Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini razstava dinozavrov


V slatinski mestni knjižnici je na ogled razstava dinozavrov v skoraj naravni velikosti. V Knjižnici Rogaška Slatina so jo naslovili Dinozavri med knjižnimi policami in jo pripravili v sodelovanju z domačim društvom Stik.

Dinozavre so zadnji dve leti otroci ustvarjali pod vodstvom Tihomirja Josića, ki je v preteklosti med drugim ilustriral otroško knjigo Dežka, knjigo za slepe in slabovidne Mit o Pegazu in svoja slikarska ter kiparska dela razstavljal v Rogaški Slatini in okolici.

Dandanes je večina igrač izdelanih iz plastike, kar je tudi obremenitev za okolje. V društvu Stik so želeli otrokom prikazati, kako zabavno je, če igrače izdelajo sami.

Skozi leto se je Tihomir skupaj z otroci srečeval in ustvarjal dinozavre ter morske pse. Materiali, ki so jih pri tem uporabljali, so predvsem karton, cevi, stiropor, les, papirnate serviete in podobno. S tem so praktično prikazali pomen ponovne uporabe materialov.

Za dinozavre so se odločili, ker s svojo drugačnostjo otroke popeljejo v magičen, skrivnostni svet. V svet domišljije, kjer ni meja, kjer ni pravil.

Gneča na odprtju; foto: KRS

O samem ustvarjanju nam je več sporočila Mojca Drofenik iz društva Stik: “Tiranozaver, Rex kot ga kličejo otroci, bi naj po zadnjih dognanjih morda imel po telesu razraščeno perje. A otrokom se to ni zdelo dovolj strašno za T-rexa. Zato so ga pobarvali tako, kot sami mislijo, da je izgledal. Rex je še otrok. Njegova mama je približno 2 do 3-krat večja od njega! Ima pa Rex še prijatelja po imenu Pero. Pterozavra, ki pravzaprav to ni. Pero je namreč, kot rečejo današnji otroci, evulviran, ali celo rastificiran. To se mu je zgodilo v zadnjih tisočletjih, ko se je prilagajal okolju in ko se je razvijal. Zakaj ni pravi pterozaver? Ker mu je zrastel rep in na repih zakrilca.

Letos sta se Rexu in Perotu pridružila megalodonka Meggie in njen mladič. Vsak otrok ve, da je megalodon starodobni orjaški morski pes. Današnji morski psi so veliko manjši. Skozi primerjavo velikosti Meggie in njenega mladiča so otroci ponazorili razmerje med velikostjo današnjega morskega psa in nekdanjim megalodonom.”

Na zelo dobro obiskanem odprtju so sodelujoči otroci – ustvarjalci prejeli tudi diplome za sodelovanje pri izdelavi. Razstava bo na ogled do konca januarja prihodnje leto.

Kulturno umetniško društvo Stik sestavljajo mladi iz Rogaške Slatine in okolice. V septembru je so v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatino izpeljali razstavo Odnos do živali, kjer so poudarjali pomen, odnosa, ki ga imamo do njih z željo prenosa najmlajši generaciji.