Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bazen v Šentjurju privablja kopalce od blizu in daleč. Kdaj bo tako spet v Šmarju?


Kljub današnji vremenski osvežitvi visoke temperature te dni ne prizanašajo nikomur, tudi tistim, ki vročino sicer nekoliko lažje prenašajo. Zaradi omejitve rabe pitne vode to poletje na območju KiO odpadejo tudi majhni hišni bazenčki, primerni za hitro osvežitev in za razigrano otroško namakanje.

Prav zato je še toliko več vreden standard, ki ga nekatere občine privoščijo svojim občanom – dobri stari občinski bazen.

sentjur-bazenIn v eni izmed njih – v Šentjurju – je ta čas ravno kopališče središče dogajanja v kraju. V peklensko vročem nedeljskem popoldnevu se je v prijetno hladni, a ne premrzli vodi, hladilo več kot 200 kopalcev.

Upravljalec bazena – gostišče Bohorč – je poskrbel tudi za vso spremljajočo ponudbo: brezplačne ležalnike, urejen WC, preoblačilnice ter za vso potrebno gostinsko ponudbo, namenjeno “notranjemu hlajenju”.

Šentjurski bazen je odprt vsak dan od 9h do 19h, vstopnina pa je več kot dostopna in omogoča tudi poceni kosilo (desna grafika).

Zato ne čudi, da na šentjurskem bazenu te dni ne srečamo le tamkajšnjih krajanov, ampak tudi obiskovalce iz sosednjih občin, predvsem Šmarja pri Jelšah, ki že dvanajsto leto po zaprtju šmarskega bazena čakajo na svoje novo kopališče.

NAČRTI ZA ŠMARSKI BAZEN V PRIPRAVI, A NISO VSI ZA

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket ima resen namen Šmarju povrniti poletno vodno osvežilno rekreacijo. Kopališče v Šmarju je tradicija globoko iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo omenjajo celo učbeniki Fakultete za šport.

Vir grafike: Facebook Občine Šmarje pri Jelšah
Družinski bazen, kakršnega  so si zamislili v šmarski občinski upravi (vir grafike: Facebook Občine Šmarje pri Jelšah)

V Šmarju je na robu Športnega parka, ob sotočju Dvorskega in Šmarskega potoka, že lep čas pripravljeno zemljišče v občinski lasti za ta projekt. Ideja novega župana in nekdanjega podžupana Davida Stupice je bila najprej naravno kopališče, a je za projekt kopališča ustanovljena občinska komisija presodila, da je klasični bazen primernejša rešitev.

Sedaj je v igri ponovno klasičen bazen družinam prilagojene oblike. Po prvotnih načrtih z “zgolj” 136 cm globine, a po številnih pripombah bazenskih, športnih strokovnjakov in občanov se načrtuje poglobitev dela bazena.

A v občinskem svetu sedi kar nekaj ljudi, predvsem tistih iz okoliških krajev občine, ki obuditvi kopališča v Šmarju niso naklonjeni, sploh ko slišijo ceno investicije, ki se giblje okrog 700 tisočakov. Sami si bolj želijo vložka v asfaltne ceste. A prvo in drugo se ne izključuje.

smarsko pokopalisce
Kako dolgo še “pokopališče” in kdaj spet “kopališče”? (Foto: Marko Kovačevič)

Kakorkoli, župan Šket je odločen držati svojo predvolilno obljubo, a ni vse odvisno le od njega. Svetniška večina se po razvpitem razkolu z nekdanjim podžupanom Stupico in nekaterimi svetniki nabira od projekta do projekta.

Če jo bo župan, skupaj z odgovornimi v občinski upravi, ki se okrog tega projekta res trudijo, na naslednji seji uspel prepričati, bi se po najbolj optimističnih napovedih Šmarčani doma lahko spet kopali že naslednje poletje.

Z izpolnjeno obljubo bi tako župan Stanko Šket dostojno zaokrožil mandat, saj je že zatrdil, da na lokalnih volitvah jeseni 2018 ne bo več kandidiral.

R. Č.

[yop_poll id=”17″]

flos-polsi-2017