Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čarovnice tudi letos obiskale Rogatec (foto)


V petek, zadnjega oktobra, so parkirišče Grajske pristave v Rogatcu obiskale čarovnice. Iz leta v leto bolj obiskan dogodek, ki poteka pod okriljem čarovnic iz Rogatca, je tudi letos privabil številne čarovnice in obiskovalce. Poleg pestrega dogajanja je bil vrhunec večera zažig čarovnice na grmadi.

Noč čarovnic ima korenine v starem keltskem običaju, ki ga obeležujemo na večer pred vsemi svetimi. Na ta večer po mestu srečujemo duhove, gorijo številni kresovi, ljudje puščajo hrano pred vrati za duše umrlih in na okna postavljali prižgane sveče. Izrezljana buča s svečo na oknu ali pred vrati je pomenila pozdrav dušam in hkrati zaščito pred zlimi duhovi, je pa tudi pravi odganjalec grozljivih čarovnic.

Ko se je nad Rogatec pričela spuščati noč, so si lahko obiskovalci ogledali čarovnice na konju, organizator je poskrbel za številne brezplačne delavnice za najmlajše, ki so lahko skupaj s čarovnicami in starejšimi obiskovalci plesali ples čarovnic. Po parkirišču se je od vsega začetka vil prijeten vojn pečenega kostanja in palačink. Seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za živo glasbo, tudi letos so bili prisotni možnaristi.

Po odpeti čarovniški himni, igri z otroki in preostalih igrah, je sledilo žrtvovanje čarovnice na kresu. Okoli ognja so zaplesale njene “kolegice”, ki so s plesom izrazile srečo in veselje, da niso v njem končale same.

Čarovniško rajanje se je nadaljevalo še pozno v večer, ko so se obiskovalci lahko zagreli s čarovniškim zvarkom in čajem, najmlajši pa so se lahko posladkali s palačinkami in sladkarijami.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik