Seznam izobraževanj, ki so za starejše od 55 let pogoj za dvig digitalnega bona. Kozjansko in Obsotelje brez izvajalcev

4. 8. 2022 6:00

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je objavila seznam izvajalcev neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc, ki so namenjeni starejšim od 55 let in so pogoj za koriščenje digitalnega bona.

V Savinjski regiji bosta izobraževanja izvajala le Ljudska univerza Velenje v občinah Velenje, Šoštanj, Nazarje, Mozirje, Ljubno ob Savinji in Šmartno ob Paki ter ljubljansko podjetje Smart NARIS d.o.o. v občinah Celje, Laško, Štore in Polzela.

S Kozjanskega in Obsotelja ni bil izbran noben prijavitelj za izvajanje izobraževanj, zato se bodo morali prebivalci tega območja udeležiti izobraževanj izven svoje občine. 

Po Sloveniji je za tečajnike na voljo vsega skupaj samo 5000 mest, kljub temu da je starejših od 55 let kar okoli 700 tisoč državljanov.

Vrednost digitalnega bona ’22 je 150 evrov, približno toliko na tečajnika dobijo tudi izvajalci izobraževanj.

Prebivalci Republike Slovenije, stari 55 let in več, se bodo lahko do 30. novembra 2022 udeležili subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca 2022.

Kdo je upravičen do izobraževanj

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo direktno pri izvajalcih izobraževanj po vseh slovenskih statističnih regijah neodvisno od stalnega bivališča. Posameznik se lahko v državi prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Opravljeno neformalno izobraževanje, namenjeno starim 55 let ali več, predstavlja pogoj za koriščenje dobroimetja digitalnega bona ’22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Izbrani izvajalci izobraževanj lahko z zbiranjem prijav pričnejo z dnem vročitve odločbe. Pri merilih za izbor izvajalcev izobraževanj je bil eden od kriterijev tudi zagotavljanje opreme in dostopnosti za invalide ali certifikat/priznanje za invalidom prijazne organizacije.

Podrobnejše informacije o digitalnem bonu najdete tukaj

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X