah župana Matije Čakša še ni znano.

Poleg Šmarja je vzpostavitev centrov predvidena še v Kočevju, Postojni, Tolminu, Sežani, Idriji, Ilirski Bistrici, Sevnici, Kranju, Velenju, Litiji, Črnomlju, Škofji Loki, Domžalah, Ivančni Gorici in Grosuplju.