Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Raznolike izobraževalne vsebine LU Šentjur v novem koledarskem letu


V Ljudski univerzi Šentjur so januarja organizirali štiri tematsko popolnoma različna redna četrtkova srečanja članov, katerih namen je odpirati poti do novih znanj in kvalitetno preživljanje prostega časa upokojencev.

Na prvem rednem srečanju članov Univerze za tretje življenjsko obdobje v tem koledarskem letu je psihologinja Linda Marin s Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur predstavila, da lahko sprostitev dosežemo na različne načine in s pomočjo raznovrstnih aktivnosti, ki jih radi izvajamo – od sprehodov, vrtnarjenja, športa do branja knjig, ustvarjalnosti, poslušanja ali ukvarjanja z glasbo. Enega od dokazano učinkovitih in dostopnih načinov sproščanja pa predstavljajo tudi vaje oziroma tehnike sproščanja. S članicami so skupaj izvajale dihalne vaje, vaje za postopno mišično sproščanje ter vizualizacijo.

Drugo redno srečanje članov UTŽO Šentjur je potekalo v Ipavčevem kulturnem centru, kjer smo si ogledali film Okusi strasti, ki se dogaja leta 1885 in je ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji, ki preraste v odo življenju z vsemi njegovimi preprostimi užitki. V filmu priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen. Gledalce, še posebej tiste, ki se pri nas učijo francoščine, je še posebej impresionirala goveja juha na francoski način, ki ji rečemo pot-au-feu in sladica omelette norvegienne ter seveda francoske kulinarične navade.

Prejšnji teden so se izobraževali o pravicah oseb z invalidnostjo. Na podlagi primerov sodnih praks je višja sodnica na Upravnem sodišču v Celju, Cvetka Horvat, predstavila sodobni koncept varstva pravic oseb z invalidnostjo, čigar izhodišče je Mednarodna konvencija o pravicah invalidov. Predavanje je pritegnilo tudi poslušalce, ki niso člani LU Šentjur

V četrtek pa so v goste ponovno povabili Donovana Pavlinca, profesorja umetnostne zgodovine in zgodovine, ki je pod drobnogled vzel še en vrhunec likovne umetnosti, Rembrandtovo delo Nočna straža. Strokovno je predstavil zgodovinsko ozadje dela, zanimivosti in natančno razložil vse vidike te likovne mojstrovine, ki so jih obiskovalci lahko spoznavali s približevanjem detajlov preko ekrana.

Naslednji teden pa LU Šentjur vabi na kulinarično delavnico s chefom Borutom Jovanom.