Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob dnevu žena: župan Čakš jim je poslal tortice, župan Misja pa zaigral in zapel (video)


Danes je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujejo v približno 100 državah po svetu. Tudi v Sloveniji, kjer živi nekaj več kot milijon žensk s povprečno starostjo 45,4 leta.

Po nekaj zanimivih podatkih v zvezi z ženskami v Sloveniji objavljamo svojevrstna voščila nekaterih občinskih oblasti svojim občankam ob tem prazniku.

Kot navaja Statistični urad RS, imajo ženske pri nas v povprečju višjo izobrazbo kot moški. Terciarno izobrazbo ima v Sloveniji 30 odstotkov žensk, starejših od 15 let, in “zgolj” 21 % moških. Stopnja delovne aktivnosti žensk je pri nas nad povprečjem članic EU, obenem so v povprečju 6,1 % manj plačane kot moški.

Kljub temu pa so ženske na splošno zadovoljne s svojim življenjem, kar na lestvici od 1 do 10  odraža povprečna ocena 7,7, ki je višja kot pri moških.

SURS navaja še en zabaven podatek:

Kakšen je delež žensk v naših občinah?

V Savinjski regiji sicer biva nekoliko manj žensk kot moških: na 100 moških “zgolj” 96 žensk (državno povprečje 99). Po številu žensk na 100 moških (indeks feminitete) je od osmih občin Kozjanskega in Obsotelja najvišje Dobje z indeksom 104, kar pomeni, da je v tej občini več žensk kot moških. Podobno je tudi v Bistrici ob Sotli, kjer gre sicer na tesno: na vsakih 100 moških pride 101 ženska.

V vseh drugih občinah je ženskih manj kot moških. Razlika je še najnižja v občini Šmarje pri Jelšah (na 100 moških 99 žensk) in občini Šentjur (na 100 moških 97 žensk). Blizu temu razmerju so tudi v občini Kozje, medtem ko imajo Podčetrtek s 100:93 Rogaška Slatina s 100:93,5 in Rogatec s 100:92,5 precej več moških kot žensk.

Tako so ženske javno počastili v nekaterih občinah Kozjanskega in Obsotelja

Čeprav ni dvoma, da je vseh sedem županov osmih občin Kozjanskega in Obsotelja svojim sodelavkam primerno voščilo ob 8. marcu, pa so nekateri občanke nagovorili tudi javno, bodisi na družabnih omrežjih, bodisi na spletni strani. No, to so storili tudi v občini edine županje, ki ima še eno izstopajočo posebnost. O tej nekoliko nižje.

Župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš, je to storil na sledeč način:

Župan Občine Podčetrtek, Peter Misja, je svoje voščilo tudi zvočno opremil:

Takšno je voščilo Občine Rogaška Slatina in njenega župana Branka Kidriča:

Ženam – občankam in ostalim, so na svoji spletni strani voščili tudi v občini, ki jo edina vodi županja, Milenca Krajnc, okoli sebe pa ima sama dekleta, natančneje, šest uslužbenk. Takole so zapisale dame z Občine Kozje in priložile fotografijo:

8. marca po celem svetu praznujemo mednarodni dan žena, dan boja za žensko enakopravnost. To je dan, ko se ženske vseh kontinentov, ki so sicer pogosto nasprotujočih si mnenj, nacionalnih meja ter etničnih, jezikovnih, kulturnih, gospodarskih in političnih razlik, zbližajo ob misli na praznovanje svojega dne. Bistvo mednarodnega dneva žena je zahteva in pravica po enakovredni obravnavi ter primerljivih priložnostih za delo in življenje vseh družbenih skupin.

Drage ženske, danes je vaš dan, 8. marec, zavedajte se svoje veličine!

Ste vedeli?
Pobudo za praznovanje dneva žensk je leta 1910 dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je že leta 1889 začela bojevati za enakopravnost žensk. Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še sicer 19. marca.

V Sloveniji, kjer so že prav tako potekali boji za enakopravnost žensk (že leta 1897 je namreč začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje), so ga tistega leta praznovali v Trbovljah.

Več lahko preberete na FB objavi Muzeja Novejše zgodovine Celje, kjer objavljajo tudi fotografijo praznovanja dneva žena v enem od celjskih podjetij leta 1978: