Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprl jo je Tito, nosila je ime njegove mame: 45 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli


10. maja leta 1979 so v Bistrici ob Sotli odprli novo osnovno šolo, poimenovano po Mariji Broz, materi jugoslovanskega komunističnega voditelja Josipa Broza – Tita, domačinki iz bližnje Podsrede.

Seveda so šempetrski otroci šolske klopi gulili že pred tem, vse od leta 1783. Pa vendar je otvoritvi nove šole težo dal obisk dosmrtnega maršala Tita na otvoritvi.

Tito je leto dni kasneje umrl, komunizem se je čez nekaj let sesul, najprej v vzhodni Evropi in nato tudi pri nas, šola pa še vedno stoji. Kaj stoji, je živa in aktivna. Danes jo obiskuje 124 otrok.

»Veliko učencev in učiteljev se je v vseh teh letih že izmenjalo, ona pa je še vedno tu – lepa, prostorna, svetla, ta naša učilna zidana,« je bil ob jubileju slikovit ravnatelj, Bogomir Marčinkovič. Šolo vodi od leta 2007, ko se je po 21 letih ravnateljevanja upokojil Jože Uršič, priznani pedagog znotraj in izven meja takratne države.

Naslednje šolsko leto je šola prejela priznanje najlepše šole v Sloveniji, zgrajene pred letom 1980, ta naziv pa potem dobila še v naslednjih dveh šolskih letih, zaradi česar je prejela posebno plaketo in prehodno zastavo v trajno last.

A šola še zdaleč niso le zidovi, temveč predvsem vsebina. In vsa prizadevanja za razvoj bistriške šole so obrodila sadove leta 2016, ko je šola prejela najvišje priznanje na področju izobraževanja, tj. Nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva.

In kje se vidijo v prihodnje? »Sledili bomo naši viziji, ki pravi, da smo šola učenja za življenje in dobrih medsebojnih odnosov. To pomeni, da bomo še izboljševali kvaliteto pouka in poskrbeli, da bodo naši medsebojni odnosi še boljši,« opisuje Marčinkovič in poudarja da na OŠ Bistrica ob Sotli ne poudarjajo tekmovalnosti, ampak vzgajajo veselje do gibanja, predvsem ’športanja’.

OŠ Bistrica ob Sotli je v zadnjih petih letih zaradi uspešnih evropskih sodelovanj in uspešnega finančnega črpanja evropskih sredstev postala prva slovenska ambasadorka evropskega programa Erasmus +

Šola ima od leta 2010 tudi zlato knjigo častnih članov, v kateri so oz. bodo zapisani ljudje, ki so kakorkoli prispevali k razvoju šole. Vanjo so do sedaj vpisani trije posamezniki in sicer nekdanji župan Jožef Pregrad, bivši ravnatelj Jože Uršič, od leta 2019 pa je v Zlati knjigi vpisan še tretji, in sicer aktualni župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak.

Ob jubileju šole so učenci simbolično prehodili večji sklenjen krog v širši okolici šole, v šoli pa debatirali in likovno ter glasbeno ustvarjali na temo jubileja šole.