Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kulturnem domu Šmarje do decembra na ogled razstava Staneta Jagodiča: Nazaj v mladostni kraj


Akademski slikar in grafik Stane Jagodič je ob svojem 80. jubileju na razstavi Nazaj v mladostni kraj v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah prvič predstavil svoj grafični dizajn katalogov, plakatov in vabil, ki jih je med letoma 1982 in 2002 pripravljal za različne dogodke v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Celju.

K temu spada tudi celostna grafična podoba trienala Aritas-satirA Šmarje pri Jelšah, Knjižnice Šmarje pri Jelšah, Borze humorja Rogaška Slatina in Grupe Junij. Razstavljena so tudi Jagodičeva zgodnja dela – risbe, ki upodabljajo njegove spomine na mladost in so povezana z njegovim domačim krajem Šmarje pri Jelšah in vasjo Brecljevo. Razstavo so odprli 5. oktobra in bo na ogled do 10. decembra 2023.

Mateja Žagar in Stane Jagodič, foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah
O avtorju razstave

Svoje otroštvo in mladost je Stane Jagodič preživel v Šmarju in okoliških krajih – v Šentvidu, Predenci in na Brecljevem. V Šmarju je obiskoval osnovno šolo, kjer so tamkajšnji učitelji prepoznali njegovo nadarjenost za risanje. Svoje prve risbe je objavil v šolskem glasilu Šmarski rod in reviji za mladino Mlada pota. Nadarjenost, pozitivni odzivi ter želja po znanju in napredku so ga vodili v Šolo za oblikovanje v Ljubljano.

Po končani srednji šoli se je za kratek čas zaposlil kot učitelj na osnovni šoli v Lesičnem. Že po enem letu pa se je vrnil v Ljubljano in izpolnil svojo željo po študiju na Akademiji za likovno umetnost. Čeprav je živel v Ljubljani, ni pozabil na svoj mladostni kraj in se je vanj vedno vračal. Že kot študent je v svoji domači vasi Brecljevo uredil manjši atelje, ki je bil na pobudo Slavka Javoriča in ob pomoči drugih Brecljevljanov leta 1992 prenovljen in namenjen različnim kulturno zabavnim dogodkom, ki so se tam v velikem številu vrstili vse do leta 2001.

Leta 1995 je Stane Jagodič v Šmarje pripeljal Slovenski trienale satire in humorja Aritas, ki se je ponovil še leta 1998, 2001 in 2004. Kmalu za Aritasom v Šmarju so si dogodek humornega značaja zaželeli tudi v Rogaški Slatini. Na pobudo Marte Pelko in s pomočjo Staneta Jagodiča je zaživela Borza humorja in doživela svojih 9 ponovitev. Stane Jagodič je pri obeh projektih prevzel izdelavo celostne grafične podobe, ki je zajemala vse potrebne elemente – simbol, vabilo, diplomo in plakat.

Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Vsebina razstave

Na razstavi so prvič predstavljene Jagodičeve dizajnerske rešitve, narejene za Šmarje pri Jelšah – njegov rojstni kraj, Rogaško Slatino in Celje, kjer je živel njegov oče Franjo Kunšek, fotograf.

Na razstavi je delo umetnika predstavil umetnostni zgodovinar Miha Colner, ki je med drugim poudaril, da Stane Jagodič na lokalnem in mednarodnem umetniškem področju deluje že šestdeset let. V tem času je izoblikoval prepoznaven vizualni in idejni izraz, njegova praksa pa se je nenehno dopolnjevala, spreminjala in nadgrajevala ter napajala z novimi impulzi. Danes deluje predvsem na področju objektne instalacije in fotomontaže, kar mu še vedno omogoča ažurno odzivanje na aktualne dogodke, pojave in duh časa.

Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Več utrinkov z odprtja si lahko ogledate tukaj. Razstava bo na ogled do 10. decembra

Vabljeni tudi k obisku spletne strani Knjižnice Šmarje pri Jelšah in njihovega YouTube kanala.