Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Življenje v občini Podčetrtek: s čim so ljudje bolj in s čim manj zadovoljni


Po zadovoljstvu z življenjem v občinah Rogaška Slatina in Šentjur tokrat nadaljujemo z vtisom, ki ga na svoje občane, ko gre za bivanje v lokalnem okolju pušča Občina Podčetrtek. In ta je vse prej kot slab. Natančneje, prebivalci občine Podčetrtka so v povprečju najbolj zadovoljni s kvaliteto življenja med občani vseh kozjansko-obsoteljskih oblin in bolj zadovoljni, kot so bili anketiranci iz te občine leta 2020.

Podčetrtčani so zadovoljni z urejenostjo otroškega varstva, bivalnim okoljem, infrastrukturo in varnostjo, še najmanj pa z zdravstvenimi storitvami v občini in z razpoložljivostjo delovnih mest.

V anketi, ki smo jo januarja izvedli na Kozjansko.info, je sodelovalo 546 ljudi, od tega 11 odstotkov občanov Podčetrtka. In ti so splošni kvaliteti bivanja in večini parametrov, ki k temu prispevajo, namenili višjo povprečno oceno od prebivalcev katerekoli druge občine Kozjanskega in Obsotelja. Pri tem ni zanemarljivo, da je zadovoljstvo v življenjem na celotnem območju relativno visoko, denimo višje kot v Mestni občini Celje in okoliških občinah.

Če je pri splošnem vprašanju o oceni kvalitete življenja v njihovi občini povprečje na petstopenjski lestvici doseglo 3,45, je pri sodelujočih občanih Podčetrtka znašalo 4,08. Za primerjavo, na enako vprašanje pred štirimi leti je bila povprečna ocena pri Podčetrtčanih 3,78.

“Zelo slabo” je kvaliteto življenja v občini Podčetrtek ocenil zgolj eden sodelujoči anketiranec, kot “slabo” prav nobeden, dobra četrtina se je odločila za povprečno oceno, slaba tretjina meni, da je življenje v tej občini “dobro”, kar 41 odstotkov pa, da “zelo dobro”.

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

In kako je z zadovoljstvom posameznih področij in storitev, ki vplivajo na presojo kakovosti življenja v določenem okolju? Ponovno je nadpovprečno glede na ostale prebivalce Kozjanskega in Obsotelja. Najbolj so, tako kot tudi ostali, Podčetrtčani zadovoljni z urejenostjo otroškega varstva, nato z bivalnim okoljem, urejenostjo infrastrukture, varnostjo, redom in mirom ter možnostmi za šport in rekreacijo.

Najmanj so zadovoljni z razpoložljivostjo delovnih mest in zdravstvenimi storitvami v občini. Prav slednje področje je od leta 2020 najbolj nazadovalo, čeprav je povprečna ocena zgolj 0,1 nižja kot pred štirimi leti. A v primerjavi z drugimi področji, ki so dobila višjo povprečno oceno, je edino pri tem zaznava šla na slabše.

Klik za povečavo

V primerjavi z ostalimi ima Občina Podčetrtek sicer najvišje povprečne ocene na večini navedenih področij. Izjeme so zadovoljstvo z zdravstvenimi storitvami in razpoložljivostjo delovnih mest, kjer ima višjo ceno občina Šentjur, pri dostopnosti upravnih storitev sta višje Šentjur in Šmarje, kar je po svoje logično, saj sta upravni središči Kozjansko-Obsoteljskega z Upravno enoto in drugimi državnimi inštitucijami. Šmarje in Bistrica ob Sotli pa sta s povprečno višjo oceno pred Podčetrtkom pri kulturnem utripu v občini.

Z županom in njegovo ekipo zelo zadovoljna polovica občanov Podčetrtka

Kaj pa povprečna ocena dela občinskih oblasti? Župan Peter Misja z ekipo je lahko zadovoljen tudi glede tega. Povprečje 4,20 je ponovno najvišje med vsemi občinami. Na petstopenjski lestvici pa sta njihovo delo kot “zelo slabo” in “slabo” ocenila le dva anketiranca. Petina je podala “povprečno” oceno, dobra četrtina “dobro” in slaba polovica najvišjo, “zelo dobro” oceno.

Za primerjavo, pred štirimi leti je bila povprečna ocena dela občinske oblasti med občani Podčetrtka 3,89, najvišjo oceno pa jim je podelilo 40 % vprašanih, torej 9 odstotnih točk manj anketirancev kot letos.

Podatki o sodelujočih v anketi

V tokratni anketi je sodelovalo 60 občanov Podčetrtka, v enaki anketi leta 2020, s katero primerjamo rezultate, pa 74.

34 % letos sodelujočih anketirancev iz občine Podčetrtek je bilo starih med 31 in 50 let ter enak delež med 50 in 65 let. Med 18 in 30 let je bilo 17 % anketirancev iz občine Podčetrtek, Nad 65 let 12 % in eden mlajši od 18 let.

47 % sodelujočih ima višjo, oziroma visoko izobrazbo, 32 % srednjo, 15 % poklicno in 7 % osnovnošolsko ali manj.

47 % sodelujočih je moških in 53 % žensk. Anketa ni reprezentativna na celotno populacijo občine Podčetrtek.