Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z Avsenikom v teden kulture (foto)


V nedeljo so članice in člani Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah pripravili že tradicionalni spomladanski koncert ob tednu ljubiteljske kulture. Ker je Zveza slovenskih godb letošnje leto razglasila za »Leto bratov Avsenik« in ker radi igrajo Avsenikove melodije, so se odločili, da koncert posvetijo bratoma, ki sta slovensko glasbo naredila prepoznavno po celem svetu, Slavku Avseniku in Vilku Ovseniku.

godba_smarje_avsenik_2019_2

Kot se spodobi so koncert začeli z Golico, nadaljevali pa z vsem dobro znanimi skladbami iz bogate zapuščine skladb bratov Avsenik. S pesmijo so obujali spomine, se skozi meglene kotanje po avtocesti odpravili na Gorenjsko, občudovali lepote Gorenjske in se spraševali, od kod toliko lepote v naši Sloveniji. Ker je zunaj pričelo deževati, so vzeli židano marelo in se odpravili še na Roblek, od koder so sporočili, da je lepo biti muzikant in da ga spet žingajo. Seveda niso pozabili prijateljev. Ker šmarski godbeniki vedno iščejo možnosti za dopolnjevanje in bogatitev tega, kar zmorejo sami, so se odločili k sodelovanju povabiti harmonikarski orkester Glasbene šole Simona Plemenitaša, ki je na svoj način obogatil dogajanje na odru.

godba_smarje_avsenik_2019_3

Besedne niti med skladbami je prepletala Sergeja Javornik, ki je orisala življenjsko pot in uspehe bratov Avsenik. Na harmoniki je godbenike spremljal Žan Stres, pevsko pa sta jih dopolnila Kaja Bicskey in Rok Stiplovšek.

godba_smarje_avsenik_2019_4

Poudariti je treba, da so godbeniki nastopili močno pomlajeni. Od štiridesetih nastopajočih jih je kar 14 iz vrst “male godbe”, ki so se prvič predstavili na pravem koncertu skupaj s svojimi vzorniki. Publika v skoraj polni dvorani šmarskega kulturnega doma jih je nagradila  z bučnim aplavzom, ki je ponosnim mladim glasbenikom gotovo največja spodbuda za nadaljnje delo.

*foto: Dejan Hribernik