Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razburjenje zaradi nove podražitve komunalnih storitev: V Rog. Slatini kljub nejevolji izglasovana, v Šmarju pristojni odbor proti


Svetniki Občine Rogaška Slatina so na seji v začetku februarja izglasovali dvig cen komunalnih storitev, ki ga je predlagal OKP Rog. Slatina. Načrtovana druga podražitev v roku leta dni, prejšnja je bila maja lani, je razburila nekatere svetnike in občane, ki imajo na družabnih omrežjih čez njo marsikaj za povedati.

Težavo z drugo podražitvijo v tako kratkem času imajo tudi v Šmarju pri Jelšah, saj je Odbor za komunalno dejavnost, urejanje prostora in varstvo okolja predlagane nove cene zavrnil in občinskemu svetu predlagal, naj jih ne sprejme.

Šmarski občinski svet bo o podražitvi komunale odločal na seji 21. februarja. Po naših informacijah bi se lahko zapletlo še v kateri izmed občin. A občine, ki bi zavrnile dvig cen, bi se zaradi obstoječih predpisov, ki urejajo delovanje OKP Rogaška Slatina, znašle v izjemno težkem položaju. Čemu, pišemo v nadaljevanju.

Prvi dvig komunalnih storitev po juliju 2019 so na predlog OKP Rogaška Slatina občine ustanoviteljice potrdile lani spomladi, gospodinjstva pa so za 8 do 12 odstotno podražitev plačevala od 1. maja 2023 dalje. OKP je takrat kot razloge za podražitev navedel povečanje stroškov najemnine občinske gospodarske javne infrastrukture, amortizacije, električne energije, zavarovanja infrastrukture, povečanje stroškov dela in materiala in storitev zaradi višji cen in obsega gospodarske javne infrastrukture.

S podobnimi argumenti za novo podražitev OKP Rogaška Slatina prihaja še ne leto po prejšnjem dvigu cen komunale. Na naše vprašanje, zakaj je po 1. maju lani spet potrebno dvigniti cene njihovih storitev, na OKP odgovarjajo, da gre za domino efekt, saj dvigujejo ceno samo zaradi zunanjih dejavnikov, oziroma dejavnikov, na katere nimajo vpliva. Naštevajo dvig stroškov električne energije za 113% (po izteku obstoječe dolgoročne pogodbe), stroške amortizacije, ki je zakonsko predpisana, dvig zavarovanja novo zgrajene infrastrukture in novega obveznega zavarovanja zaradi okoljske škode, uskladitve dviga plač s Kolektivno pogodbo dejavnosti ter rast stroškov materiala in storitev zaradi inflacije.

Podražitev, ki bi po predlogu OKP vstopila v veljavo 1. marca, bi za gospodinjstva prinesla 11 do 16 odstotne podražitve, odvisno od okoliščin gospodinjstva (vrsta in lokacija stanovanjskega objekta, priključitev na kanalizacijo in vodovod itd.). Upoštevajoč oba dviga cen v obdobju enega leta, pa bi bile po naših izračunih podražitve od 28 do 35 odstotne.

Upoštevajoč obe podražitvi komunalnih storitev v roku zadnjega leta dni, ki jih je predlagal OKP Rogaška Slatina, bodo gospodinjstva na območju šestih občin Kozjanskega in Obsotelja plačevala od 28 do 35 odstotkov več kot pred 1. majem 2023. 
V Šmarju prepričani, da rezerve so

V OKP Rogaška Slatina nadalje pojasnjujejo, da so predračunske cene izračunane na podlagi potrjenega plana poslovanja za leto 2024, ki ga sprejmejo ustanovitelji. “Predračunska lastna cena se oblikuje tako, da krije vse stroške izvajanja posamezne storitve, vključno z vsemi stroški v zvezi z uporabo infrastrukture,” naštevajo.

A direktorju OKP-ja Rog. Slatina, Bojanu Piršu, večine članov Odbora za komunalno dejavnost pri občinskem svetu Občine Šmarje pri Jelšah ni uspelo prepričati, da je podražitev, ki presega siceršnjo inflacijo, res nujna. Prepričani so, da v izračunu OKP-ja, kolikšen dvig je potreben, obstajajo rezerve.

Denimo. Kot je seveda razumljivo, da se tako velik dvig cen električne energije, kot sledi po izteku obstoječe pogodbe 1. marca, pozna v višini položnice za komunalne storitve, pa člani odbora opozarjajo, da ima OKP Rogaška na čistilnih napravah po novem sončne elektrarne. Te sicer še ne obratujejo, a ko bodo, je za pričakovati, da stroški elektrike vendarle ne bodo tako visoki, kot jih predvideva njihov elaborat, s katerim utemeljujejo podražitev. V njem namreč pridobivanje električne energije iz lastnih virov ni upoštevano, Pirš pa na odboru tudi ni znal pojasniti, zakaj je tako in kakšen bo prihranek.

Tovrstnih vprašanj v zvezi novimi cenami je še nekaj, glede na razpravo na šmarskem odboru za komunalo pa bodo direktorju OKP Rogaška Slatina Piršu nedvomno zastavljena na seji šmarskega občinskega sveta v sredo, 21. februarja.

Zakaj so občine s pomisleki o dvigu cen v težkem položaju

Kljub negativnem mnenju šmarskega pristojnega odbora pa je težko pričakovati, da na občinskem svetu te ali katere druge občine, ki bodo o dvigu cen še odločale, podražitev komunale ne bi bila izglasovana.

Kot poudarjajo na OKP, namreč predpisi določajo enako potrjeno ceno, ki se nanaša na opravljanje storitev javne službe za območje vseh občin, kjer izvajajo javno gospodarsko službo in enako potrjeno ceno omrežnine.

Cena torej stoji ali pade za vse občine. Ampak odlok o ustanovitvi OKP Rogaška Slatina med drugim določa, da izgubo, ki je posledica odločitve posameznega družbenika, v tem delu krije družbenik sam v celoti. V praksi to pomeni, da občinam, ki ne potrdijo cen iz elaborata, OKP razliko do cene, ki je v elaboratu, ko gre za gospodinjstva in izvajalce neprofitne dejavnosti, mesečno zaračunava, in to za celotno območje.

Povedano drugače, če Občina Šmarje pri Jelšah ali katera druga glasuje proti dvigu cen komunalnih storitev, te ostanejo na prejšnji ravni na območju vseh občin ustanoviteljic OKP Rogaška Slatina (šest KiO in občine Poljčane). Razliko do predlaganih cen, oziroma izgubo, pa za vse občine ustanoviteljice iz proračuna krijejo tiste občine, ki dviga niso izglasovale.

Slednje pa dejansko pomeni, da je zavrnitev predloga OKP Rogaška Slatina po podražitvi komunalnih storitev lahko samo posledica soglasja na ravni vseh občin ustanoviteljic. Tega pa tokrat ni, saj sta že občinska sveta Občin Poljčane in Rogaška Slatina dvig potrdila, čeprav je bilo na slednjem kar nekaj nasprotovanja (10 za, 4 proti, 3 vzdržani). Kakorkoli, za pričakovati je, da bodo argumentom OKP večinsko prikimali tudi občinski svetniki v večini ostalih občin ustanoviteljic. Če ne zaradi drugega, že zato, da se izognejo plačilu “izgube” na račun vseh ostalih občin.

Na seji ne bo dolgčas

Kljub temu pa razprava pod točko 3: Predlog cen izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja od 1. 3. 2024 na prihajajoči seji šmarskega občinskega sveta nedvomno ne bo dolgočasna, zaiskri pa se morda lahko še na svetu katere od drugih občin, ki bodo nove cene komunalnih storitev potrjevale v sledečih dneh.

Občanom, ki so končni uporabniki komunalnih storitev in zaradi katerih je OKP Rogaška Slatina tudi ustanovljen in jim služi, pa je na koncu dneva pomembno zgolj to, da za ustrezno plačilo dobijo kvalitetno storitev. In da jih pri tem nihče ne vodi žejnih čez vodo, pa najsi bo to župan, občinski svetniki ali direktor javnega komunalnega podjetja.