Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z razstavo Arhitektura domov znanih Slovencev v Šmarju obeležili kulturni praznik


V ponedeljek, 6. februarja, je v spodnji dvorani šmarskega kulturnega doma potekalo odprtje razstave avtorice dr. Žive Deu, z naslovom Arhitektura domov znanih Slovencev. Avtorica skozi izbrano gradivo govori o znamenitih ljudeh, ki so s svojim znanstvenim ali ustvarjalnim delom zaznamovali slovenski kulturni prostor. Odprtje razstave je bila osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Šmarju.

Rdeča nit razstave so domovi znanih Slovencev in Slovenk, umetnikov. Avtorica je predstavila Cankarja, Groharja, Prešerna, Jakca, Kobilco, Mušiča, Novy, Šubica, Tavčarja, Trubarja, Plečnika ter številne ostale znane Slovence in Slovenke.

Razstavljeni panoji vsebujejo kratko predstavitev del znanih Slovencev, ob čemer je predstavljena tudi stavba, kjer so se rodili ali pa ustvarjali oz. bivali. Besedilo v celoti poteka dvojezično in sicer poleg slovenskega še v angleškem. Razstava je odličen način prikaza odnosa kulture bivanja s človekovim osebnim ustvarjanjem, na ogled bo še dobra dva meseca.

arhitektura_domov_slovencev_2

Zbrane je pred odprtjem razstave nagovoril direktor Knjižnice Šmarje Jože Čakš, ki je predstavil avtorico dr. Živo Deu, ki je v nadaljevanju vsebinsko predstavila razstavo.

Zagotovo gre za zanimivo in vsebinsko bogato razstavo, ki daje opazovalcu nekoliko drugačen, a zgovoren vpogled v opus slovenskih literatov, slikarjev, arhitektov ter ostalih ustvarjalcev. Nenazadnje velja, da nekoga bolje spoznamo oz. resnično razumemo takrat, ko spoznamo njegovo deželo in dom. Pričujoča razstava je velikega pomena za razumevanje naših umetnikov in njihovih del ter s tem povezano kulturo bivanja na Slovenskem.

arhitektura_domov_slovencev_3

Za kulturni program sta poskrbeli vokalistka Kaja Bicskey in pianistka Urška Roškar.

odtenki-njive