Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Življenje v občini Rogaška Slatina: s čim so ljudje bolj in s čim manj zadovoljni


Pred dnevi smo na Kozjansko.info objavili članek o zadovoljstvu ljudi z življenjem na Kozjansko-Obsoteljskem, na podlagi ankete, v kateri je do zdaj sodelovalo 563 naših bralcev. Ugotovili smo, da je zadovoljstvo razmeroma visoko, v povprečju kar precej višje kot denimo v Celju in tamkajšnjih okoliških občinah. Enako velja za zadovoljstvo z delom občinskih oblasti.

Podrobnejše preglede po posameznih občinah začenjamo z Občino Rogaška Slatina. Zadovoljstvo s kvaliteto življenja med sodelujočimi Slatinčani je nekje v povprečju občin Kozjanskega in Obsotelja, po področjih pa so Slatinčani z ničemer niso izstopajoče bolj zadovoljni glede na občane ostalih občin, so pa precej bolj kritični do nivoja zdravstvenih storitev v občini.

Sodelujoče anketirance smo najprej povabili k oceni kvalitete življenja v njihovi občini, v tem primeru torej občini Rogaška Slatina. Ocenili so jo s povprečno oceno 3,24, kar je denimo točno v sredini glede na ocene prebivalcev osmih občin Kozjanskega in Obsotelja, in, kot zanimivost, do stotinke enaka, kot so kvaliteto življenja v svojem mestu na portalu Celje.info ocenili Celjani. So pa Slatinčani v enaki anketi leta 2020 kvaliteto življenja v svoji občini ocenili višje, s 3,54.

Na petstopenjski lestvici je sicer večina, 41 % sodelujočih Slatinčanov, splošno kvaliteto življenja ocenila kot povprečno. Kot dobro, oziroma zelo dobro 36 %, kot slabo, oziroma zelo slabo pa 23 %.

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

V nadaljevanju smo anketirancem našteli različna področja in okoliščine, pomembne za kvaliteto bivanja v občini in jih vprašali, kako so z njimi zadovoljni.

Občani Rogaške Slatine so najbolj zadovoljni z ureditvijo otroškega varstva, varnostjo, redom in mirom, bivalnim okoljem in možnostjo za šport in rekreacijo, kar je praktično enak vrstni red prvih štirih področij, kot pri vseh Kozjancih in Obsoteljčanih na splošno, le povprečje je za desetinko ali dve nižje. So pa Slatinčani od ostalih Kozjancev in Obsoteljčanov precej manj zadovoljni z zdravstvenimi storitvami v občini (splošno povprečje 3,1, med občani Rog. Slatine 2,6). Najmanj so zadovoljni z razpoložljivostjo delovnih mest in možnostjo za zabavo, kar je enako kot pri vseh anketirancih, le da je povprečje pri Slatinčanih nižje še za 0,3.

In kaj se je glede zadovoljstva v Občini Rogaška Slatina spremenilo v zadnjih štirih letih? Spodnja primerjava kaže, da ne veliko. V povprečju so bile tokrat sicer ocene kanček nižje kot leta 2020, vrstni red pa je praktično enak. Viden je le padec zadovoljstva z zdravstvenimi storitvami iz povprečne ocene 3,3 leta 2020 do povprečja 2,6 letos.

Občinska oblast z nekaj nižjo povprečno oceno dela kot pred štirimi leti, a je tokrat v anketi sodeloval manjši delež županovih volivcev

Kaj pa povprečna ocena dela občinskih oblasti? Župana Branka Kidriča in njegovo ekipo so v povprečju ocenili z 2,87, kar ga umešča na 5. mesto med 8 občinami Kozjanskega in Obsotelja.

Leta 2020 je denimo povprečna ocena dela slatinske oblasti znašala precej višjih 3,28. Ampak tukaj je potrebno poudariti, da je pred štirimi leti župana Kidriča volilo 53 % sodelujočih v anketi, medtem ko je bilo letos v anketi njegovih volivcev le 42 %. Kot vemo, je Kidrič novembra 2022 zmagal v prvem krogu s 64 % glasov, kar nam pove, da so se v naši anketi v večji meri odzvali tisti slatinski občani, ki so bolj kritični do Kidričevega županovanja, kot pa tisti, ki so ga za župana tudi (iz)volili.

Ocene dela občinske oblasti so sicer na petstopenjski lestvici dokaj simetrično razporejene, z nekaj več “zelo kritičnih” kot “zelo zadovoljnih”.

 

V tokratni anketi je sodelovalo 112 Slatinčanov, v enaki anketi leta 2020, s katero bomo primerjali rezultate, pa 160.

37 % letos sodelujočih anketirancev iz Rog. Slatine je bilo starih med 50 in 65 let, 34 % med 31 in 50 let, 21 % nad 65 let 6 % med 18 in 30 let ter 2 % mlajših od 18 let.

43 % sodelujočih ima višjo, oziroma visoko izobrazbo, 34 % srednjo, 21 % poklicno in 2 % osnovnošolsko.

60 % sodelujočih je moških in 40 % žensk.

Anketa ni reprezentativna na celotno populacijo Občine Rogaška Slatina