Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Počivalšek po končani hišni preiskavi: “Želim hitro, strokovno neoporečno preiskavo, brez očitne politične motivacije”


Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naj bi danes začeli s hišnimi preiskavami, ki se navezujejo na domnevno sporno nabavo zaščitne opreme med epidemijo novega koronavirusa.

Kriminalisti naj bi se oglasili na 11 naslovih, med njimi tudi v Olimju, pri ministru za gospodarstvo in najvplivnejšemu človeku Kozjanskega in Obsotelja Zdravku Počivalšku.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci povedal, da je bila Zdravku Počivalšku odvzeta prostost in je ostal v pridržanju do večera, ko so kriminalisti končali delo.

Policija je potrdila, da je bila dvema osumljenima osebama odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Noranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci tudi sporočil, da odstopa s položaja, prav tako je odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner. Hojsov odstop je že sprejel tudi predsednik vlade Janez Janša.

Preiskava naj bi bila osredotočena predvsem na osem milijonov evrov vreden posel za nabavo medicinskih ventilatorjev od podjetja Geneplanet. Preiskava naj bi se začela že pred meseci, ko so se nekatere podrobnosti v povezavi s tem poslom pojavile v medijih, nadaljevanje pa je sedaj dobila še s hišnimi preiskavami pri domnevno vpletenih. Kriminalistično preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Generalna policijska uprava: preiskava je potekala od konca aprila

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva na več lokacijah opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil. Iskali so listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Hišne preiskave so potekale na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa je sodelovalo 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.

“Slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca – tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020. Policija bo omenjeno preiskavo in tudi bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja, so poudarili. V povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih, pojasnjujemo, da bo zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije, uveden notranje varnostni postopek,” zaključijo sporočilo.