Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na lokaciji, kjer številni divjajo, nov prikazovalnik hitrosti


Občina Bistrica ob Sotli je bila ena izmed petnajstih slovenskih občin, ki so na nedavni podelitvi Agencije za varnost prometa v brezplačni najem prejele prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«.

Nov merilnik hitrosti bo voznike na prekorčeno hitrost opozarjal v naselju Čehovec, kjer že dlje časa tarnajo nad prehitrimi vozniki.

Javna agencija za varnost prometa je konec leta 2023 pripravila javni poziv za brezplačni najem prikazovalnika hitrosti. Na poziv se je prijavila tudi občina Bistrica ob Sotli, ki je bila nato izbrana med petnajst občinami, ki so v polletni najem prejele prikazovalnik hitrosti.

Na bistriški občini so ga namestili ob vpadnico v zaselku Čehovec, kjer na prekoračeno hitrost opozarja tiste voznike, ki pripeljejo z brežiške strani. V Čehovcu so pridobitve veseli, saj se je merilnik, ki so ga na tem mestu imeli že pred časom, izkazal za učinkovit pri umiritvi prometa.

Tamkajšnji občani so sicer že večkrat tarnali nad prehitrimi vozniki, ki v ravnici prekoračijo najvišjo dovoljeno hitrost 50 km/h in s tem ogrožajo varnost tamkajšnjih prebivalcev, zlasti otrok, saj v tem delu cestišča poteka tudi šolska pot.

Beleži še kaj drugega

Prikazovalnik hitrosti ima možnost beleženja statistike, beleženja hitrosti vozila in gostote prometa. Na podlagi pridobljenih podatkov se lahko občina skupaj z Direkcijo za ceste RS, ki je tudi lastnik te regionalne ceste, odločijo o nadaljnjih ukrepih za umiritev prometa na tem delu ceste, če bi bilo potrebno. Namen kratkoročnega ukrepa pa je predvsem voznike opozoriti k strpnejši vožnji. Da takšni merilci zares umirjajo promet, se je izkazalo tudi pred leti, ko so v okviru podobne akcije merilnik hitrosti namestili pri nekdanji pošti.

Prikazovalnik hitrosti je na krajši prireditvi, ki je potekala 11. marca na izpitnem centru v Ljubljani, prevzel župan Franjo Debelak. Ob tem je direktorica Javne agencije za varnost prometa mag. Simona Felser opozorila da podatki Evropske komisije kažejo, da približno 40 do 50 odstotkov voznikov držav članic EU vozi hitreje od predpisane omejitve hitrosti, 10 do 20 odstotkov pa omejitev prekorači za več kot 10 km/h.

Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je bila neprilagojena hitrost na slovenskih cestah v obdobju 2013–2023 usodna za kar 40 odstotkov ponesrečencev v prometnih nesrečah, kar je za skoraj 10 odstotkov več od evropskega povprečja. »Prehitra vožnja je kljub pogostim preventivnim akcijam in opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato je omejitev hitrosti v naseljih ključnega pomena,« so ob tem izpostavili.