Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V tem tednu poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov


Ves teden, torej med 6. in 12. novembrom, bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Kršitelje bodo kaznovali v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo “napihali” 0,0, pa bodo prejeli letak, s katerim bodo lahko pridobili vstopnice za že tradicionalni koncert Policijskega orkestra, ki bo 6. decembra.

V sporočilu za javnost so pri Policiji zapisali, da je mesec november, še posebno čas okoli martinovega, pogosto zaznamovan z uživanjem alkohola. Ker alkoholizirani vozniki še vedno prevečkrat sedejo za volan, letos že osmič po vrsti v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočajo, da alkohol ne spada za volan, da so opiti vozniki nevarni vozniki, posledice nepravilne odločitve voznika pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pa bodo čutili poleg voznika tudi sopotniki, drugi udeleženci v prometu in žal prepogosto tudi svojci voznikov in žrtev.

Kaj pravi statistika

Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč v dovoljeni meji alkohola v krvi je lani v skoraj 300 prometnih nesrečah umrlo 6 oseb, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih, 122 pa lažje telesno poškodovanih. V letošnjem letu je bilo do konca meseca septembra 8,5 % manj prometnih nesreč, 11,8 % manj smrti (15 umrlih), 13,4 % manj hudih telesnih poškodb (97) in 8,0 % manj lažjih telesnih poškodb (438) zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometih nesreč, kot v enakem obdobju lani.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je letos v smrtnih prometnih nesrečah znašala 1,14 promila. Vzroki za smrtne prometne nesreče alkoholiziranih povzročiteljev so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer in nepravilno prehitevanje.

Policisti so letos odredili 344.237 alkotestov, od tega je bilo 9.319 pozitivnih in 213 odklonjenih. Odredili so 1.166 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 191 pozitivnih in 639 odklonjenih.

Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.