Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski chef vodil kulinarično delavnico za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur (foto)


V sklopu projekta Eko gajbico, prosim!, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, so v Ljudski univerzi Šentjur naslavljali več izobraževalnih vsebin o pomenu lokalno pridelane hrane in ponovne uporabe zavržene hrane.

Za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur  so povabili domačina Boruta Jovana, ki velja za enega najboljših kuharjev. Chef Borut Jovan, ki je deloval v restavracijah z mnogimi Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji, Italiji, Franciji, Španiji in na Danskem, je pred udeleženci izvedel ˝show cooking,˝ kjer je kuhal s pomočjo svoje linije lokalno pridelanih vložnin, ki jih ustvarja pod blagovno znamko Heartmade.

Poleg praktičnih kuharskih nasvetov izkušenega mojstra, so s kulinarično delavnico želeli poudariti tudi pomen vključevanja lokalne prehrane in kratkih dobavnih verig.

Tako je Borut zbranim za predjed pripravil svoj vložen sataraš, ki ga je oplemenil s poširano jajco, rolano panceto, zeliščno soljo z lušterkom in zeleno ter peteršiljevim oljem. Za glavno jed je pripravil domače skutne njoke z svinjsko ragu omako à la minute ter okrasil s surovo fermentirano domačo repo narezano na trakce (à la julienne) ter peno pripravljeno z mlekom, sladko smetano ter feta sirom. Za poobedek je bila sladica – hruškova pita (viljamovke s Podsrede) iz listnatega testa, hruškove marmelade in kreme, ki je vsebovala sladko smetano, jajce, limonino lupino in kompot viljamovk. Za še boljši okus je hruškovi piti pri serviranju dodal še mousse bele čokolade.

Vir foto: https://www.lusentjur.si
38-letni Borut Jovan iz Vodruža pri Šentjurju je diplomant Višje Strokovne šole za Gostinstvo in Turizem Maribor – organizator dela v gostinstvu. 

V njegovi kuharski filozofiji je sožitje z naravo prvotnega pomena – spoštovanje vseh sestavin, ki so sezonsko razpoložljive in s tem tudi najkakovostnejše. Na drugi strani pa zavedanje kulturne preteklosti okolja, vključno z babičinimi recepti, ob hkratnem poznavanju sodobnih kuharskih tehnik. To so pogoji za brezmejno kreiranje.

“Kuhinja je moj svet, kreacije so zame igra in umetnost hkrati, gostje so moja družina. Svojo ljubico – naravo – posojam vsakemu krožniku, in se ravnam po njenem sezonskem počutju, kar okusijo tudi gostje,” je Jovan povedal za spletno stran Šola okusov.

Jovan je chef in solastnik a la carte restavracije Galerija okusov v osrčju baročnega parka Novo Celje.

Zaradi velikega zanimanja so se v LU Šentjur z Borutom dogovorili, dav Tednih vseživljenjskega učenja pripravijo še eno kulinarično delavnico z aktivno udeležbo v njegovih novih prostorih v Vodružu.