Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na voljo digitalni boni: Kaj je digitalni bon, kdo ga lahko koristi, za kaj in kje


Od danes je možno unovčiti Digitalni bon ’22. Gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme. Zanj ni potrebno zaprositi in ne prejmete ga v fizični obliki. Namen digitalnega bona je spodbujanje digitalne vključenosti. Vrednost posameznega digitalnega bona je 150 €.

Spodaj najdete informacije o tem, kdo je upravičen do bona, za kaj se lahko koristi in

Kdo so upravičenci?

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni, če ste 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste bili takrat:

  • šoloobvezen otrok, vpisan v 7., 8. ali 9. razred,
  • dijak srednje šole,
  • študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju,
  • študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali
  • stari 55 let ali več in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti.

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni tudi, če izpolnjujete zgornje pogoje in se šolate v tujini. V tem primeru morate od pristojnega organa pridobiti priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22. Za priznanje statusa morate izpolniti in predložiti Vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 – šolajoči v tujini. O vlogi bo odločal organ, pristojen za informacijsko družbo. Če bo zahtevi za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 ugodil, vas bo o tem obvestil in vaše podatke posredoval Finančni upravi Republike Slovenije, ki jih bo za potrebe evidentiranja upravičencev do digitalnega bona ’22 vnesla v evidenco digitalnih bonov. Digitalni bon ’22 boste lahko unovčili od vpisa v to evidenco.

Za kaj lahko izkoristite digitalni bon?

Digitalne bone ’22 upravičenci lahko koristijo od 15. junija do 30. novembra 2022. Digitalni bon ’22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

  1. prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,
  2. priklopne postaje za prenosni računalnik,
  3. računalniškega zaslona,
  4. tipkovnice in miške,
  5. digitalnega papirja,
  6. digitalnega peresa,
  7. čitalnika pametne kartice,
  8. spletne kamere,
  9. slušalk z mikrofonom,
  10. večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,
  11. 3D tiskalnika,
  12. zunanje pomnilniške enote,
  13. posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in
  14. kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).
Ali lahko združimo digitalne bone?

Šolajoči učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti lahko s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami digitalne bone ’22 združijo in jih koristijo za skupni nakup. Za združitev bonov je treba izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki se jo predloži ob koriščenju digitalnega bona ’22 skupaj z izjavo o unovčitvi digitalnega bona.

Starši z otroki, babice in dedki z vnuki digitalnih bonov ’22 ne morejo združevati.

Kje lahko unovčite digitalni bon ’22?

Digitalni bon ’22 lahko unovčite pri poslovnih subjektih s sedežem v Republiki Sloveniji, katerih poslovna dejavnost, registrirana v Poslovnem registru Slovenije na dan unovčitve, je ena od naslednjih dejavnosti iz Priloge I Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti ali njim podrejena dejavnost:

  • Trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,
  • Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami.
Postopek unovčenja bona

Kupec, ki želi unovčiti digitalni bon mora prodajalcu na blagajni izročiti izpolnjeno izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22. Prodajalec preveri podatke, od kupca pa lahko zahteva tudi identifikacijo z osebnim dokumentom. Prodajalec nato podatke vpiše v informacijski sistem Fursa, kjer obenem preveri, ali je kupec upravičen do digitalnega bona in koliko dobroimetja še ima. Če kupci bone združujejo, je treba na blagajni predložiti še izjavo o združitvi digitalnih bonov ’22. Tudi za nakup preko spleta mora kupec ponudniku blaga posredovati podpisano izjavo o unovčitvi bona, kakor tudi izjavo o združitvi bonov, v primeru, da kupec združuje več bonov.

Subvencionirani tečaji digitalnih veščin

Prebivalci Republike Slovenije, stari 55 let in več, se boste lahko v letu 2022 udeležili subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Udeležba na tem izobraževanju bo za vas brezplačna, pogoja za udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več (oboje) na dan 12. 3. 2022.

Ko boste opravili neformalno izobraževanje, boste v informacijski sistem FURS vpisani kot upravičenec do digitalnega bona ’22.

Za letošnja neformalna izobraževanja, namenjena starim 55 let ali več, torej ne koristite dobroimetja digitalnega bona, temveč dobroimetje po opravljenem neformalnem izobraževanju šele pridobite. Dobroimetje nato lahko koristite za nakup računalniške opreme.

Pogosta vprašanja upravičencev s portala gov.si

Ali lahko digitalni bon ’22 unovčim za grafično tablico ali za Raspberry PI in njegove komponente?

Da. Grafična tablica, e-bralnik in digitalni papir so upravičena računalniška oprema. Prav tako lahko za digitalni bon ’22 kupite kartični računalnik Raspberry PI in njegove komponente, ki sodijo v kategorijo (14) Komplet za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Sem izredna študentka. Študij opravljam ob delu. Zanima me, ali sem upravičena do digitalnega bona?

Do digitalnega bona ’22 so upravičeni vsi, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 27. člena Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV), ne glede na to, ali gre za redni ali izredni študij ter ne glede na njihov zaposlitveni status, opravljanje funkcij poslovodnih oseb ali opravljanje poslovnih dejavnosti.

Velja pa, da mora biti študijski program, ki ga opravljate, akreditiran in vpisan v evidence Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. To lahko preverite na https://portal.evs.gov.si/home, kjer so pod zavihkom Študijski programi in Visokošolski zavodi navedeni akreditirani visokošolski programi.

Ali je hči, ki študira v tujini, upravičena do digitalnega bona ’22?

Vaša hči bo do digitalnega bona ’22 upravičena, če:

  • je imela 12. 3. 2022 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji
  • je imela status študentke 12. 3. 2022
  • je program njenega študija primerljiv s slovenskimi študijskimi programi po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju ali po predpisih o visokem šolstvu
  • bo vložila Vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 šolajoči v tujini (dostopna na: https://www.gov.si/zbirke/storitve/digitalni-bon/) z obveznimi prilogami

Kje lahko dobim podatke glede upravičenosti do digitalnega bona, v primeru da nimam urejenega dostopa do portala eDavki?

Od 15. 6. 2022 dalje bo mogoče na odprti spletni strani eDavki (za to ne potrebujete digitalnega potrdila) v rubriki Pogosta vprašanja vpisati vašo davčno številko in tako preveriti stanje (tudi glede upravičenosti do digitalnega bona ’22) v spustnem meniju s pritiskom na znak »+«.

Zanima me, če bo digitalni bon združljiv med enim izmed staršev in otrokom. Ali bosta oba morala opraviti tečaj s področja digitalnih kompetenc za pridobitev bona?

Digitalni bon ’22 je mogoče združiti le med brati, sestrami/polbrati, polsestrami, ki so učenci zadnje triade, dijaki ali študentje. Združevanje digitalnih bonov ’22 med starši in otroci ni mogoče.

Učenci zadnje triade osnovne šole, dijaki in študentje, ki so imeli 12. marca letos status in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji bodo do digitalnega bona ’22 upravičeni brez pogojev.

Pogoj o udeležbi na neformalnem izobraževanju s področja digitalnih kompetenc, subvencioniranega na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti veljajo za ta tiste, ki so bili 12. marca 2022 stari 55 let ali več in so imeli ta dan (12. 3. 2022) stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Zanima me za pridobitev digitalnega bona velja tečaj za računalniško digitalno opismenjevanje, ki je bil opravljen v preteklosti ali bo potrebna nadgradnja le-tega ter kdaj bodo potekala ta izobraževanja?

Tečaji, opravljeni v preteklosti, četudi s področja digitalnih kompetenc, vas ne uvrščajo med upravičence do digitalnega bona ’22.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti namreč določa, da so do digitalnega bona ’22 upravičeni tisti stari 55 ali več s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se udeležijo izobraževalnega programa s področja digitalnih kompetenc, subvencioniranega na podlagi tega zakona.

Seznam izobraževanj še ni objavljen. 20. maja je bil objavljen razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj. Ko bo postopek izbora zaključek (predvidoma konec julija), bo seznam izvajalcev objavljen tudi na naši spletni strani. Izvajalci izobraževanj vas bodo o lokacijah in terminih izobraževanj obveščali tudi sami.

vir: gov.si