Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Življenje v občini Šentjur: s čim so ljudje bolj in s čim manj zadovoljni


Našo serijo člankov o zadovoljstvu ljudi z življenjem na Kozjansko-Obsoteljskem nadaljujemo z največjo občino po površini (222 km2) v Savinjski statistični regiji, občino Šentjur.

Največ sodelujočih v naši anketi, 155, oziroma 28 odstotkov, je bilo ravno prebivalcev šentjurske občine. In ti so, po anketi sodeč, nadpovprečno zadovoljni s kakovostjo življenja v njihovi občini, pri čemer so od vseh prebivalcev Kozjansko-Obsoteljskih občin najvišjo povprečno oceno dali razpoložljivosti delovnih mest, dostopnosti upravnih storitev in zdravstvenim storitvam v občini. Do ničesar pa niso, glede na ostale, podpovprečno kritični.

Ocene kvaliteta življenja v občini Šentjur so bile v letošnji anketi opazno višje kot v podobni anketi leta 2020.

Sodelujoče prebivalce občine Šentjur, kot seveda tudi vse ostale anketirance, smo najprej povprašali o splošni oceni kvalitete življenja v njihovi občini. Na petstopenjski lestvici so jo ocenili s povprečjem 3,70, kar je za občini Podčetrtka druga najvišja ocena zadovoljstva. Za primerjavo, leta 2020, ko smo izvedli enako anketo, je bila ta povprečna ocena opazno nižjih 3,46.

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je večina občanov Šentjurja, 42 %, splošno kvaliteto življenja ocenila kot dobro, slaba petina kot zelo dobro, slaba tretjina kot povprečno, desetina kot slabo in prav nihče kot zelo slabo.

Tako so kvaliteto življenja v svoji občini ocenili prebivalci občine Šentjur

 

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

Pri naslednjem vprašanju so se sodelujoči na petstopenjski lestvici opredeljevali do področij in okoliščin, pomembnih za kvaliteto bivanja v občini.

Šentjurčani so, tako kot vsi ostali Kozjanci in Obsoteljčani najbolj zadovoljni z urejenostjo otroškega varstva, prav tako pa z varnostjo, redom in mirom. Sledita dostopnost upravnih storitev in bivalno okolje. Daleč najmanj zadovoljni so občani Šentjurja z možnostmi za zabavo, medtem ko za Kozjance in Obsoteljčane na splošno velja, da so najmanj zadovoljni z razpoložljivostjo delovnih mest. Ta kategorija je pri Šentjurčanih na predzadnjem mestu.

Kot je opazno na spodnji primerjavi anketnih rezultatov iz leta 2020 in sedanjih, so sodelujoči občani Šentjurja praktično na vseh področjih nekoliko bolj zadovoljni kot so bili pred štirimi leti.

Zadovoljstvo z občinsko oblastjo visoko

Občinsko oblast, na čelu z županom Markom Diacijem, so sodelujoči prebivalci občine Šentjur ocenili s povprečno oceno 3,74, kar je drugo najvišja ocena med osmimi Kozjansko-Obsoteljskimi občinami. Še pred štirimi leti so bili Šentjurčani do Diacija in njegove uprave precej bolj kritični – leta 2020 so jim podelili povprečno oceno 3,35.

Tistih, ki delo šentjurske občinske oblasti ocenjujejo kot “zelo slabo” ali “slabo”, je v naši anketi zgolj 12 %. Povprečno oceno ji je podelila četrtina vprašanih, kot “dobro” se je opredelila dobra tretjina, 28 % občanov Šentjurja pa delo župana z ekipo vidi kot “zelo dobro”.

Pri visoki oceni zadovoljstva z delom občinske oblasti ni nepomembno, da je kar 82 % sodelujočih anketirancev za župana volilo Marka Diacija. Upoštevajoč dejstvo, da je Diaci na volitvah 2022 dobile nekaj nižji delež, to je 72,6 % glasov, lahko ugotovimo, da je v anketi sodelovalo nekaj več županovih podpornikov od povprečja. A razlika desetih odstotnih točk vseeno ni bistvena in s precejšnjo gotovostjo lahko zatrdimo, da je zadovoljstvo z delom občinske oblasti v občini Šentjur zavidljivo visoko.

V tokratni anketi je sodelovalo 155 občanov Šentjurja, v enaki anketi leta 2020, s katero primerjamo rezultate, pa 368.

36 % letos sodelujočih anketirancev iz občine Šentjur je bilo starih med 50 in 65 let, 35 % med 31 in 50 let, 20 % nad 65 let 9 % med 18 in 30 let in nihče mlajši od 18 let.

57 % sodelujočih ima višjo, oziroma visoko izobrazbo, 24 % srednjo, 17,5 % poklicno in 1,3 % osnovnošolsko.

51 % sodelujočih je moških in 49 % žensk.

Anketa ni reprezentativna na celotno populacijo občine Šentjur