Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski svetniki s stisnjenimi zobmi sprejeli višjo ceno komunale. Zahtevajo pa večji nadzor nad OKP


Člani Občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah so se na današnji seji znašli pred težko odločitvijo: ali potrditi nov dvig cen komunalnih storitev, ki ga je predlagal OKP Rogaška Slatina, čeprav se z njim večinsko ne strinjajo, ali pa ga zavrniti in Občini nakopati veliko finančno breme.

S stisnjenimi zobmi so, po skoraj dvourni razpravi, nove cene potrdili, a z odločitvijo, da bodo zahtevali večji nadzor na vseh razpoložljivih ravneh nad poslovanjem javnega komunalnega podjetja.

OKP-ju svetniki sicer večinsko priznavajo, da je njihova storitev kakovostna, niso pa prepričani, da notranje rezerve ob takšnih dvigih cen ne obstajajo.

S tem so bile nove cene, ki jih predlaga OKP Rogaška Slatina, potrjene na tretji izmed sedmih občin ustanoviteljic. Ostale ta odločitev še čaka, a ni pričakovati, da bi bila drugačna. Občani tako lahko zato s 1. marcem pričakujejo višje položnice za komunalo.

O zapletu glede drugega dviga cen komunalnih storitev v zadnjem letu dni, ki je razburil nekatere svetnike in občane večih občin ustanoviteljic, smo v odmevnem članku poročali prejšnji teden. Takrat je namreč Odbor za komunalno dejavnost, urejanje prostora in varstvo okolja šmarskega Občinskega sveta izglasoval predlog svetnikom, da se novih cen, pri katerih je vztrajal OKP, ne potrdi.

Zaradi tega se je na današnji seji pričakovala burna razprava med šmarskimi svetniki in direktorjem OKP Rogaška Slatina, Bojanom Piršem, ali je že druga podražitev komunale v letu dni, ki bo, upoštevajoč obe, pomenila od 28 do 35 odstotkov višje položnice kot pred majem lani, res nujno potrebna.

Uro in pol trajajoča polemika med svetniki in direktorjem komunale je tovrstna pričakovanja upravičila.

“Izvirni greh” je cena elektrike

Direktor OKP Bojan Pirš je uvodoma predstavil argumente za novo podražitev po lanskem maju v višini 8 do 12 odstotkov, ki bi stopila v veljavo 1. marca letos. Pri tem je navajal razloge, zbrane v materialu za sejo, o katerih smo pisali že prejšnji teden. Kot izhaja iz njegovega nastopa, je “izvirni greh” takšne podražitve iztekajoča se dolgoročna pogodba za električno energijo, ki se z marcem 2024 zaradi sklenitve nove, tokrat enoletne, dražja za 113 odstotkov. OKP Rogaška Slatina pa je velik porabnik elektrike zaradi črpalk za črpanje vode v različne konce občin.

Na vprašanje svetnikov, postavljeno že na odboru za komunalo, zdaj pa ponovno, zakaj v oceni nove cene niso upoštevali določenih rezerv, kot so denimo sončne elektrarne na čistilnih napravah, katere je OKP jeseni kupil za 60 tisoč evrov iz viška sredstev, je Pirš odgovoril, da bodo z njimi, ko bodo priklopljene, glede na celotno porabo, zagotovili zanemarljivo malo elektrike, ki se bo, kot je dejal “poznala na peti decimalki”. Paneli na strehah čistilnih naprav v Šmarju in Podčetrtku naj bi bili na neugodni, senčni legi, zato so ocenili, da naj bi iz 50 KW elektrarn letno pridobili le 26 MWh električne energije.

Takšnemu predvidevanju je oporekal podžupan in svetnik SDS-a Uroš Operčkal, ki je na podlagi lastne sončne elektrarne izračunal, da bi te morale narediti okoli 65 MWh električne energije, lega čistilnih naprav pa po njegovo tudi ni tako slaba.

Kdo ima prav, pesimist Pirš ali optimist Operčkal, bo pokazal čas po tem, ko jih bodo končno priklopili, kdaj pa bo to, pa še ni znano, saj čakajo v vrsti za priklop. A glede na Piršev podatek, da OKP, predvsem za črpalke, letno porabi okoli 3.850 MWh električne energije, sončne elektrarne dejansko ne morejo narediti bistvene razlike. Prej bi k temu pripomogla ugodnejša ponudba za ceno elektrike, ki pa je OKP na razpisu pridobil le eno, kar je zmotilo svetnika Miloša Bevca. Sklenili pa so jo za leto dni, s predvidevanjem, da bi drugo leto lahko dobili ugodnejšo.

“Elaborat je preveč kompliciran in ne omogoča razumevanja ali je takšna podražitev res potrebna”

Več občinskih svetnikov se je obregnilo ob elaborat, s katerim je OKP utemeljeval podražitev. Po njihovih besedah je ta preveč zakompliciran in iz njega laik ne more razbrati, ali je tolikšna podražitev res upravičena. Sami pa morajo to težko odločitev sprejeti na račun občanov, pri čemer pa se lahko zanašajo le na to, da je OKP potrebno povečanje pravilno ocenil.

“V Šmarju je 10 tisoč ljudi, ki jim je treba to razložiti,” je bil slikovit podžupan Primož Pajk. Marjana Skale, ki kot patronažna sestra pozna razmere na terenu, je dodala, da je ljudem z nizkimi pokojninami, ki jim je pomemben vsak evro, takšen dvig položnic težko razložiti. “Kako bodo ljudje v Babni reki, ki jim zvečer zaradi premajhnega pritiska voda ne teče, sprejeli to povišanje,” se je na Pirša obrnil svetnik Mirko Bevc.

Vodja finančno-računovodske službe OKP Rogaška, Anita Staroveški, je pojasnila, da je metodologija elaborata predpisana in zato ne morejo delati drugače.

Več svetnikov je predlagalo, da bi, v primeru, da je ocena stroškov preveč “pesimistična” OKP po ugotovitvi realnega stanja konec leta položnice za naslednje obdobje znižal, enako tudi, če drugo leto dejansko podpišejo ugodnejšo pogodbo za električno energijo.

“Ne bojte se, koliko toliko smo vendarle zadeli,” je na to odgovoril Pirš in dodal, da če niso točno zadeli, ne bo vplivalo na ceno, saj bodo višek investirali.

Obenem so svetniki direktorju OKP-ja očitali, da se v nobenih ukrepih ne ukvarja z racionalizacijo poslovanja.

Pirš: Rezerv ni, strgamo vse

Direktor OKP-ja je na to odgovoril, da vse ukrepe sproti racionalizirajo. “Čakali smo s ceno do lani, imeli smo višje stroške, vseskozi smo nelikvidni, imamo 500 tisoč evrov limita in ne gremo v investicije, dokler ni to pokrito. Imamo 300 tisoč evrov neplačanih terjatev. Dobička imamo od 3 do 6 tisoč evrov. Vseskozi strgamo, pri nas ni rezerv, ne moremo razkošno živeti, če nimamo,” je Pirš prepričeval prisotne.

Direktor OKP Rog. Slatina Bojan Pirš skuša šmarskim občinskim svetnikom pojasniti, zakaj je potreben že drugi dvig cen komunalnih storitev v letu dni (foto: Kozjansko.info)

Župan Matija Čakš je ob tem pripomnil, da na določene stvari, kot je cena elektrike, nimajo vpliva ne na OKP in ne na Občini, se pa zdi, da denar uhaja drugje, recimo tam, kjer na istem naslovu živi bistveno več ljudi kot jih je tam uradno prijavljenih. Od tega pa imajo škodo vsi, od občine do OKP-ja.

Svetnika in nekdanjega župana Stanka Šketa je zanimalo tudi stališče nadzornega sveta OKP Rogaška Slatina in Sveta ustanoviteljev.  Občinski svetnik Janko Šket, ki je hkrati predsednik Nadzornega sveta OKP, je povedal, da so po velikih polemikah in trikratni spremembi gradiv nadzorniki, kljub pomislekom, zavzeli pozitivno mnenje do podražitev, ter poudaril, da se sicer sami s predlaganimi cenami zgolj seznanijo in nanje nimajo nobenega vpliva in pristojnosti.

Župan Čakš pa je dejal, da so župani na Svetu ustanoviteljev po zavrnitvi prvega predloga in po temeljiti razpravi drugemu predlogu podražitve vendarle dali zeleno luč, razloge zanjo pa so razčiščevali še na enem sestanku minuli teden. Pri tem je neuradno slišati, da je bil Čakš med najbolj skeptičnimi do dviga.

Župan Čakš: stisnjeni smo v kot, če zavrnemo, bomo morali zagotoviti proračunska sredstva

Po odhodu Pirša in njegove ekipe je župan Matija Čakš povedal, da so na Občini temeljito preštudirali zadevo, OKP-ju zastavili serijo vprašanj in skušali razčistiti situacijo kolikor se da, a da je zaradi kompleksnosti materije težko ugotoviti, koliko je OKP-jev predlog podražitve utemeljen do zadnje vejice in pike.

Občinskemu svetu pa preostaneta dve možnosti. Če predlagano podražitev zavrne, bo, glede na to, da sta dve občini cene že potrdili, pričakovati pa je to tudi od večine drugih, pomenilo, da bo Občina Šmarje pri Jelšah OKP-ju vsak mesec morala plačati razliko do nove cene, kar znese 28.660 evrov na mesec, oziroma 344 tisoč letno, kar bi morali zagotoviti s porazdelitvijo sredstev v obstoječem proračunu.

Druga opcija pa je, da v tej situaciji, ko so po županovih besedah “stisnjeni v kot”, občinski svet ceno potrdi, pri čemer pa se poveča nadzor nad samim delovanjem OKP Rogaška Slatina. To bi bilo mogoče s polletnimi poročili, ki se lahko pridobijo bodisi z delovanjem Nadzornega sveta, bodisi z revizijami, če se bo pojavilo kaj spornega, je tu tudi Računsko sodišče.

Omenjen način posvečanja večje pozornosti delu in poslovanju OKP Rogaška Slatina se je zdel smiseln tudi prejšnjemu županu Stanku Šketu, podobno pa so razmišljali tudi drugi razpravljajoči.

Prisotni občinski svetniki so se zato odločili, da v dani situaciji s stisnjenimi zobmi k predlaganim novim cenam dajo soglasje. Ampak s stališčem, da se poostri nadzor nad poslovanjem OKP-ja, obenem pa so v bodoče tako svetniki kot Nadzorni svet OKP-ja in ostali bolj pozorni na morebitne rezerve, ki bi se pojavile, denimo pri prihranku električne energije bodisi s ceno ali porabo, pri realnemu dvigu plač itd., saj podražitev vendarle temelji na oceni OKP-ja.

Potrditev cen je bila tako sprejeta, z glasom proti svetnika SD-ja, Mirana Koštomaja, katerega strankarska kolegica v Občinskem svetu Rogaška Slatina, Andreja Flucher, je med najglasnejšimi javnimi kritičarkami izračuna OKP-ja, ki je pripeljal do novih cen komunalnih storitev.

Zapletov v drugih občinah ni pričakovati

Po odločitvi šmarskega Občinskega sveta, kamor so po negativnem mnenju pristojnega odbora zvedavo pogledovali občinski svetniki občin ustanoviteljic OKP Rogaška Slatina, ni pričakovati, da bi druge občine sprejele drugačno odločitev. Kljub nedvomno številnim podobnim pomislekom, kot smo jih slišali na seji šmarskega občinskega sveta. Direktor OKP-ja Bojan Pirš si tako lahko oddahne, z zavedanjem, da bo v bodoče tako pri poslovanju kot pri postavljanju cen bistveno bolj pod drobnogledom kot je OKP morda bil doslej.

Če bo na koncu to privedlo k iskanju rezerv pri dvigih v prihodnjih letih, ob zagotavljanju kakovostne storitve, ki za večino svetnikov že zdaj ni sporna, bo plod razgrete razprave ob tokratnem dvigu cen komunale za navadnega uporabnika dolgoročno vendarle pozitiven.