Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pustovanje po Šmarsko: Barvita norčija napolnila Šmarsko ploščad (foto, video)


Na Šmarski ploščadi so pri Zavodu za turizem, šport in mladino v sodelovanju s Klubom študentov šmarske regije in obsotelja (KŠŠO) pripravili Pustovanje po Šmarsko, na katerem so se v veselem ter pustnem duhu zbrali številni mladi in mladi po srcu. Na pustnem rajanju se je plesalo, pelo, dobro jedlo, predvsem pa zabavalo, podeljenih pa je bilo tudi nekaj nagrad najboljšim pustnim maskam.

Na odru so se odvijale plesne animacije, za katere sta skrbela Maša in Rene, pristno pustno vzdušje pa sta pričarala Piki in Poki. Ob pestri kulinarični ponudbi, ki je najbolj zadovoljila sladkosnede, je Šmarska ploščad gostila tudi lokalno tržnico z domačimi ponudniki. Obiskovalci so lahko kupili nakit, okrasne dodatke, peciva, kekse, rezance, jajca, sadje, regrat, salame, sir, predpasnike, prtičke itd.

Kljub toplemu in sončnemu vremenu, ki je še dodatno dvignil dobro voljo v Šmarju, pa so obiskovalce vseeno presenetili kurenti Orjaki, ki po izročilu s poskakovanjem in glasnim zvonjenjem iz dežele odganjajo zimo ter zlo.

”Sedaj, ko so takšne tople zime, nas sigurno ne zebe. Nam bi sicer bolj ustrezalo, da bi bilo hladneje z nekaj snega, da ga lahko odženemo. Mi prinašamo pomlad, veselje in srečo,” je povedal predstavnik kurentov Orjakov.

Foto: David Valant

Za konec je sledila še podelitev nagrad najboljšim maskam. ”Komisija je ocenjevala predvsem kreativnost, izvirnost, aktualnost in pa tudi koliko truda je nekdo vložil v masko. Kakšno točko več so dobile maske, ki so jih otroci naredili sami oziroma s pomočjo odraslih,” je ocenjevalne kriterije pred podelitvijo nagrad pojasnil direktor Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, Gregor Krajnc.

Za nagrade so poskrbeli trgovina Evina Sobica, Papirnica Petka, Gostilna Krpan, glasbena skupina Il Divji in Big band Šmarje pri Jelšah. Nagrade, ki so jih prejeli šmarski kurent, škamp, mini zoo Zibika, vreme (dež, sneg in nevihta), skupina Baby Gaga ter lepotica in zver, so še dodatno spodbudile kreativnost udeležencev, ki je vsekakor ni manjkalo.

Zmagovalne pustne maske (Foto: David Valant)

”Znova smo izredno veseli, da se ljudje odzovejo. Veseli smo tega številčnega obiska in da se Šmarčani znamo poveseliti, prav tako pa k nam pridejo tudi iz drugih krajev. Veseli smo, da množično sodelujemo s tržničarji, z drugimi ponudniki in nastopajočimi,” je dejal Krajnc.

V torek bo v Šmarju od 9. ure dalje potekala pustna povorka, s pričetkom izpred Osnovne šole Šmarje pri Jelšah. Sodeloval bo tudi vrtec, povorki pa se lahko pridruži prav vsak. Karavana se bo iz šole odpravila čez nadhod mimo vrtca do doma upokojencev, nato pa sledi krajše rajanje na ploščadi, kjer se bodo predstavile skupinske maske in prejele nagrade. 

Fotogalerija: David Valant