Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako na tesno gre ob suši oskrba s pitno vodo na Kozjanskem in Obsotelju?


Letos je pomanjkanje dežja celotno Slovenijo pahnilo v sušo, te pa niso omilile niti občasne poletne nevihte. Dolgotrajnejša suša ima velik vpliv tudi na zagotavljanje pitne vode. Preverili smo, kakšno je stanje vodnih virov na Kozjanskem in Obsotelju.

Na Kozjanskem in Obsotelju sta za distribucijo pitne vode odgovorni podjetji OKP Rogaška Slatina, ki skrbi za pitno vodo na območju občin Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Poljčane, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah, ter JKP Šentjur. Na podjetji smo poslali vprašanja o stanju oskrbe s pitno vodo na našem območju.

Iz JKP Šentjur so sporočili, da se je količina pitne vode na posameznih vodnih virih zmanjšala za od 20 do 25 % glede na preteklost, za kar je vzrok predvsem manjša količina padavin in daljše sušno obdobje. To pa prav tako povzroči povečano porabo pitne vode. Dodajajo še, da so pomanjkanje vode občutila predvsem gospodinjstva z lastnimi manjšimi zajetji, na račun tega pa prispe večje število vlog za priključitev na javno vodovodno omrežje. V podjetju OKP Rogaška Slatina pa so pojasnili, da se je nivo vode v podzemnih vrtinah zmanjšal za približno polovico, vendar to še ne predstavlja kritične meje.

V zadnjih letih se poraba pitne vode povečuje

V obeh komunalnih podjetjih v zadnjih letih opažajo povečano porabo vode predvsem v poletnih dneh, še posebej ob večerih, ko ljudje polnijo bazene ter zalivajo vrtove. Nenadzorovano polnjenje bazenov mnogokrat povzroči tudi motnje preskrbe gospodinjstev s pitno vodo. Zaradi poizkusa omejitve porabe vode so v OKP Rogaška Slatina najprej objavili poziv k odgovornejši rabi pitne vode, kasneje pa so prepovedali zalivanje vrtov, pranje avtov in polnjenje bazenov. V občini Šentjur so prav tako uvedli omejitve, saj so v juliju prepovedali uporabo pitne vode za zalivanje zelenic, pranje vozil, polnjenje bazenov in pranje zunanjih površin, prepovedali pa so tudi odvzem vode iz hidrantov, razen za potrebe gasilskih intervencij.

Glede prihodnjega omejevanja porabe pitne vode predvidevajo, da ta zaradi zelo dobrih vodnih virov na našem območju ne bodo potrebna. Na območju občine Šentjur se aktivno iščejo novi vodni viri, trenutno pa poteka priprava dokumentacije za izvedbo nove raziskovalne vrtine. Iz obeh podjetij še dodajajo, da je količina vodnih virov v veliki meri odvisna od prihajajočih hidroloških razmer, zato naj uporabniki s pitno vodo ravnamo varčno in odgovorno, saj vodni viri niso neomejeni.

Pri obeh dobaviteljih se je cena vode nazadnje spremenila sredi leta 2019, od takrat naprej pa ta na kubični meter pitne vode pri OKP Rogaška Slatina znaša 0,6888 € z DDV, pri JKP Šentjur pa 0,9605 € brez DDV.

Foto: Pixabay

D. K.