Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začasno ustavljeno izobraževanje starejših na področju digitalnih kompetenc


Slovenski regionalno razvojni sklad je odredil začasno ustavitev dejavnosti v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Gre za pričakovano potezo potem, ko so zahtevo po ustavitvi v torek podali na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo ugotavljamo. Ugotovljene so namreč bile številnih nepravilnosti v zvezi z izobraževanji, ki so jih izvajali izvajalci izbrani s strani Slovenskega regionalnega razvojnega sklada (Sklad). Slednji je bil na nepravilnosti pri izvajalcu Smart Naris, s strani vladne Službe za digitalno preobrazbo tudi večkrat opozorjen.

Smart Naris naj bi izvajal tudi izobraževanja v občinah Celje, Laško, Štore in Polzela.

Že pred začetkom so mnogi opozarjali na to, da bo po Sloveniji za tečajnike na voljo vsega samo 5000 mest, kljub temu da je starejših od 55 let kar okoli 700 tisoč državljanov. Kaotično stanje se je nato preneslo na sprejemanje prijav za tečaje.

Vladna Služba za digitalno preobrazbo je v dneh po opravljenem izboru izvajalcev zaznala številne nepravilnosti pri izvajalcu Smart Naris iz Ljubljane. Od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe). “Glede na navedeno se pojavlja dvom v pravilnost celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru Javnega razpisa ter dvom, ali morebiti prihaja do nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj,” so zapisali na vladni službi za digitalno preobrazbo.

S ciljem, da se pravočasno raziščejo vse relevantne okoliščine v zvezi z izborom vseh izvajalcev in izvajanjem že sklenjenih pogodb z vsemi izvajalci, je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh od Sklada zahtevala, da na vse izvajalce izobraževanj, s katerimi je sklenil pogodbe na osnovi Javnega razpisa, naslovi poziv za takojšnjo začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj, in sicer do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb s strani izvajalcev.

Izobraževanja so bila danes tudi prekinjena, Sklad pa mora znova preveriti pravilnost opravljenega izbora izvajalcev ter pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvesti nadzor, ali izvajalci pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Sklad mora poročilo oddati do petka, 2. septembra 2022.

 foto: pixabay