Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likovna kreativa kot način vseživljenjskega učenja na Ljudski univerzi Šentjur


Študijski krožki že več kot desetletje predstavljajo privlačno obliko neformalnega učenja na Ljudski univerzi Šentjur. Oblika učenja je prevzeta iz skandinavskih dežel in ponuja druženje, izmenjavo znanj ter izkušenj v manjših skupinah. V preteklem šolskem letu je po svojih dosežkih in delu še posebej izstopal likovni študijski krožek, delujoč že od novembra 2016.

Študijski krožki so priložnost za učenje, druženje in delovanje v okolju predvsem za tiste, ki so jim standardne oblike izobraževanja težko dostopne ali iz kateregakoli razloga nezanimive. Povprečen študijski krožek traja 25 ur in ima od 10 do 15 udeležencev. Ti si vsebino, potek in zahtevnost učenja izbirajo sami, pri tem pa jih z nasveti usmerja mentor. Likovni študijski krožek je v šolskem letu 2021/2022 presegel osnovni okvir – tako s številom opravljenih ur kot s številnimi doseženimi cilji. Pod strokovnim so-mentorstvom Kvirine Martine Zupanc so v preteklih 6 letih postavili številne razstave, z izdelki lepšali knjige, zbornike, izložbe in popestrili tudi marsikatero prireditev v občini in širše.

V preteklem šolskem letu članice likovnega krožka izjemno aktivne

Iztekajoče šolsko leto so likovnice odprle z razstavo v Knjižnici Šentjur – Baletke in možiček. Baletke in možiček so likovno bogatili literarni zbornik Literarnega društva Šentjur z naslovom Z besedami o glasbi, ki je izšel konec leta 2021. Pozimi so udeleženke s pletenjem 25 velikih adventnih vencev prispevale k praznični okrasitvi Šentjurja, v leto 2022 pa so zakorakale z odprtjem marčevske razstave imenovane Šentjurski akvareli. Spomladi so ob 160. obletnici smrti A. M. Slomška narisale skupno polico njegovih knjižnih del. Polica se je natisnila na knjižne kazalke in mape, knjige pa so krasile razstavni prostor pred Centrom kulture Gustav. Ob zaključku razstave sta LUŠ in ZKD Šentjur pripravili manjši kulturni program z nastopom LUŠ’nih citrark ter Blažeta in Nežice iz OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Akvarelno ustvarjanje

V maju se je zaključil projekt Zveze kulturnih društev Šentjur – knjiga Še zgodb! Pri projektu so članice sodelovale z ilustracijami izjemnih krajanov. Likovnice so v okviru Tednov vseživljenjskega učenja obiskale tudi Plečnikovo hišo v Ljubljani, odzvale pa so se tudi na natečaj Knjižnice Šmarje pri Jelšah za izbor izvirnih avtorskih ilustracij treh lokalnih ljudskih zgodb, ki bodo natisnjene v knjigi ljudskih pravljic iz Slovenije, Češke in Litve. Vse tri zmagovalne ilustracije so bile njihove – dve od Silve Polajžer in ena od Nade Slana. Na LUŠ so veseli, da je likovni krožek s svojimi vsebinami na Ministrstvu za izobraževanje skoraj vsako leto prepoznan kot vreden sofinanciranja. Poleg tega pa ga finančno podpre tudi Občina Šentjur.

Ljudska univerza Šentjur vabi na ogled raznih razstav ter dogodkov. Od 6. oktobra bo v Zgornjem trgu Šentjur na ogled plapolajoča razstava Plečnik v zraku. 11. okrobra ob 9.00 bo izvedena poslikava glinenih lončkov s članicami študijskega krožka na LUŠ, 13. oktobra ob 9.00 pa se bo s članicami ustvarjalo makrameje. Na oba dogodka se je potrebno prijaviti na telefonsko številko (03) 747 16 70. Od prvega decembra pa bo v Knjižnici Šentjur na ogled razstava akvarelov, ki so jih likovnice narisale po navdihu Herberta Kartina.

Slomškova knjižna polica

Kaj pa si likovnih delavnicah mislijo likovnice?

Likovnica Jožica Zapušek je povedala: “Likovne delavnice so zelo prijetne, še posebej zaradi naše mentorice Kvirine M. Zupanc, ki nam pomaga črte spravljati v red. Obdana s pozitivnimi likovnimi kolegicami se počutim ustvarjalno in koristno. Ni mi žal, da sem se včlanila, četudi nisem prišla z močnim predznanjem, imam pa močno voljo. Prav tako se zahvaljujemo ljudski univerzi za kavo, ki dela naša druženja še bolj domača.”

Marjeta Straže je dodala: “Prijateljica Irena me je prijavila, ker je rekla, da se bo sama včlanila, na jesen, ko se je krožek začel, pa ni imela časa. Vedno bom hvaležna za njeno prijavo šest let nazaj, saj zelo rada obiskujem likovne delavnice, letos celo nimamo študijskih počitnic in ustvarjamo tudi skozi poletje.”

Šivilja Albina Verhovšek je še posebej vesela mentoričine pomoči: “Rada imam ročna dela, sem šivilja. Velikokrat mi pri reševanju likovnih kreativnih zagat prav pride znanje risanja krojev. Veliko ustvarjamo tudi doma, ampak je učenje v skupini prav tako izjemno pomembno, sploh sem vesela mentoričine pomoči pri mešanju barv, saj je dobiti pravo zeleno zelo zahteven izziv.”

Marjanci Zupanc je na delavnicah še posebej všeč druženje z drugimi: “Všeč mi je, ko se zberemo skupaj in se likovno druženje prelevi tudi v druge oblike druženja. Všeč mi je tudi, da imamo mlado mentorico, da nam daje energijo, prinaša ideje in hkrati spodbuja naše lastne.”

Zlatka Šolinc je še posebej hvaležna za strokovne ekskurzije: “Vedno je fino na naših druženjih. Poleg likovne dejavnosti mi je všeč, da hodimo na razstave in strokovne ekskurzije, da spoznavamo tudi druge umetnike. Hvaležna sem za vse predloge izboljšav pri nastajanju del.”

Nada Slana je povedala: “Likovni krožek me spodbuja k ustvarjanju zunaj okvirjev tega krožka, rada obiskujem likovne razstave in delavnice v okviru JSKD RS. Všeč mi je, da mlada mentorica organizira razstave, da se lahko s svojimi deli predstavljamo v lokalnem okolju.”

Silva Polajžer pa dodaja: “Celo življenje me je privlačilo likovno ustvarjanje in sem bila izjemno vesela, ko se je začel ta krožek, in sem še vedno vesela. Koristi nam, da smo kreativne tudi v naših letih, saj nas mentorica spodbuja k razmišljanju in raziskovanju po svetu umetnosti.”

Slomškova bralna polica na razstavišču Kocka
Literarni zbornik Z besedami o glasbi
Razstava ob predstavitvi zbornika

 

Pletenje vencev za božično okrasitev mesta
Likovna delavnica kot del programa Erasmus+ projekta Seniors in Action.