Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bogovič ob obisku evropskih poslancev v Podčetrtku: Nadaljevati moramo z močno kohezijsko politiko!


petek, 27. oktobra 2023, dopoldne je Wellness Hotel Sotelia v Termah Olimie na pobudo in organizacijo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) gostil visoke goste – evropske poslance iz Evropske ljudske stranke (EPP), skupine za spremljanje kohezijske politike, v Evropskem parlamentu, ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška, podžupana Občine Podčetrtek Marka Juraka, predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča ter županjo Občine Kozje Milenco Krajnc.

Skupaj so se na omizju, ki ga je moderirala nekdanja državna sekretarka za kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs, pogovarjali o pomenu financiranja Evropske unije (EU) za razvoj lokalnih skupnosti ter o prihodnjih izzivih kohezijske politike EU.

Evropski poslanci, med njimi Franc Bogovič, Sunčana Glavak (Hrvaška), Leopoldo Lopez Gil (Španija) in Romana Tomc, so obiskali Podčetrtek, ki kljub oddaljenosti od večjih regijskih centrov ter pomembnejših prometnic oziroma avtocest ostaja ena najbolj obiskanih turističnih destinacij v državi. Njihov cilj je bil med drugim predstaviti uspešne projekte in dejavnosti, ki jih je financirala EU v Občini Podčetrtek.

Podžupan Občine Podčetrtek Marko Jurak

Podčetrtek je izjemno uspešna občina, kar se tiče pridobivanja in izvajanja projektov s strani EU. Projekte je podrobneje predstavil podžupan Občine Podčetrtek, Marko Jurak, izpostavil pa je gradnjo športne dvorane, čistilnih naprav, cest in kolesarskih stez, projekt vodooskrbe v porečju Sotle, obnovo stare šole, ureditev trškega jedra ter energetsko sanacijo določenih objektov.

”Evropska sredstva so nam na poti do optimalnih pogojev za naše občane kot tudi ostale obiskovalce, ki pridejo k nam, v veliko pomoč,” je še poudaril Jurak.

”Politika mora odgovarjati na izzive veliko hitreje in bolj konkretno. To smo videli v primeru potresa na Hrvaškem. Kar lahko iz te situacije izvlečemo kot pozitiven vidik, poleg tega, da smo izkoristili vsa evropska sredstva, ki so nam bila na razpolago, je to, da bo naša praksa koriščena na nivoju EU, kar bo koristilo drugim državam pri premagovanju ovir,” je povedala evropska poslanica Sunčana Glavak.

Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič in evropski poslanec Franc Bogovič

Franc Bogovič, evropski poslanec z bogatimi političnimi izkušnjami tudi kot nekdanji 13-letni župan Krškega, je dejal: ”Naša politika je šla v tej smeri, da smo najprej bili zelo kohezijski, se pravi, da smo delali ceste, poti in osnovno infrastrukturo, nato prešli v ustvarjanje delovnih mest, zadnja leta pa vse več govorimo o zelenem prehodu oziroma digitalizaciji.”

”Izzivov je definitivno vedno več, potreben je dialog. Hrvaški premier Andrej Plenković ima na vsake tri mesece sestanek z župani in regijami. Takšen princip je ključen v okviru kohezijske politike. Izredno pomembno je namreč, da damo veljavo tistim, ki največ vedo,” je dodal evropski poslanec Bogovič in kot enega izmed največjih izzivov med drugim izpostavil tudi depopulacijo podeželja ter centralizacijo moči.

Bogovič je poudaril tudi, da se mora ohraniti ali še dodatno okrepiti količina kohezijskih sredstev na evropski ravni, izvajati čim večja alokacija na statistične regije in primerno financiranje občin. Izpostavil je pomen kohezijskih sredstev EU in potrebo po poenostavitvi procesov za njihovo črpanje ter poudaril, da mora EU tudi v prihodnje nadaljevati z močno kohezijsko politiko.

Z zanimivimi podatki je postregla tudi županja Občine Kozje Milenca Krajnc: ”Za Kozje in Kozjansko je nekoč veljalo, da smo precej nerazviti, ampak na račun evropskih in državnih sredstev smo se iz tega zelo spretno izvili. V zadnjem obdobju (2014-2020) je bilo v regiji kozjansko-obsoteljskega skupaj izkoriščenih slabih 24 milijonov evrov evropskih sredstev, Občina Kozje pa se uvršča na prvo mesto po uporabljenih sredstvih na število prebivalcev.”

Dogodek je bil tako priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj ter za poudarjanje pomena evropskega financiranja pri razvoju lokalnih skupnosti. Skozi uspešne projekte in nenehno prizadevanje za izboljšanje življenja prebivalcev so udeleženci poudarili ključno vlogo EU v tem procesu.

Naročnik prispevka: Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP/ELS) v Evropskem parlamentu