Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju in Šmarju o izzivih demence


V Sloveniji naj bi bilo okoli 35 tisoč oseb, ki se soočajo z demenco, število pa sorazmerno hitro narašča. O tej temi so pred kratkim spregovorili tako pri šentjurski kot šmarski univerzi za tretje življenjsko obdobje.

S predavanja o demenci; vir foto: LU Šentjur

V Šentjurju so v okviru druženj, ki jih organizira tamkajšnja ljudska univerza, v goste povabili Tiso Pavlovčič, magistro kognitivne znanosti, z Zavoda POMNI, ki nam je na vsebinsko zelo informativnem predavanju na zanimiv način predstavila dejavnike, ki naj bi stopnjo tveganja demence povečevali in tudi tiste, ki naj bi jo zmanjševali.

Tveganje naj bi povečevali: okvara sluha, povišan krvni sladkor tlak, debelost, pomanjkanje fizične aktivnosti, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, premalo ali preveč spanja, socialna izolacija in depresija. Medtem ko pravilna prehrana, zmerno gibanje, ravno dovolj spanja in vseživljenjsko učenje doprinesejo k zmanjšanju dejavnika za nastanek demence. Posebej je poudarila učenje tujih jezikov in novih digitalnih kompetenc ter izpostavila dejstvo, da ponavljajoči se mentalni vzorci, na primer reševanje križank, ne prispevajo k zmanjšanju tveganja.

V Šmarju je na to temo spregovorila Nataša Mlinar Reljić.