Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Življenje v občini Kozje: s čim so ljudje bolj in s čim manj zadovoljni


Občina Kozje v slovenskem merilu velja za odročno lokacijo manj razvitega Kozjanskega. Po številu prebivalcev je na 155. mestu v Sloveniji, prebivalstvo je nadpovprečno staro, naravni prirast je nadpovprečno negativen, povprečna mesečna bruto plača pa je za slabo četrtino nižja od povprečja plač v Sloveniji.

Slednje se pozna tudi na povprečni oceni kvalitete življenja, ki so jo v anketi na Kozjansko.info januarja letos podali naši bralci. Ta je s 3,0 peta od osmih občin Kozjanskega in Obsotelja. Ni pa zanemarljivo, da je za 0,14 višja, kot so občani Kozjega kvaliteto življenja ocenjevali v naši anketi leta 2020, kar kaže na to, da prizadevnost občinske oblasti, da v danih pogojih stvari obrnejo na  bolje, ni ostala neopažena.

Tako kot drugi Kozjanci in Obsoteljčani, so prebivalci občine Kozje najbolj zadovoljni z urejenostjo otroškega varstva, globoko nezadovoljni pa so zaradi (ne)razpoložljivosti delovnih mest.

Sodelujoče anketirance smo najprej povabili k oceni kvalitete življenja v njihovi občini, v obravnavanem primeru občini Kozje. Ocenili so jo s povprečno oceno točno 3, kar sicer ni slabo, je pa pod povprečjem vseh sodelujočih anketirancev. Ti so kvaliteto življenja v domači občini ocenili s 3,45. Pa vendar Kozjani danes kvaliteto življenja v svoji občini ocenjujejo bolje, kot so jo v naši anketi ocenili pred štirimi leti. Takrat so ji podelili povprečno oceno 2,86.

Porazdelitev ocen kvalitete življenja pri občanih Kozjega bolj kot pri katerikoli drugi občini spominja na Gaussovo krivuljo. Tistih, ki kvaliteto življenja ocenjujejo z “dobro” ali “zelo dobro” je praktično enako kot tistih, ki jo ocenjujejo s “slabo”, oziroma “zelo slabo”. Največ, dobra četrtina, pa jih je nekje vmes.

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

Če pogledamo natančneje, na katerih področjih so prebivalci občine Kozje bolj in na katerih manj zadovoljni, vsaj ko gre za večino parametrov, le-ti bistveno ne odstopajo od občanov drugih občin. Kot povsod drugje je na prvem mestu urejenost otroškega varstva, sledijo pa možnosti za šport in rekreacijo, kar je pri občanih Kozjega višje, kot pri ostalih občinah. Dobri povprečni oceni sta prejeli še zadovoljstvo z bivalnim okoljem ter varnostjo, redom in mirom. Drugi parametri pa imajo že kar precej nižje povprečje.

Najslabšo, zgolj 2,1 ima razpoložljivost delovnih mest, malo nad tem pa je dostopnost do upravnih storitev. Logično, upravna enota, pod katero spada območje občine Kozje, je 38 kilometrov s Kozjega v Šmarju pri Jelšah. Največji padec glede na leto 2020 pa je vendarle zaznati pri zadovoljstvu z zdravstvenimi storitvami v občini, kjer je povprečje zdrsnilo s 3,6 na 2.8.

Zadovoljstvo z delom občinske oblasti

Milenca Kranjc je na splošno priljubljena županja in na zadnjih lokalnih volitvah novembra 2022 sploh ni imela protikandidata. Je pa v naši anketi sodelovalo kar nekaj nezadovoljnežev. Da občinska oblast dela zelo slabo, jih denimo meni slaba petina, nadaljnjih 11 odstotkov pa ji je podelilo oceno “slabo”. Največ, 27 odstotkov, je bilo podeljenih srednjih ocen, 23 odstotkov ocen “dobro” (4) in dobrih 19 odstotkov “zelo dobro”.

Povprečje znaša 3,12, kar je četrto najvišje med osmimi občinami Kozjanskega in Obsotelja. Hkrati pa bistveno višje kot so občinsko oblast sodelujoči prebivalci občine Kozje v naši anketi ocenili pred štirimi leti. Takrat so ji namenili povprečno oceno 2,86.

Med v anketi sodelujočimi prebivalci občine Kozje jih je sicer županjo volilo 57 %. Ostali se lokalnih volitev 2022 bodisi niso udeležili, bodisi so oddali neveljavno glasovnico. Volilna udeležba je bila sicer 37,7 %.

V tokratni anketi je sodelovalo 52 občanov Kozjega v enaki anketi leta 2020, s katero primerjamo rezultate, pa 61.

42 % letos sodelujočih anketirancev iz občine Kozje je bilo starih med 50 in 65 let, 29 % med 31 in 50 let, 19 % nad 65 let 10 % med 18 in 30 let  ter nihče mlajši od 18 let.

38 % sodelujočih ima višjo, oziroma visoko izobrazbo, prav toliko srednjo, 24 % poklicno in nihče osnovnošolske.

61 % sodelujočih je moških in 39 % žensk.

Anketa ni reprezentativna na celotno populacijo Občine Kozje