Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev Doma upokojencev v Rogatcu: “ne zgolj varstvo, ampak pravi ‘hotel’ za starejše!” (foto)


V sredo so v Rogatcu slavnostno odprli novo dislocirano enoto Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Ta pomembna investicija je rezultat dolgoletnih prizadevanj za zagotavljanje kakovostne oskrbe starejših občanov v domačem okolju, kar je bila med drugim tudi dolgoletna želja Občine Rogatec in tamkajšnjega župana Martina Mikoliča.

Gradnja nove enote doma za starejše v Rogatcu je bila del širšega projekta lokalne samouprave, ki je zaživel v letu 2022. Po več letih prizadevanj in trdega dela je bila gradnja enote zaključena novembra 2023, kar je prineslo novo upanje in veselje med prebivalci Rogatca.

Celotna investicija je znašala približno 4 milijone evrov. Del sredstev je Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah pridobil preko nepovratnih sredstev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru pobude React-EU, medtem ko je preostanek financiral iz lastnih virov.

Na novo zgrajeni dom upokojencev je sodoben objekt, ki se razteza na kar 1700 kvadratnih metrih. Namenjen je varstvu starejših nad 65 let. Ta ponuja osnovno oskrbo, bivanje, zdravstveno varstvo ter med drugim tudi socialno oskrbo. Pri njegovi gradnji so upoštevali najnovejše trende in prakse drugih evropskih domov 5. generacije, kar se odraža v izboru materialov, prostorskih rešitev in celostni zasnovi.

Župan občine Rogatec, Martin Mikolič
Župan občine Rogatec, Martin Mikolič (Foto: Laura Plevnik)


“V letošnjem letu mineva 30 let od uvedbe lokalne samouprave, ko so bile ustanovljene številne nove slovenske občine. Vemo, da se je v tem času zgradilo zelo malo domov za oskrbo starejših. Dejstvo je, da se večina obstoječih domov nahaja v mestnih središčih. Seveda smo tudi v manjših, predvsem podeželskih občinah, velikokrat samo sanjali, da bi imeli tudi naši občani možnost svojo starost preživeti v domačem okolju. Tako željo, da ne rečem sanje, smo imeli v teh tridesetih letih tudi v občini Rogatec,”
je dejal župan Občine Rogatec, Martin Mikolič. 

Prostori in kapaciteta 

Nova dislocirana enota doma upokojencev v Rogatcu je opremljena za sprejem 34 novih stanovalcev. Na voljo je 16 enoposteljnih in 8 dvoposteljnih sob za stalne namestitve, dodatno pa sta na voljo še 2 postelji za dnevno varstvo ali kratkotrajne namestitve. Sodobno opremljeni prostori nudijo udobje in varnost ter omogočajo kakovostno oskrbo in nego starejšim.

Notranjost doma starejših v Rogatcu
Notranjost doma starejših v Rogatcu (Foto: Laura Plevnik )

 

Gordana Drimel: hiša jeseni življenja

Direktorica doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, Gordana Drimel, je ob odprtju poudarila: ”Za primerno oskrbo starejših smo odgovorni prav vsi, tako mi izvajalci oskrbe, družba in še posebej je zanjo odgovorna država. Dom je hiša v kateri ljudje preživijo jesen svojega življenja. Izvajalci se vsak dan znova trudimo in vlagamo svoj trud v to, da se ljudje na stara leta počutijo spoštovane in oskrbljene z največjo mero strokovnosti.” 

Direktorica-doma-upokojencev-Smarje-pri-Jelsah-Gordana-Drimel
Direktorica doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, Gordana Drimel (Foto: Laura Plevnik)

Nova dislocirana enota Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah v Rogatcu ne samo uresničuje dolgoletne želje lokalne skupnosti po kakovostni oskrbi starejših v domačem okolju, ampak tudi odraža zavezo občinskega sveta in župana k izboljšanju kakovosti življenja vseh občanov.

Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije novega doma in njegovih prostorov: