Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaplet na seji slatinskega občinskega sveta prinesel nepreklicni odstop direktorice Zdravstvenega doma Jasne Žerak


Direktorica ZD Šmarje pri Jelšah mag. Jasna Žerak je na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Rogaška Slatina presenetila z odločitvijo, da podaja nepreklicni odstop s te funkcije.

Razlog za takšno odločitev Slatinčanke na čelu ZD Šmarje je predlog slatinske Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, da občinski svet ne izda pozitivnega mnenja k imenovanju mag. Jasne Žerak za direktorico ZD Šmarje za nov mandat. Komisija je predlagala, da se ji namesto tega podeli mandat vršilke dolžnosti za čas, dokler se ne razrešijo vprašanja glede javne zobozdravstvene službe ter izvajanja nadstandardne dežurne službe v Rogaški Slatini.

Žerakova se s takšnim predlogom ni strinjala in je podala nepreklicen odstop ter tako končala svoj sicer zelo uspešen mandat na čelu ZD Šmarje pri Jelšah, v katerem se je izjemno uspešno spoprijela tudi z zahtevnimi razmerami, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa.

Včerajšnja seja občinskega sveta Občine Rogaška Slatina je v tretji točki dnevnega reda, v kateri naj bi potrjevali nov mandat za vodenje ZD Šmarje pri Jelšah, ponudila z nepričakovanim zapletom in razpletom. Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je namreč podala predlog, da občinski svet ne izda pozitivnega mnenja k imenovanju mag. Jasne Žerak za direktorico ZD Šmarje za nov mandat. Komisija je namesto tega predlagala, da se dosedanji direktorici podeli zgolj mandat vršilke dolžnosti za čas, dokler se ne razrešijo izpostavljena vprašanja glede izvajanja javne zobozdravstvene službe ter nadstandardne dežurne službe v Rogaški Slatini na način, kot je bilo dogovorjeno predhodno.

Slatinski občinski svetniki naj bi namreč že marca izrazili nezadovoljstvo zaradi ukinitve nadstandardne dežurne zdravstvene službe v Rogaški Slatini. Najprej naj bi bila tako ukinjena sobotna, nedeljska in praznična nadstandardna dežurna služba v ZP Rogaška Slatina, nato pa je bila lanskega marca ukinjena zaradi epidemije. Občinski svetniki so ob tem dodali, da je Občina Rogaška Slatina za nadstandardno dežurno službo, ki je v občini niso bili deležni, vseskozi plačevala. Kot dodaten razlog za odklonitev podpore za imenovanje pa so občinski svetniki navedli še nedejavnost pri skrajševanju čakalnih dob v slatinskih zobozdravstvenih ambulantah.

Žerakova predstavila dosežke mandata in podala odstop

Žerakova je pojasnila svetnikom še pred sejo podala v pisni obliki. Glede delovanja dežurne službe je dejala, da bi lahko v dežurni službi delalo le pet njihovih zdravnikov od enajstih. Ker pa so se delovne obveznosti v času epidemije novega koronavirusa močno povečale, so v ZD Šmarje pri Jelšah uvedli novost, pri kateri so namesto sobotne, nedeljske in praznične dežurne službe v ZP Rogaška Slatina, ko sta bila tam med 7. in 13. uro prisotna zdravnik in medicinska sestra, zagotovili dodatnega zdravnika in sestro v dežurni službi v Šmarju pri Jelšah ter s tem dežurno službo in nujno medicinsko pomoč na območju zagotavljali med 7. in 19. uro. V ekipi nujne medicinske pomoči sta bila tako vsak dan na voljo dva zdravnika, eden samo za urgentna stanja na terenu in drugi, ki je bil na voljo tistim, ki so ob nujnih stanjih lahko sami prišli do zdravstvenega doma. Ob tem je zdravnik prisoten v zdravstvenem domu opravljal tudi preglede pacientov s koronavirusom.

Na očitek svetnikov, da je občina plačevala za storitve, ki jih niso bili deležni, pa je Žerakova pojasnila, da so občine ustanoviteljice plačevale le za dejansko oddelane ure.

Delo v iztekajočem se mandatu je Jasna Žerak predstavila tudi na včerajšnji seji Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina. Kot je med drugim poudarila, so v času njenega mandata v ZP Rogaški Slatini zaposlili štiri nove zdravnike, zagotovili so tudi psihologinjo in logopedinjo. V času njenega mandata je bila zdravstvena postaja tudi obnovljena. Med dosežki njenega mandata je izpostavila še ureditev ambulant in prostorov v Bistrici ob Sotli, Rogatcu in Kozjem, pa tudi selitev dela storitev ZD Šmarje v prostore stare šmarske šole, s čimer bodo zagotovljeni prostori za nove ambulante.

Kot je še povedala, ZD Šmarje v šestih občinah s 176 zaposlenimi skrbi za 34.000 prebivalcev. Poudarila je, da je bila zdravstvena oskrba vseh prebivalcev poseben izziv predvsem v času epidemije, ko je bilo težko nuditi že osnovne storitve. Očitke na račun zobozdravstvenih storitev pa je zavrnila s podatkom, da sta v Rogaški Slatini dve ambulanti v javnem zobozdravstvu ter še dve ambulanti s koncesijama.

Jasna Žerak: Nikomur v življenju ne bom “le” vršilka dolžnosti, ne doma, ne v službi

Ob koncu predstavitve svojih dosežkov ter na podlagi za njo nesprejemljivega predloga slatinskega občinskega sveta, da jo imenuje zgolj za vršilko dolžnosti, pa je Žerakova podala nepreklicen odstop od kandidature za nov mandat na direktorskem položaju ter z odločitvijo presenetila vse prisotne vključno z županom mag. Brankom Kidričem. Slednji je ob spoznanju, da je odločitev dokončna, Žerakovo zgolj še pozval k podaji pisne odstopne izjave. Po seji je sicer ustni odstop podal tudi občinski svetnik Velimir Krklec, sicer sodelavec Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah.

Svetniki zaradi odstopa od kandidature nato niti niso mogli glasovati o predlogu komisije. Sedaj je na potezi svet JZ ZD Šmarje pri Jelšah, ki mora pripraviti razpis za novega direktorja.

Jasna Žerak je bila zaradi svoje vloge v boju proti epidemiji izbrana na 23. mesto najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2020

Kot je za Kozjansko.info pojasnila dosedanja direktorica Jasna Žerak je bil predlog slatinskega občinskega sveta nesprejemljiv, saj je njena odločitev, da nikomur v življenju ne bo “vršilka dolžnosti”, najsi v službi ali doma. Dodala je, da “smo nekateri pokončni in neodvisni, zato ne želimo, da na naše delo vplivajo ambicije posameznikov. Če bi pristala, bi tudi škodila vsem šestim občinam, med zaposlene pa bi vnesla nesigurnost.”

Zanimalo nas je tudi ali je njena odločitev dokončna, ali še obstaja možnost, da si vendarle premisli, če bi recimo slatinski svetniki spremenili svoj predlog in jo predlagali za polni mandat. Povedala je, da to ni bila čustvena temveč zelo premišljena odločitev. “In je dokončna. Jaz sem za ZD Šmarje naredila res vse, kar je bilo v moji moči. Čas je za graditi prihodnost naprej,” je zaključila.

Odločitev Žerakove mnogi obžalujejo, saj je bila želja večine občin ustanoviteljic, da uspešno delo nadaljuje tudi v novem mandatu. Žerakovo so pred včerajšnjim zapletom sicer že podprle štiri od šestih občin ustanoviteljic JZ ZD Šmarje pri Jelšah.

B.S., naslovna foto: Jasna Žerak na predstavitvi svoje kandidature za mesto direktorice JZ ZD Šmarje pri Jelšah na občinskem svetu Šmarje, marec 2017