Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Direktorica Žerakova pred odhodom vzela v bran sodelavce in opozorila, da lahko anonimke preženejo zdravnike


Direktorica ZD Šmarje pri Jelšah, mag. Jasna Žerak, ki je pred dobrim tednom dni nepreklicno odstopila in bo šmarski zdravstveni dom vodila le še do 1. junija, se je, tudi v zaščito zaposlenih, odzvala na očitke, ki so jih ti zadnje čase deležni preko anonimk.

Sama sicer nasprotuje temu, da se na anonimke sploh odgovarja, a se je tik pred odhodom z mesta direktorice, predvsem ob poizvedovanju nekaterih medijev, vseeno odločila, da odgovori na mnoge neutemeljene, pa tudi žaljive, obtožbe.

Kljub temu, da je direktorica ZD Šmarje pri Jelšah na seji občinskega sveta Občine Rogaška Slatina pred dobrim tednom dni podala svoj nepreklicni odstop, o čemer smo podrobneje pisali tukaj, so na petkovi seji občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah razpravljali o predlogu za soglasje k imenovanju direktorice ZD Šmarje pri Jelšah. V letu zaznamovanem z epidemijo covida-19, ki je v Šmarju pri Jelšah najbolj udarila v prvem valu, je Žerakova uspešno vodila zdravstveni dom, so bila pa temu navkljub na tokratni seji šmarskega občinskega sveta izpostavljena tudi anonimna pisma ter pritožbe občanov na dostopnost zdravnikov in posledično zdravstvenih storitev v času epidemije.

Na očitke navedene v anonimkah se je z izjavo za javnost odzvala direktorica ZD Šmarje pri Jelšah mag. Jasna Žerak.

Uvodoma je poudarila, da sicer v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah anonimk nikoli ne obravnavajo, saj so prepričani, da niso dolžni odgovarjat nekomu, ki se ne podpiše pod svoj dokument. S tem obenem ščitijo tudi zaposlene in ugled zavoda pred netransparentnim delovanjem. Ker pa je komunikacija osnova dobrega dela, se je tokrat odločila, da na očitke javno odgovori.

Po prepričanju direktorice se Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah učinkovito spopada z epidemijo, priznava pa, da se je dostopnost do zdravnikov v veliko meri spremenila, prav tako načini najave na zdravstvene storitve (elektronska pošta, telefon) o čemer sicer javnost redno informirajo tako preko medijev, kot tudi spletnih strani zdravstvenega doma ter občine. Se pa v času epidemije s tovrstnimi težavami soočajo povsod po Sloveniji, poudarja. “Morate razumeti, da v ZD Šmarje delujemo z vso srčnostjo za paciente in so res naša prva skrb. Morate pa tudi razumeti, da je v ordinaciji samo ena sestra, ki hkrati dela obveze, skrbeti za pacienta, je v ordinaciji in skrbeti za telefon,” dodaja.

Izpostavi tudi, da so bili v ZD Šmarje pionirji glede organizacije v začetku epidemije, ko je ravno Šmarje pri Jelšah med prvimi v Sloveniji doživel hujši izbruh novega koronavirusa. Takrat, pove Jasna Žerak, se je cela država organizirala na način kot so bili organizirani v ZD Šmarje pri Jelšah, za kar so s strani predsednika vlade prejeli tudi Spominski znak za požrtvovalnost v času epidemije covida-19, pa tudi občinska priznanja ter priznanja kot najboljši učni zavod. Poleg tega “nam cela Slovenija priznava, da smo v Nujni medicinski pomoči najboljši v Slovenji, kar smo dokazali tudi z drugim mestom na svetovnem tekmovanju iz NMP.”

O kadrovski problematiki ZD Šmarje pri Jelšah

V ZD Šmarje deluje mlada ekipa, ki je v povprečju stara zgolj 37 let. Ker gre za mlado ekipo, je tudi razumljivo, da so tudi zdravnice porodniško odsotne, o prav vseh odsotnostih pa so občani vedno obveščeni preko različnih virov obveščanja.

V ZD Šmarje pri Jelšah sicer delujejo trije specializanti družinske medicine in dva štipendista medicine. Vsi ti bodo specializirali družinsko medicino. V Šmarju imajo poleg teh trenutno še specializantko pediatrije, specializantko ginekologije, specializantko klinične psihologije ter zdravnika za domove upokojencev na uvozu.

“Vse to dakazuje, da smo na kadrih ogromno naredili. Da je za zdravstveni kader na našem območju poskrbljeno za naslednjih 15 let. Štipendiramo tudi naše zaposlene, ki želijo študirati ob delu in jim plačujemo polovico šolnine. Bo pa potrebno tudi veliko osebnega sodelovanja in nadomeščanja obstoječih zdravnikov, saj jih je trenutno dovolj in so vsa delovna mesta zasedena. Prav tako se nam kmalu pridruži urgentni zdravnik,” kadrovsko stanje predstavi direktorica Žerak.

Dotakne se tudi pediatrije, ki je bila prav tako izpostavljena v anonimkah. Pove, da bo ZD Šmarje kmalu dobil novo pediatrinjo, ki se ji naslednje leto končuje peto leto specializacije. Do takrat dr. Bajuka nadomeščajo pediatri po razporedu. ZD Šmarje ima sicer tri pediatre, dve specializantki pediatrije in eno pediatrinjo na uvozu. Območje Kozjanskega je v zadnjih dveh letih na novo pridobilo tudi dve ambulanti družinske medicine, dve pediatrični ambulanti, zaposleni so bili dodatni zdravniki, prav tako dve pediatrinji. Po mnenju direktorice je tudi na področju pediatrije poskrbljeno, da na našem območju naslednjih 40 let ne bo pomanjkanja pediatrov. “Če bomo seveda z zdravniki znali in zmogli.”

Direktorico zato ob trenutnem dogajanju skrbi predvsem to, da bi zaradi prevelikega in pogosto neutemeljenega pritiska, ki bi ga njihovi zdravniki prejemali preko anonimnih pisem, kader začel odhajati v drugo delovno okolje, kjer se jim ne bi bilo treba ukvarjati z zagovarjanjem anonimk. Gre namreč, kot se izrazi za “plahe ptice” oz. strokovno deficitaren poklic, zaposljiv kjer koli v Sloveniji in tujini. Tudi zato se Jasna Žerak zavzema, da se anonimk ne obravnava, s čimer se zaščiti zaposlene pred neutemeljenimi obtožbami s strani neimenovanih anonimnežev, pa tudi prepreči uničevanje dobrega kadrovanja ZD Šmarje.

Kadrovska popolnitev zdravstva na Kozjanskem je bilo tudi eno izmed glavnih poslanstev direktorice v tem mandatu. Žerakova je prepričana, da ji je to tudi uspelo, o čemer nenazadnje priča ocena zadovoljstva zaposlenih v ZD Šmarje, ki je 4,77 od 5.

Ostro nad očitke o odklanjanju ugentnih primerov v Rogaški Slatini

Žerakova je odločno zanikala tudi navedbe, da naj bi v ZP Rogaška Slatina odklanjali pomoč nujnim primerom in jih namesto tega preusmerjali za iskanje pomoči na številko 112, ki je povezana z nujno pomočjo v Šmarju. Meni, da so takšni očitki za zdravnike žaljivi. Prepričana je namreč, da zdravniki ne odklanjajo pomoči nujnim pacientom. Sicer pa bi ob tako hudih očitkih pričakovala, da so obtožbe podkrepljene s konkretnimi primeri in imeni, saj bi le tako lahko zadevo tudi raziskali.

Želja graditi povezovalnost in strpnost

Jasna Žerak svojo funkcijo zapušča 1. junija, trenutno pa se posveča predvsem temu, da bo delo v ZD tudi po njenem odhodu potekalo tekoče. Že naslednji teden pričenjajo z množičnim cepljenjem, ki se bo nadaljevalo v prihodnjih mesecih. Sicer pa že sedaj tedensko cepijo okoli 1.000 oseb. Še vedno opravljajo tudi redna množična testiranja na dnevni bazi. Tedensko tako testirajo tudi do 2.000 oseb. Že iz tega stališča so zaposleni podvrženi enormnim obremenitvam, zato tudi želi, da se namesto z anonimkami raje ukvarjamo s stroko in pacienti. Ob tem je zanikala še nekatere navedbe, da naj bi bila potrdila za testiranje in cepljenje v ZD Šmarje kadarkoli plačljiva.

“Moja želja je, da skupaj na področju Kozjanskega gradimo povezovalnost in strpnost. In s tem razvoj na vseh področjih. Samo tako bomo najboljši kader zadržali, in bomo ljudje imeli zdravnika v vsaki vasi. Ter delali svet lepši, boljši in izpolnjevali svoje poslanstvo. Novinarjem, občinskim svetnikom, in javnosti se zahvaljujem za lepo 4-letno sodelovanje. Želela pa bi, da se pozitiven pogled na stvari ohrani na visokem nivoju, kot smo ga visoko zastavili s sodelavci,” zaključi direktorica ZD Šmarje pri Jelšah v odhodu Jasna Žerak.

B.S.