Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srečanje na mostu v Sedlarjevem: Povezujejo jih dobro sodelovanje in skupni izzivi


Da mejna reka Sotla ne razdvaja, pač pa povezuje in združuje, je reklo, ki spremlja številna srečanja prebivalcev z obeh bregov reke Sotle. Nič drugače ni bilo na včerajšnjem srečanju na mejnem prehodu Sedlarjevo-Plavić v krajevni skupnosti Polje ob Sotli, kjer sta župan Podčetrtka Peter Misja in načelnica Zagorskih Sel Ksenija Krivec Jurak predstavila tudi nekaj skupnih izzivov občin z obeh bregov reke Sotle. Te bodo sedaj lažje uresničevali, saj so z vstopom Hrvaške v šengensko območje končno dobili območje, ki ga ne ločujejo več mejni prehodi.

Most Sedlarjevo-Plavić je dobil naziv »most prijateljstva«. Ime je le še utrdilo včerajšnje srečanje, na katerem sta občini Podčetrtek in Zagorska Sela proslavili 19-letnico delovanja Turistične cone Sotla, ustanovljene v letu 2004, z namenom, da bi lažje uresničevali skupni razvoj območja, ki povezuje naselja ob maloobmejnem pasu od jeza na Vonarskem jezeru pri naselju Vonarje  v Sloveniji in Harine Zlake v sosednji Hrvaški do maloobmejnega prehoda  Sedlarjevo-Plavić.

Da reka Sotla ni ovira, da ne razmejuje prebivalcev z obeh bregov, pač pa jih povezuje, so večkrat izpostavili tudi na včerajšnjem srečanju, prvem, odkar ne mejnem prehodu ne izvajajo več carinske kontrole.

Župan občine Podčetrtek Peter Misja je izpostavil, da je bilo od ustanovitve Turistične cone Sotla, veliko postorjenega. »Naša bodočnost se je v zadnjih letih zelo spremenila, posebej pa se spreminja sedaj, ko se ne rabimo ukvarjati s samo mejo, ko tukaj ni več šengena in lahko prosto prestopimo iz ene in druge strani. Osnovni namen te cone je bil ravno prestopanje meje in to smo zelo dobro uredili, tako da so gosti, ki so bili tukaj, lahko prestopali tudi na maloobmejnih prehodih,« je izpostavil.

Župan Podčetrtka Misja in načelnica Zagorskih Sel Ksenija Krivec Jurak sta ob tem povedala, da sta se pred samim srečanjem v gasilskem domu v Polju ob Sotli sestala tudi občinska sveta obeh občih in zastavila nekaj skupnih nalog. Med drugim bodo na obe državi naslovili zahteve po odstranitvi ograje ob reki, čiščenju reke Sotle in vzpostavitvi železniške proge. »Noben problem nas ni zlomil in nobeden nas ne bo. Delamo skupaj, da bodo lahko prihodnje generacije še bolje živele,« je izpostavil Misja.

Zbrane je nagovoril tudi Željko Kodrnja, načelnik Krapinsko-zagorske županije, tudi eden izmed podpisnikov ustanovitve Turistične cone Sotla. Poudaril je, da nobena politična odločitev ne more pretrgati prijateljstva med prebivalci z obeh bregov reke Sotle. Pohvalil je dosedanje sodelovanje na področju turizma ter ob tem izpostavil, da vseh projektov ne morejo realizirati brez podpore politike v Ljubljani ali Zagrebu.

Srečanja je obiskalo kakšnih dvesto prebivalcev z obeh bregov reke Sotle, ki so se po kulturnem programu, ki so ga pripravili mladi iz obeh občin, družili v veselem razpoloženju ob živi glasbi. Med vidnejšimi gosti so bili tudi častni občan občine Podčetrtek in nekdanji minister Zdravko Počivalšek, Vasja Čretnik iz Term Olimia in Term Tuhelj ter z druge strani reke Sotle tudi načelnik Kumrovca Robert Šplajt, Zlatko Brlek iz Klanjca, Mladen Hercigonja iz Tuhlja.Seveda so bili med vidnimi gosti tudi svetniki občinskih svetov občin Podčetrtek in Zagorska Sela, ki so se tradicionalno pomerili tudi v športu.

.

Prisluhnite delu nagovorov obeh županov, Petra Misje iz Podčetrtka in Ksenije Krivec Jurak iz Zagorskih Sel:

Še nekaj drobtinic iz kulturnega programa:

Utrinke s srečanja pa predstavljamo tudi v spodnji fotogaleriji:

/