Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kumrovcu gostujoča razstava o Donački gori odlična promocija za Rogatec


Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec je pred kratkim v hrvaški Kumrovec odpeljal razstavo o Donački gori, katera bo do junija obiskovalce poučevala o “Štajerskem triglavu” ter jih vabila v Rogatec.

Razstavo sta leta 2019 pripravili Irena Roškar in Emilija Šterlek z namenom gostovaja v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Z njo sta želeli širši javnosti predstaviti Donačko goro z vidika zgodovinskih, geografskih, bioloških in etnografskih posebnosti.

Del razstave v Kumrovcu; vir foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

Gostovanje razstave je plod sodelovanja z Muzejem “Staro selo” Kumrovec. V februarju so že izpolnili prvi del sodelovanja in na Dvorcu Strmol gostili razstavo Obpotna razpela in velikonočni običaji Kumrovca in okolice, ki jo je pripravila Tatjana Brlek iz hrvaškega muzeja. O odločitvi, s katero razstavo bo v Kumrovec odšel Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, nam je takole povedala Nives Brezovnik: Mi pa smo se odločili, da razstavo o Donački gori, ki je zaradi covida bila pospravljena v arhiv, predstavimo še kje. In, ko se je pokazala priložnost, smo želeli »Štajerski Triglav«, kot goro imenujemo domačini po njenih treh vrhovih, po bliže predstaviti v Kumrovcu.

Ob tem zavod razstavlja tudi izdelke Rokodelskega centra Rogatec, certificirane zeliščne pripravke in njihovo celostno ponudbo.

Razstava bo na ogled do 1. junija, v tem času pa načrtujejo okoli 24.000 obiskovalcev, kar je brez dvoma velika promocija za Rogatec in vse, kar kraj obiskovalcem ponuja.
Odprtje razstave so še dodatno popestrili; vir foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec
Otvoritev razstave popestrili razni nastopi

Razstavo v kumrovškem muzeju so otvorili v sklopu Jurjevanja. Sodelovale so Ljudske pevke Kulturnega društva Anton Stefanciosa Rogatec, ki so prisotne s pesmijo popeljale po Donačko gorskih stezicah. Poznavalec rokodelskih veščin Avgustin Fric je prikazal, kako se izdelujejo pastirske piščali iz lubja. Po odprtju razstave so člani KUD-a Mihovila Krušlina in Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca prikazali njihove običaje ob Jurjevanju.

Odprtje razstave; vir foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

Otvoritve so se udeležili Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Anita Paun Gadža, vodja Muzeja “Staro selo” Kumrovec, Tatjana Brlek, muzejska svetnica in muzejska pedagoginja v tamkajšnjem muzeju, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec Vili Bukšek, Irena Roškar, soavtorica razstave Donačka gora in Nives Brezovnik, organizatorka postavitve razstave iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Brezovnikova nam je po koncu otvoritve z veseljem povedala, kaj se ji je tam najbolj vtisnilo v spomin: “Meni je bil zelo všeč prvi zapis v knjigi vtisov, ki sem ga videla. Ko je obiskovalec zapisal, da je dobil inspiracijo za izlet.

Prvi vnos v knjigo vtisov; vir foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

Poglejte še:

Zeleni festival v Rogatcu 2024: domače dobrote, poučne delavnice in aktivnosti za otroke (foto, video)