Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prikazi rezi, vzgoje, oskrbe in razmnoževanja sadnih dreves


Kozjanski park z namenom, da bi številni lastniki sadnih dreves obnovili ali se na novo priučili tovrstnih znanj, na več lokacijah Kozjanskega in Obsotelja organizira praktične prikaze rezi, vzgoje, oskrbe in razmnoževanja sadnih dreves.

Gričevnat svet in mozaično obdelana krajina nam na Kozjanskem pričarata svet, kjer je vidno sožitje med ljudmi in naravo. Pohvalimo se še lahko s številnimi visokodebelnimi sadnimi drevesi, ki obkrožajo kmetije in zaselke. Vsako sadno drevo na kmetiji ima svojo zgodbo in nam priča o vestnem delu lastnika in njegovih prednikov, ki so drevesa primerno vzgojili in oskrbovali. Številna drevesa propadajo, izginjajo iz prostora, a jih žal ne nadomestijo nova sadna drevesa. Lepo je na kmetijah videti urejene sadovnjake in sadne vrtove, kjer so se tradicionalna sadjarska znanja o oskrbi dreves ohranila.

S ciljem, da bi številni lastniki sadnih dreves obnovili ali se na novo priučili tovrstnih znanj, v Javnem zavodu Kozjanski park skupaj z društvi, organizirajo praktične prikaze rezi, vzgoje, oskrbe in razmnoževanja sadnih dreves. Kot pravijo, se zavedajo, kako pomembno je, da iz sadike vzgojijo drevo, ga ohranjajo v polni rodnosti ali pa ga kljub njegovemu slabemu fiziološkemu stanju in starosti ohranjajo v rodnosti. Cilj jim ni zgolj pridelati čim boljše in kvalitetno sadje ampak ohraniti sadovnjake kot visokovredne življenjske prostore za številne rastlinske in živalske vrste.

Tudi v letošnjem letu bodo prikazi izvedeni pod strokovnim vodstvom Adrijana Černelča. Na prikazih se bodo udeleženci seznanili z vzgojno rezjo sadnih dreves, pri kateri se pogosto naredijo napake, rezjo sadnih dreves v polni rodnosti in obdobju staranja ter rezjo sadnih dreves glede na različne sadne vrste in podlage. Travniški sadovnjaki so prava zakladnica biotske raznovrstnosti, kjer prevladujejo tradicionalne sorte sadja. V Kozjanskem parku so veseli vsake pobude in želje lastnikov, da si sami vzgojijo sadno drevo, ga docepijo ali precepijo in s tem obogatijo svoj sadovnjak. Z znanjem, ki ga pridobijo na delavnicah o razmnoževanju sadnih dreves  med drugim lahko ohranijo tudi tradicionalne sorte, ki širši javnosti niso znane in so se ohranile zgolj na posameznih kmetijah ali v zaselkih.

Pridobljeno znanje lahko udeleženci prikazov s pridom izkoristijo pri prvih zimskih in spomladanskih opravilih v sadovnjaku. Verjamejo, da je skupen cilj, da s tradicijo ohranijo travniške sadovnjake tudi za bodoče rodove.

V obdobju zimskega mirovanja narave bodo letos izvedli več praktičnih prikazov rezi in razmnoževanja sadnih dreves na različnih lokacijah na območju Kozjanskega parka in biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje:

23. februar 2024 ob 15:30 na domačiji Jurak v Selah (Sela 3, Podčetrtek)

PRIKAZ REZI IN OSKRBE SADNIH DREVES v sodelovanju s Turistično kulturnim društvom Virštanj

Informacije: Zdenka Jurak 041 794 144

 – 1. marec 2024 ob 15:30 uri v Olimju (sadovnjak Milana Robide, zbirno mesto na parkirišču Amon)

PRIKAZ REZI IN OSKRBE SADNIH DREVES v sodelovanju s Čebelarsko družino Podčetrtek Informacije: Janez Žan Ilek 041 473 517

 – 8. marec 2024 ob 15:30 uri na domačiji Kozmus-Kolar na Pilštanju (Pilštanj 62, Stari trg)

PRIKAZ REZI IN OSKRBE SADNIH DREVES v sodelovanju s Turističnim društvom Pilštanj Informacije: Andrej Kolar 041 735 273

 – 10. marec 2024 ob 14:00 uri na domačiji Žafran v Dobrini, Loka pri Žusmu (Dobrina 8a)

PRIKAZ REZI IN OSKRBE SADNIH DREVES v sodelovanju z Društvom IZVIRI Dobrina
Informacije: Danica Recko 031 509 828

 – 14. marec 2024 ob 16:00 uri v Podsredi

REZ SADNIH DREVES V PODSREDŠKEM DREVOREDU s podsredškimi sadjarčki/sadjarji Informacije: Adrijan Černelč 031 650 208

 – 20. marec 2024 ob 18:00 uri v prostorih nekdanje sušilnice v Bistrici ob Sotli (Bistrica ob Sotli 9)

PRIKAZ RAZMNOŽEVANJA SADNIH DREVES v sodelovanju s knjižnico Šmarje pri Jelšah, enota Bistrica ob Sotli
Informacije: Irena Černelč 040 454 653

V kratkem bo na Youtube kanalu Kozjanskega parka objavljen tudi koristen video z naslovom »Prikaz rezi jablane v travniškem sadovnjaku«.