Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S samotestiranjem v šolah se bomo izognili šolanju na daljavo. Težave ravnateljev z agresivno manjšino staršev


V vse bolj kritični epidemiološki situaciji, ki grozi, da bomo obolele za covidom morda celo morali voziti v tujino, je zdravniška stroka v izogib vrnitvi k šolanju na daljavo predlagala redno samotestiranje učencev v šolah ter redno nošenje mask tudi med poukom.

Šole so namreč pomemben vir okužb – kot kaže COVID sledilnik, je dnevno povprečje okuženih učencev samo v osnovnih šolah okoli 1000 ter nadaljnjih 300 v srednjih šolah. 

Samotestiranje pod nadzorom učiteljev je sicer redna in že rutinska praksa v avstrijskih in nemških šolah. Pri nas bo potekalo trikrat tedensko.

A glasna in agresivna manjšina staršev, ki z vsemi silami nasprotuje zaščitnim ukrepom pri šolanju njihovih otrok, skrbi ravnatelje, so povedali na današnji novinarski konferenci Združenja ravnateljev Slovenije.

Kot so v skupni izjavi na današnji novinarski konferenci povedali v Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, samotestiranju ne nasprotujejo in se zavedajo resnosti zdravstvene situacije.

Imajo pa pripombe na, po njihovo površno napisan odlok Ministrstva za izobraževanje. Predvsem pa se na podlagi zelo slabih izkušenj z agresivno manjšino staršev, bojijo njihove reakcije.

»Na šolah sedaj dnevno prejemamo podpisane izjave staršev, kjer prepovedujejo poseganje v integriteto svojih otrok, opozarjajo na škodljivost in tako naprej,« je dejal predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan. Kot je poudaril, namreč proti staršem ne more ukrepati tudi inšpektorat za šolstvo, saj ni zakonskih podlag, sankcij ali možnosti ukrepanja ob kršenju ukrepov. Inšpektorat tako šolam ob kršitvah predlaga pogovarjanje in prepričevanje staršev.

Ravnatelj OŠ Draga Kobala Maribor Aleksander Jeršič je dejal, da so se dosedanji ukrepi v šolah izkazali za večinoma izjemno uspešne in upoštevane. Po njegovih besedah mask ne nosijo v vrtcih, kjer so le leto mlajši otroci kot v šolah. Prav tako po njegovih besedah ob 100-odstotni izvedbi testiranja maske v učilnici ne bi bilo potrebno nositi, že sedaj pa jo tudi najmlajši učenci nosijo na hodnikih.

Ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant je bila med bolj kritičnimi. Pred šolo, ki jo vodi, se je tako ta teden protest zgodil že ob uvedbi obveznih kirurških mask, na ministrstvu pa so ji svetovali, naj pokliče policijo, a ona tega ni storila, temveč se je s starši pogovorila. Kot je povedala, je prejela pismo v imenu staršev prve triade, v katerem so ti zapisali, da prepovedujejo »vsako medicinsko poseganje ali posiljevanje z nošenjem maske« za otroke med poukom. Po njenih besedah otroci zaradi obveznosti nošenja mask doma jokajo in doživljajo travme, ker »ne morejo normalno dihati«. Kot je dejala, si ne predstavlja, kakšno bo stanje ob uvedbi obveznega samotestiranja.

A nekateri ravnatelji znajo na tovrstne pritiske odreagirati mirno in dostojanstveno, je bil na Twitterju z odzivom ene od ravnateljic zadovoljen psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik.

DA “Ni več čas za pritoževanje,” pa je za 24ur dejal ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Marjan Gorjup. Ter dodal, da je čas, da v šolstvu od “reaktivnosti” prestopijo k “proaktivnosti” – torej k domiselnim idejam kako reševati probleme.

Izkušnje iz Avstrije: z obveznim samotestiranjem ni težav

Obvezno samotestiranje otrok v šolah pa kakšnega večjega prahu ne dviguje severno od nas; tako v Avstriji kot tudi v Nemčiji namreč obvezno samotestiranje že poteka skoraj brez težav in brez množičnega odpora ravnateljev, učiteljev in staršev.

Kot je za STA povedal ravnatelj Ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz, učenci v Avstriji obvezno testiranje vse šolsko leto sami opravijo trikrat tedensko v šoli. Ob ponedeljkih in petkih gre za hitre antigenske teste, ob torkih pa PCR-teste z grgranjem. Šola vzorce PCR-testov pošlje v laboratorij in naslednji dan dobi rezultate po elektronski pošti.

Tudi že šest let stari otroci v prvem razredu pri nas to zlahka opravijo sami. Zjutraj to traja dve do tri minute. Ko imamo testiranje, otroci to naredijo čisto sami. Učiteljice jim teste razdelijo, otroci se sami testirajo, nato se preverijo rezultati, s tem pa je stvar opravljena,” je povedal ravnatelj.

Pri nas takega upora, kot ga poznamo iz Slovenije, ni. Domnevam, da pri nas malo bolj zaupajo politikom in medicini,” je dejal. Starši se zavedajo, da je to edina možnost, je pojasnil. Maske v ob tem režimu nosijo samo na hodnikih, v učilnicah ne.

Za razliko od slovenskega predloga pa avstrijski režim določa, da morajo tam, kjer testiranje zavračajo, otroke starši sami šolati doma, a takšnih primerov skorajda ni.

R. Č.