Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Življenje v občini Šmarje pri Jelšah: s čim so ljudje bolj in s čim manj zadovoljni


Spoznali smo že, kako so Kozjanci in Obsoteljčani zadovoljni s kvaliteto življenja v občinah Rogaška Slatina, Šentjur in Podčetrtek. Danes pa poglejmo, kako bivanjske okoliščine ocenjujejo v tretji od večjih občin našega območja.

Kot velja na splošno za prebivalce vseh občin KiO, so tudi občani šmarske občine razmeroma zadovoljni s tukajšnjim življenjem, bolj denimo od Celjanov v njihovem mestu in okoličanov v Celju sosednjih občinah.

Po povprečni oceni zadovoljstva so v naši anketi sodelujoči Šmarčani na tretjem mestu, za Podčetrčani in Šentjurčani. Na enem od področij pa so celo od vseh najbolj zadovoljni, in sicer ko gre za kulturni utrip v občini. Kultura ima pač v Šmarju pri Jelšah dolgoletno tradicijo in uspešno kontinuiteto.

V naši januarski anketi je sodelovalo 560 obiskovalcev Kozjansko.info, od tega 20 odstotkov občanov Šmarja pri Jelšah. Enak delež sodelujočih je imela tudi občina Rogaška Slatina, o kateri smo pisali v prvem od naših člankov.

Ko gre za splošno oceno kvalitete življenja v občini, Šmarčani delujejo razmeroma zadovoljni. Celo bolj kot leta 2020, ko so na enako vprašanje na petstopenjski lestvici odgovorili s povprečjem 3,31. Danes pa povprečna ocena kvalitete življenja v občini Šmarje pri Jelšah znaša 3,55.

Za primerjavo – povprečje vseh anketirancev z območja Kozjanskega in Obsotelja je v naši letošnji anketi bilo 3,45.

Če pogledamo porazdelitev ocen, je najmanj tistih, ki so najmanj zadovoljni – zgolj 2 anketiranca sta kvaliteto življenja v občini Šmarje označila kot “zelo slabo”. 13 odstotkov jo je označilo s “slabo”, za dobro četrtino je povprečna. Največ, skoraj polovica anketirancev iz šmarske občine pa meni, da je tukajšnja kvaliteta življenja “dobra”. Za nadaljnjih 12 odstotkov je celo “zelo dobra”.

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

In kako so prebivalci občine Šmarje pri Jelšah zadovoljni s posameznimi področji bivanja, ki bodisi zvišujejo ali znižujejo kvaliteto življenja v nekem okolju?

Šmarčani so dali zelo visoko oceno urejenosti otroškega varstva: ta je bila sicer najvišje ocenjena pri prebivalcih vseh občin KiO, pa vendar je v občini Šmarje še desetinko nad povprečjem ostalih.  Z dve desetinki nižjo povprečno oceno sledijo bivalno okolje, varnost red in mir in kulturni utrip v kraju, ki sicer ni bil v nobeni drugi občini tako visoko ocenjen.

Najmanj so občani šmarske občine zadovoljni z razpoložljivostjo delovnih mest, s prometnimi povezavami in možnostmi za zabavo.

Primerjaje z letom 2020 bistvenih sprememb ni, so pa ocene letos povprečno višje. Vidno je zdrsnilo zadovoljstvo z zdravstvenimi storitvami v občini, druga področja pa so si medčasovno približno primerljiva.

Klik za povečavo

Zadovoljstvo z županom in njegovo ekipo

Kot obiskovalci Kozjansko.info iz ostalih občin, so tudi prebivalci šmarske ocenjevali delo občinske oblasti. Matija Čakš z ekipo si je prislužil povprečno oceno 3,53 , ki se, naključno ali ne, skoraj do stotinke točke ujema s povprečno oceno zadovoljstva z življenjem v občini. Tudi tukaj je ocena tretja najvišja med občinami Kozjanskega in Obsotelja.

Ocena je denimo precej višja kot po prvem letu Čakševega prvega mandata, ko je znašala 3,16.

Porazdelitev ocen na petstopenjski lestvici kaže, da največ, dobrih 40 odstotkov občanov Šmarja, delo občinske oblasti vidi kot “dobro”. 30 odstotkov jih meni, da je povprečno, 16,5 odstotkov je zelo zadovoljnih. Da županova ekipa dela slabo ali zelo slabo, meni zgolj 7,3, oziroma 6,4 odstotkov sodelujočih anketirancev iz občine Šmarje pri Jelšah.

V letošnji anketi je sodelovalo 112 prebivalcev občine Šmarje pri Jelšah, v enaki anketi leta 2020, s katero primerjamo rezultate, pa 203.

39 % letos sodelujočih iz Šmarja je starih med 50 in 65 let, 36 %  med 31 in 50 let, 14 % je starih nad 64 let  ter 11 % med 18 in 30 let.

38 % sodelujočih ima višjo, oziroma visoko izobrazbo, 35 % srednjo, 21 % poklicno in 6 % osnovnošolsko.

44 % sodelujočih je moških in 56 % žensk.

Anketa ni reprezentativna za celotno populacijo Občine Šmarje pri Jelšah