Val Vavpotič Lorber, ki v Knjižnici Rogaška Slatina razstavlja svoje makete železnic, postal ime tedna na Valu 202 (foto)

8. 8. 2022 8:27

V začetku avgusta je bila v dvorani Knjižnice Rogaška Slatina odprta razstava maket modelnih železnic, katerih avtor je 12-letni Val Vavpotič Lorber. Mladi umetnik je že od 4. leta je častni član Železničarskega muzeja, kjer je imel poleg staršev, mame Monike in očeta Mareta, ter ostalih sorodnikov neizmerno podporo in razumevanje pri ustvarjanju.

Kot je povedal nekdanji direktor omenjenega muzeja Mladen Bogić, ki je mlademu umetniku pomagal z nasveti, je Val navdih za vse generacije. Producent razstave je Nani Poljanec. Ob odprtju razstave je v krajšem kulturnem programu nastopil tudi Valov sorodnik, kantavtor Tomi Lorber. 

Te dni so v Knjižnici Rogaška Slatina razstavljene edinstvene makete modelnih železnic, katerih avtor je 12-letni Val Vavpotič Lorber, ki sicer prihaja iz Ljubljane, a je z Rogaško Slatino tesno povezan, saj ima tam stare starše in veliko prijateljev, zaradi česar veliko časa preživi na Kozjanskem. Val je maketo železnice, navdih za katero je našel tudi v veliki maketi nekdanjega diplomata Vladimirja Gašpariča, začel izdelovati dobro leto nazaj. Maketa meri 2,4 x 1,6 x 0,6 metra, v njo pa je bilo vloženega preko tristo ur vztrajnega in marljivega dela. Poleg številnih lokomotiv, od električnih do parnih z vagoni, so izdelali tudi hribčke in doline, tunele, potočke, jezero s kopalci, gostilno, hiške, ulično razsvetljavo, avtobusno postajo itd..

Val izbran za ime tedna na Valu 202

Velik mladi talent pa ni ostal opažen samo znotraj Rogaške Slatine. Val Vavpotič Lorber je namreč pristal v tokratnem prestižnem izboru za ime tedna na Valu 202 in tudi prejel največ glasov poslušalcev tega radia ter postal ime tedna na Valu 202. Kot so opisali v predlogu za glasovanje, je Val 12 letni ljubitelj vlakov in železnic, ki je v knjižnici v Rogaški Slatini na ogled postavil svojo veliko maketo železnice. Vanjo je vložil vsaj 300 ur vztrajnega dela, ob številnih lokomotivah in vagonih pa je na ogled tudi celotna pokrajina ob železniški progi, ki nas s kančkom domišljije popelje v drug svet.

Razstava zaradi velikega zanimanja podaljšana

Glede na veliko zanimanje so se v Knjižnici Rogaška Slatina, skupaj z Valom, odločili, da bo razstavo svojih maket podaljšal še za en teden.

Mojstrovino si lahko ogledate po naslednjem ‘voznem redu’:

PON, 8. avgust – od 16.00 do 18.00
TOR, 9. avgust – od 10.00 do 12.00
SRE, 10. avgust – od 15.00 do 18.00
ČET, 11. avgust – od 10.00 do 12.00
PET., 12. avgust – od 12.00 do 15.00

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X