Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2019


Če ste lani imeli priložnost izvedeti, kdo so najvplivnejši ljudje Kozjanskega in Obsotelja v zadnjem desetletju, tokrat ponovno objavljamo lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja za preteklo leto, torej leto 2019.

Za razliko od prvih let naše lestvice najvplivnejših, ko so se obrazi na vrhu precej menjavali, je zdaj najvplivnejših pet relativno stabilnih, po mestih pa se izmenjujejo glede na konkretne izstopajoče uspehe, oziroma rezultate v opazovanem letu. Drugače pa je v spodnjem delu lestvice, kjer se je med 50 uvrstilo kar precej novincev ter tudi povratnikov, med njimi medijske osebnosti, znanstveniki, umetniki in športniki.

In dejstvo je, da tudi na letošnji lestvici prevladujejo uspešni gospodarstveniki, ki v času konjukture svojim podjetjem zagotavljajo posel, rast in s tem delovna mesta ter tudi višje plače zaposlenim.

Na Kozjansko.info v januarju že enajsto leto zapored objavljamo lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, na kateri predstavljamo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami.

Danes objavljamo lestvico posameznikov z najosnovnejšimi podatki. Podrobnejše predstavitve bodo sledile v naslednjih dneh. V prvem nadaljevanju boste spoznali tiste med 50. in 40. mestom in tako naprej do prve deseterice.

Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in enega zunanjega poznavalca razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 200 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2019. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2019.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 200. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Na vrhu politik iz gospodarskih vrst, sledijo znani lokalni podjetniki

Minister za gospodarstvo, nekdanji dolgoletni direktor Term Olimia ter najvplivnejši mož Kozjanskega in Obsotelja minulega desetletja, Zdravko Počivalšek, se je, s prevzemom koalicijske SMC, še utrdil na prvem mestu naše lestvice vplivnih. Njegov vpliv in moč je sicer v marsičem odvisen od stabilnosti in operativne sposobnosti vlade Marjana Šarca, ki pa ima zaradi manjšinske narave vse več težav pri sprejemanju odločitev.

Cvet kozjansko-obsoteljskih podjetnikov, ki sledi, po drugi strani deluje zelo stabilno z zmerno, a konstantno rastjo prihodkov ter lepimi dobički. Nekdaj najvplivnejši Kozjanskega in Obsotelja, Franc Jager, je svoje matično podjetje prepustil sinovom, sam pa se podal v gradbeništvo. Njegove delnice na našem območju znajo, še posebej če se bo lotil projekta obnove dvorca Jelšingrad, še narasti.

Podjetniki, oziroma gospodarstveniki so, tudi na krilih ugodnih globalnih razmer, ki Sloveniji omogočajo zgledno gospodarsko rast, zasedli kar 7 od desetih mest med prvo deseterico. Politiki so v zadnjih letih nekoliko popustili, sapo zajemajo tudi najuspešnejši znanstveniki, kulturni ustvarjalci in športniki.

A prav v vrstah družbenih in medijskih ustvarjalcev je letos največ novincev, pa tudi povratnikov in drugih, ki se iz leta v leto vse bolj uveljavljajo v domačem in/ali tujem prostoru in se posledično dvigujejo tudi na naši lestvici vplivnih.

Najvišje uvrščeni novinec, Slatinčan Marko Tišma, pa je vendarle iz gospodarskega sektorja. Tudi s pomočjo najvplivnejšega Obsoteljčana se mu je uspelo povzpeti na izjemno izpostavljeno državno funkcijo: na mesto neizvršnega direktorja DUTB, oziroma tako imenovane slabe banke, kjer skuša državljanom povrniti kar se da velik delež izgubljenega v slabih kreditih slovenskih tajkunov in drugih v krizi nasedlih igralcev na trgu.

Prvič na naši lestvici vplivnih srečate še skrivnostnega ruskega podjetnika, živečega v Rog. Slatini Rolana Bocojeva, pa nekdanjo političarko SMC, zdaj direktorico Splošne bolnišnice Celje mag. Margareto Guček Zakošek, svežega urednika nacionalnega radia, izvirajočega iz Rogatca, Danijela Posleka, pa uspešnega slatinskega trenerja mladih, Petra Markovinoviča, šentjursko pesnico, letošnjo prejemnico Veronikine nagrade, dr. Alenko Jovanoski, zadnje čase markantnega poslanca stranke DeSUS Roberta Polnarja, pa ekonomista mag. Igorja Cesarca, Šmarčana, ki živi v New Yorku in predseduje Društvu v tujini izobraženih Slovencev, ter njegovega sokrajana, izjemnega kemika, prejemnika mednarodnih nagrad, dr. Davida Šarlaha, ki je ujel rep lestvice. 

Med tistimi, ki so se z lestvice morali posloviti, je morda vredno izpostaviti peto uvrščenega pred dvema letoma, Šentjurčana Jožeta Artnaka. Kot je za politike na funkciji navada, je po njegovi zamenjavi na mestu sekretarja takrat še (po poslancih) največje stranke, SMC, strmoglavil z lestvice, njemu primerljivo pa je po vplivu strmoglavila tudi stranka, ki jo bo pred dokončnim propadom skušal rešiti ravno Zdravko Počivalšek.

Toliko za zdaj. Vabljeni k ogledu letošnje letvice 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in podrobnejših predstavitev, ki sledijo v naslednjih dneh. Puščice ob imenih kažejo uvrstitev posameznikov glede na predlansko leto.

18/19 Ime in priimek
Domači kraj
Kraj bivanja
Poklic, delo, funkcija
1 Zdravko Počivalšek Olimje Olimje Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
2    Iztok Špan  Planina pri Sevnici  Ljubljana lastnik in direktor podjetja Tajfun d.o.o.
3    Franc Pišek  Jazbina pri Šmarju Jazbina pri Šmarju Lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan d.o.o.
4    Franc Jager Laše pri Podplatu Šentjur  Lastnik in direktor podjetja Gradnje Jager
5    Roman Moškotevc  Stopče pri Grobelnem  Stopče pri Grobelnem  direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val
6    Aleš Rojs Šmarje pri Jelšah Ljubljana  Direktor in največji lastnik odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji
7  Ivan Cajzek  Sv. Florijan pri Rogaški Slatini  Sv. Florijan pri Rogaški Slatini  Direktor in lastnik podjetja GIC gradnje
8  Vinko But Kostrivnica Kostrivnica Direktor Mlekarne Celeia
9  Danica Zorin Mijošek  Rog. Slatina Rog. Slatina Lastnica Kozmetike Afrodita
10  Jelka Godec  Ponikva Ponikva poslanka SDS v Državnem zboru
11  Peter Misja  Imeno Imeno Župan Občine Podčetrtek
12  dr. Anton Stres  Donačka Gora Ljubljana Filozof, teolog, dekan Katoliškega inštituta
13  ddr. Igor Grdina  Šentjur Ljubljana  Zgodovinar in literarni zgodovinar
14  Nina Zidar Klemenčič  Šmarje pri Jelšah  Lukovica Odvetnica
15  mag. Branko Kidrič  Cerovec pod Bočem Cerovec pod Bočem Župan Občine Rog. Slatina
16  Hugo Bosio  Šentjur  Celje  Direktor in solastnik podjetja Bosio d.o.o.
17  dr. Tonček Kregar  Donačka Gora – Rogatec Celje Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, glasbenik
18  Boštjan Brantuša  Rog. Slatina Rog. Slatina Sparovi evropski centri – Direktor za širjenje in razvoj za Hrvaško
19  Anton Škrabl  Brestovec pri Rog. Slatini Brestovec pri Rog. Slatini  Orglar, lastnik in direktor Orglarstvo Škrabl
20 nov  Marko Tišma  Rog. Slatina  Rog. Slatina Neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB)
21  Matic Vizjak  Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Kmetovalec
22  dr. Jože Krašovec  Sodna vas pri Podčetrtku Ljubljana Univerzitetni profesor, teolog, predavatelj, prevajalec, akademik
23  Peter Volovšek  Spodnja Kostrivnica Spodnja Kostrivnica Direktor in tretjinski solastnik podjetja MOS Servis
24  Maja Ratej  Šmarje pri Jelšah  Domžale  Novinarka
25  Aleš Novak  Šmarje pri Jelšah Ljubljana stand up komik
26  Boštjan Kukovičič  Šentjur  Botričnica pri Šentjurju  direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o.
27  Dejan Mihevc  Šentjur Šentjur košarkarski trener
28  Tadej Ferme  Mestinje Šmarje pri Jelšah  košarkar
29
nov
 Rolan Bocojev  Rusija  Rog. Slatina  Menedžer, investitor v slatinsko hotelirstvo
30  mag. Marko Diaci  Vrbno Šentjur Župan Občine Šentjur
31  Franci But  Kostrivnica Berlin  Veleposlanik Slovenije v Nemčiji
32  Tanja Gobec  Podčetrtek Ljubljana novinarka, TV voditeljica
33  Vasja Jager  Šmarje pri Jelšah Maribor novinar, pisatelj
34  dr. Igor Mandič  Rogaška Slatina Ljubljana Znanstvenik
35  dr. Vinko Gorenak  Boharina pri Zrečah  Vršna vas pri Zibiki  upokojeni politik
36  Marjeta Jager  Šentjur  Bruselj/Strasbourg Namestnica direktorja v  direktoratu EK za mednarodno sodelovanje in razvoj
37
nova
 mag. Margareta Guček Zakošek  Šmarje pri Jelšah  Celje  Direktorica Splošne bolnišnice Celje
38  Robert Senica  Planina pri Sevnici Celje  Podpredsednik uprave Nove KBM
39  Srečko Kunst  Bistrica ob Sotli  Bistrica ob Sotli Gostinec, kulturnik
40  Andrej Bele  Rogatec Beograd Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d.
41  Viljem Gradišek  Polje ob Sotli  Polje ob Sotli  Lastnik in direktor Polje d.o.o.
42
nov
 Danijel Poslek  Rogatec Ptuj  odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija
43
nov
 Peter Markovinovič  Rog. Slatina Rog. Slatina  košarkarski trener
44  Franjo Debelak  Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Župan Občine Bistrica ob Sotli
45  Aleksander Jurkovič  Rog. Slatina Rog. Slatina   svobodni umetnik
46 nova  dr. Alenka Jovanoski Štore Šentjur  Pesnica, literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka
47
nov
 Robert Polnar  Šentjur Šentjur Poslanec stranke DeSUS v državnem zboru
48
nov
mag.  Igor Cesarec  Šmarje pri Jelšah  New York  ekonomist, doktorski študent in asistent na New York University, ZDA
49  prim. dr. doc. Gorazd Voga  Šentjur Šentjur  Predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino SB Celje in dekan Visoke zdravstvene šole v Celju
50
nov
 dr. David Šarlah Šmarje pri Jelšah Champaign, Illinois (ZDA)  znanstvenik, raziskovalec, docent na University of Illinois, Urbana-Champaign ZDA

k

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem rodnem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili konec januarja.