Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Glasbeno poletje na Gradu Podsreda 2015 (foto in video)


glasbeni_seminarji_podsreda_2015_1Grad Podsreda je tudi to poletje v znamenju pestrega glasbeno-izobraževalnega programa, saj se že vse od začetka julija odvijajo tradicionalni glasbeni seminarji, pod skupnim nazivom “Glasbeno poletje na gradu Podsreda”. Že kar 21 let v poletnih mesecih oživijo prostori najbolj “grajskega med gradovi na slovenskem”, kjer izvajajo številne koncerte in mednarodne glasbene seminarje, na katerih so se in se bodo tudi v prihodnje predstavljali izjemni domači in tuji glasbeniki.

Glasbeno poletje na gradu Podsreda je v polnem razcvetu. Kakor v preteklih letih, so tudi tokrat razpisali pet glasbenih seminarjev, namenjenih začetnikom, učencem nižjih in dijakom srednjih glasbenih šol ter študentom. Udeležujejo se jih predvsem mladi iz Slovenije, v preteklih letih tudi iz sosednje Hrvaške, občasno se za seminarje zanimajo tudi iz drugih evropskih držav, letos tudi iz Bosne.

Po besedah Valerije Slemenšek iz JZ Kozjanski park je povpraševanje po seminarjih iz leta v leto večje, na letošnje seminarje se je prvič prijavilo preveliko število učencev, sprejeli so jih lahko 49, kar je po njenih besedah tudi zgornja meja za normalno in kvalitetno izvajanje semniarjev. Vodja programa je tudi letos priznan glasbenik doc. Andrej Zupan. Seveda pa so pričakovanja Zupana visoka, želi si namreč, da bi se glas o dobri poletni šoli v Podsredi razširil tudi izven meja Slovenije in bližnjih sosednjih držav, zato bo njegov cilj festival zasnovati tudi na širši mednarodni udeležbi.

glasbeni_seminarji_podsreda_2015_2

Prvi od petih seminarjev je bil seminar za trobento, ki se je odvijal od 9.-12. julija, pod vodstvom prof. Jureta Gradišnika. Kakor je navada, so se v okviru seminarja odvili glasbeni koncerti (uvodni in zaključni, včasih so nastopili tudi gostje). Že v nedeljo, 12. julija, sta se z uvodnim koncertom profesorjev šole pričela seminarja za klarinet in flavto, ki sta jih vodila prof. Nataša Paklar in prof. Andrej Zupan.

Udeležili smo se zaključnega koncerta seminarja za saksofon, ki je potekal od 9.-15. avgusta, vodila ga je prof. Betka Bizak Kotnik in je skupno prinesel tri koncerte. V četrtek se je predstavila komorna skupina saksofonov, v petek Ladiesaxophone quartet, zadnji večer, v soboto, pa še udeleženci mojstrskega tečaja za saksofon. Zadnji od letošnjih seminarjev, seminar za violončelo, se bo odvijal od 23.-29. avgusta, vodila ga bo prof. Karmen Pečar.

glasbeni_seminarji_podsreda_2015_3

Pred kamero smo povabili Valerijo Slemenšek iz JZ Kozjanski park, ki je organizator dogodka. V kratkem pogovoru nam je predstavila letošnje Glasbeno poletje na gradu Podsreda ter številne zanimive podrobnosti o poteku seminarjev, nastanitvi udeležencev in pomenu seminarjev za kraj in regijo. Pogovor si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Dodali smo tudi insert koncerta udeležencev mojstrskega tečaja za saksofon.

V galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z zaključnega koncerta seminarja za saksofon, dodali pa še nekaj fotografij s preteklih letošnjih glasbenih seminarjev.

eH

glasovir-polsi-klik