Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vodilni evropski ponudniki zdraviliškega turizma v Litvi izmenjavali izkušnje


V začetku tedna so se v sklopu projekta InnovaSPA v Litvi zbrali predstavniki najboljših zdraviliških in wellness destinacij v Evropi.

Slovensko delegacijo sta poleg predstavnikov Razvojne agencije Savinjske regije (RaSr) zastopala tudi župan Podčetrtka in podpredsednik Turistične zveze Slovenija Peter Misja ter Boštjan Misja, direktor Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ.

litva-2-1Župan Podčetrtka Peter Misja, ki ima veliko zaslug za to, da se je Podčetrtek v zadnjih letih izstrelil med najboljše zdraviliške in wellness destinacije v Evropi, nam je povedal, da so v Litvi predstavili naše možnosti zdraviliškega turizma, hkrati pa spoznali tudi načine, na kakršne se zdraviliškega turizma lotevajo drugje po svetu. Šlo je torej za dogodek, kjer so predstavniki partnerskih držav v projektu InnovaSPA predstavili načine dela svojih SPA centrov.

Misja je še povedal, da dajejo ponudniki zdraviliških in wellness storitev po svetu čedalje večji poudarek na preventivo, kar pomeni da omogočajo nekakšna vmesna zdravljenja oz. preventivne tretmaje za ljudi, ki delajo v težkih poklicih. Zdraviliški in wellness turizem v Sloveniji ima na tem segmentu še nekaj rezerve. Srečanja v Litvi so se sicer udeležili tudi nekateri predstavniki gospodarskega sektorja Evropske unije.

Savinjska regija ima kar sedem termalnih zdravilišč: Terme Topolšica, Terme Zreče, Terme Dobrna, Thermana Laško, Rimske toplice, Terme Olimia in Zdravilišče Rogaška.
Predstavniki vodilnih evropskih zdravilišč naslednje leto pri nas

Slovenija naslednje leto v sklopu projekta InnovaSPA pričakuje obisk vodilnih predstavnikov SPA centrov v Evropi. Ti bodo dobre prakse in ideje iskali v Podčetrtku, obiskali pa bodo tudi Rogaško Slatino in nekatera druga zdravilišča v regiji.

Slovenska delegacija se bo za tem, prav tako naslednje leto, odpravila še v Romunijo in na Finsko.

O projektu InnovaSPA, ki je del programa Interreg Europe

litva-4Projekt InnovaSPA temelji na inovacijah, bodisi novih produktih ali drugačnih pristopih dostopnosti v termalnem zdravstvu z orientacijo na preventivno zdravljenje s termalnimi vodami.

V prvi fazi projekta, ki bo trajala do konca novembra leta 2020 bodo sodelujoče države naredile analizo stanja v svojih regijah, na podlagi katere bodo specificirali izkušnje, ki jih bodo izmenjali in dobre prakse, ki jih bodo delili s partnerji na srečanjih v državah partnericah. S pomočjo pridobljenih informacij bodo nato razvili regionalne akcijske načrte, ki jih bodo v drugi fazi projekta implementirali v vsaki partnerski regiji posebej in s tem vplivali na povezovanje različnih akterjev s ciljem pripomoči k boljšim pogojem preventivnega zdravljenja. Druga faza bo končana do konca novembra leta 2022.

Partnerske države v projektu:

  • FRANCIJA – Thermauvergne association
  • MADŽARSKA – University of Debrecen
  • LATVIJA – University of Latvia
  • POLJSKA – Warmia and Mazury Regional Development Agency JSC in Olsztyn
  • ROMUNIJA – Regional Development Agency Centru
  • LITVA – Lithuanian Innovation Centre
  • PORTUGALSKA – Faculty of Medicine of the University of Porto
  • SLOVENIJA – Development Agency of Savinjska region

foto: RaSr