Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Utrinki s podeželja v šentjurski knjižnici


Do konca meseca je v prostorih šentjurske knjižnice na ogled likovna razstava Jožeta Kovača z naslovom: Utrinki s podeželja.

Jože Kovač: Spravilo lesa

Jože Kovač izhaja iz kmečke družine; svojo nadarjenost za risanje je izkazal že kot otrok v osnovni šoli. Po srednji oblikovalski šoli se je zaposlil in ni imel veliko časa za svoj umetniški razvoj. V prostem času se je posvečal predvsem risanju s svinčnikom in tušem, ki ne vzame toliko časa kot slikanje z oljem.

Po upokojitvi je našel več časa za likovno ustvarjanje in tako so nastale slike, razstavljene v knjižnici. Predstavljajo predvsem preprosto kmečko življenje, kot se ga Jože Kovač spominja še iz svoje mladosti; življenje, polno dela in skrbi, pa tudi lepih in prijetnih trenutkov.

Motivi, povezani z naivo, so v Šentjurju pogosti; foto: Kozjansko.info

Akademski slikar Denis Senegačnik je o njem zapisal: “Jože Kovač je pristen človek, ki vneto, redoljubno, z zanosom slika slike, ki so globoko pripovedne, z velikim čustvenim nabojem, polnim spominov preteklega časa.” Dodal je tudi, da pri njegovih delih ni okrasja in da je to vstop v vzporedno smer naive, ki je drugačna, saj jo določa sam. Nasprotja in kontrasti v njegovih delih ustvarjajo tudi nekakšen učinke tretje dimenzije, podobno kot so jo nekoč večplastne razglednice.